Foto: Vida Press, AFP / Reuters / Scanpix
Maailm
16. detsember 2016, 04:00

Maailma mõjukate esikolmik: PUTIN, TRUMP JA MERKEL (16)

USA äriajakiri Forbes paigutas pingeritta 74 maailma mõjukat inimest. 

Kõikvõimalikke edetabeleid koostav USA äriajakiri Forbes pani taas pingeritta maailma mõjukad inimesed. Esikolmikust leiab Venemaa presidendi Vladimir Putini, USA presidendivalimiste võitja Donald Trumpi ja Saksamaa liidukantsleri Angela Merkeli

Ajakiri Forbes valis maailma mõjukate inimeste värskesse edetabelisse 74 inimest ehk ühe iga saja miljoni inimese kohta. Valiku aluseks olid mõju võimalikult paljudele inimestele, raha, autoriteet mitmes valdkonnas ja oma võimu aktiivne kasutamine. Võrreldes eelmise aastaga, on edetabeli tipp muutunud. Tõsi, Venemaa president Vladimir Putin juhib edetabelit juba neljandat aastat järjest.

Vladimir Putin Foto: Reuters / Scanpix

Talle järgneb uue tegijana USA järgmiseks presidendiks valitud Donald Trump, kes annab ametivande tuleva aasta 20. jaanuaril. Mulluse edetabeli teine, Saksamaa liidukantsler Angela Merkel, on langenud kolmandale positsioonile. Mulluse kolmanda, USA riigipea Barack Obama, leiab alles 48. positsioonilt.

Ajakirja Forbes arvates on Venemaa president laiendanud oma mõju peaaegu igasse maailmanurka – kodumaalt kuni Süüriani ja USA presidendivalimisteni. "Putin saab jätkuvalt kõik, mis ta tahab," nendib Forbes.

Nende sõnade kinnituseks meenutab Forbes, et Venemaa häkkereid süüdistatakse USA demokraatide serveritesse sissemurdmises, mis tuli kasuks vabariiklaste presidendikandidaadile Donald Trumpile, kes valimised võitiski. Forbes on veendunud, et tuleval aastal, kui Valgesse Majja asub 45. USA presidendina Donald Trump, kasvab Vladimir Putini mõjukus veelgi.

Väärib tähelepanu, et Venemaalt mahub Vladimir Putini kõrval edetabelisse vaid Usbeki päritolu suurärimees Alisher Usmanov, kes on 58. positsioonil. Usmanovile kuulub ka kopsakas aktsiapakk populaarses Londoni jalgpalliklubis FC Arsenal.

Saksamaa liidukantslerit Angela Merkelit peab Forbes Euroopa Liidu selgrooks, seetõttu ka kõrge kolmas koht. Samuti tuleb arvestada, et Merkel soovib järgmise aasta sügisel minna Saksamaa parlamendivalimistele taas kristlike demokraatide liidukantslerikandidaadina. 

Naisi napib 

Angela Merkel on ühtlasi edetabelis kõrgeimal positsioonil olev naine. Esikahekümnest leiab veel kuuendalt kohalt USA keskpanga juhi Janet Yelleni ja 13. kohalt Suurbritannia peaministri Theresa May, kes alustab tuleval aastal Suurbritannia lahutust Euroopa Liidust ehk Brexitit.

Angela Merkel Foto: Reuters / Scanpix

Kui aga vaadata kogu tabelit, siis on naisi üllatavalt vähe, vaid kuus. Juba nimetatud kolmele 25. paigutatud Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) tegevjuht Christine Lagard, 61. kohal olev tehnoloogiaettevõtte IBM juht Ginni Rometty ja 62. kohal olev autotootja General Motos juht Mary Barra.

Stabiilselt asub Forbesi edetabelis kõrgel kohal üle miljardi katoliiklase hingeline juht, paavst Franciscus, kes on vahetanud mulluse neljanda koha viienda vastu. Tema ette tõusis Hiina president Xi Jinping.

Kõige noorem on Facebooki asutaja ja suuromanik, 32aastane Mark Zuckerberg, kes Forbesi arvates väärib esikümmet lõpetama.

Forbesi arvates väärivad mõjukate edetabelis kohta ka terrorirühmituste Islamiriik ja al Qaeda juhid Abu Bakr al-Baghdadi ja Ayman al-Zawahiri. Nemad leiab 57. ja 71. kohalt. 

11 uut nime 

Tänavuses edetabelis on 11 uut nime. Juba nimetatud Suurbritannia peaministri Theresa May kõrval on näiteks uustulnukad sõidujagamisteenuse Uber juht Travis Kalanick (64. koht), USA järgmine asepresident Mike Pence (69. koht) ja Filipiinide president Rodrigo Duterte (70. koht). Viimane on tekitanud furoori krõbeda sõnakasutusega ja verise võitlusega narkokaubanduse vastu. Vaid kahel inimesel on õnnestunud edetabelisse tagasi pääseda. Portugallane Antonio Guterres oli viimati mõjukate edetabelis 2009. aastal. Tänavu paigutas Forbes ta 36. kohale, sest mees asub 1. jaanuarist peasekretärina juhtima Ühinenud Rahvaste organisatsiooni tööd. 

Forbesi mõju­kate esitosin

  • 1. Venemaa president Vladimir Putin
  • 2. 45. USA president Donald Trump
  • 3. Saksamaa liidukantsler Angela Merkel
  • 4. Hiina president Xi Jinping
  • 5. Rooma paavst Franciscus
  • 6. USA föderaalreservi juht Janet Yellen
  • 7. Bill & Melinda Gatesi Fondi kaasesimees Bill Gates
  • 8. Google’i emafirma Alphabet tegevjuht Larry Page
  • 9. India peaminister Narendra Modi
  • 10. Facebooki asutaja ja juht Mark Zuckerberg
  • 11. Euroopa Keskpanga juht Mario Draghi
  • 12. Hiina peaminister Li Keqiang
Donald Trump Foto: Reuters / Scanpix