Foto: PantherMedia / Scanpix
Liigume
21. detsember 2016, 07:00

Treenimine klapid peas - hea või halb?

Kas treenida kõrvaklappidega muusikat kuulates või jätta need koju? See on igivana arutelu, millele ühest vastust anda ei saa. 

Üha enam jooksjaid kasutab kõrvaklappe väliste segajate ignoreerimiseks, et võimalikult edukalt oma tegevusele keskenduda. Hiljuti läbiviidud jooksjaid kaasanud küsitluse tulemustest selgus, et 62% vastanutest kasutab pidevalt kõrvaklappe. 82% vastanutest valib trenni taustaks kuulamiseks hoolikalt oma lemmikmuusika. 27% jooksjatest oli aga arvamusel, et liiklusega teedel treenides tuleks kõrvaklapid koju jätta.

Aja jooksul on nii uuringud kui kogemustepagas loonud loetelu kõrvaklappidega treenimise, eelkõige just jooksmise puhul, positiivsetest ja negatiivsetest külgedest. Järgnevalt on toodud kolm kõrvaklappide kasutamist toetavat ja kolm sellele vasturääkivat aspekti. 

Pluss - muusika annab sulle energiat

Kõigil treenijatel on päevi kui trenniminek on viimane asi, mida teha tahaks. Neil kordadel ongi lemmikmuusika selleks ekstra motivatsiooniks, mida vajad. Muusika tekitab ärevust, erutust, õnnetunnet ja aitab negatiivsed emotsioonid kõrvale jätta. Et raskel hetkel sind uimase laulu asemel energiapomm toetaks, võta aega ja vali oma trennilood hoolikalt ning saad hiljem iseendale selle eest tänulik olla. Võid selleks kasutada ka rohkeid internetis ja äppides leiduvaid just trenniks mõeldud playliste.

Pluss - sa õpid hoidma ühtlast tempot

Jooksjate puhul eelistavad osad treenijad keskenduda hingamisele, rütmile ja sammule ning seda segava muusikata. Teised aga panevad muusika enda jaoks tööle ja see aitab soovitud tempos püsida. Intensiivsemate trennide jaoks soovitatakse lugusid, mille taktimõõt on üle 120 löögi minutis, rahulikemateks trennideks aga alla selle. Soovitatakse kasutada ka äppe nagu Podrunner, PaceDj või PaceJam, mis aitavad sul sobiva tempoga trennimusa valida.

Pluss - treening tundub sulle lihtsam

Uuringute tulemustest nähtub, et lemmikmuusika saatel treenimine vähendab pingutuse taset ja tekitab tunde, et oled "tsoonis" ehk tunned et oled rohkemaks valmis. Väline tegur muusika blokeerib sisemise väsimustunde ja aitab kauem energiataset hoida. Sageli aitab muusika ka argimõtted eemale peletada ja just treeningule keskenduda.

Miinus - sa blokeerid end ümbritseva

Üks peamisi põhjuseid, miks kõrvaklapid koju jätta, on sinu enda turvalisus. Muusikaga joostes ei kuule sa lähenevaid autosid, sinuga suhelda üritavaid inimesi ega ka ilma muutusi. Liiklusrohketel teedel joostes kaalu kõrvaklappide koju jätmist, kuula muusikat madalama helitugevusega või kasuta kõrvaklappe, mis ei paigutu kõrva sisse. Nii saad siiski muusikat nautida end ohtu seadmata. 

Miinus - sinu treening muutub muusikast sõltuvaks

Vahel tasub kõrvaklapid koju jätta ka põhjusel, et kui pidevalt treenides end muusikaga ära hellitad ja näiteks jooksutempo sellest sõltuvaks muutub, võid ühel hetkel täbarasse olukorda sattuda. Näiteks jooksuüritusele minnes kui mingil põhjusel ei ole võimalik muusikat kuulata. Soovitatakse kasutada spordikella, et pidevalt oma treeningu näitajaid jälgida kui peaksidki muusikast mõjutatuna kõrvale kalduma. Lisaks tasub aeg-ajalt treenida klappideta, et oleksid valmis ise ennast motiveerima ja ei muusikast mõjutamata treenima.

Miinus - sa pärsid trennielamust

Tänapäeval ümbritseb tehnoloogia meid kõikjal ja nutiseadmeta inimese nägemine on haruldus. Trenn on üheks võimaluseks sellest rutiinist välja astuda, mõtteid korrastada ja segajateta aega nautida. Eriti oluline on see väljas treenides, kus vahelduseks saad nautida looduse hääli. Seega ühenda end vahelduseks digimaailmast lahti ja katseta, kuidas treening siis tundub.