Ksenija Balta pälvis Eesti Spordiajakirjanike Seltsi aasta sportlase hääletusel 44 võimalikust esikohast 23.Foto: Viljar Voog
Spordivaria
21. detsember 2016, 10:58

Vaata, kuidas täpselt alistas Kelly Sildaru spordiajakirjanike hääletusel Irina Embrichi, aga kaotas Ksenija Baltale

Eesti Spordiajakirjanike Seltsi (ESAS) aasta sportlaste hääletuse naissportlaste kategoorias suutis Kelly Sildaru alistada kogenud vehkleja Irina Embrichi, aga mitte väärata kaugushüppaja Ksenija Balta esikohta.

EMil neljanda ja Rio olümpial kuuenda koha saavutanud Balta kogus hääletusel maksimaalsest 220 punktist 196. 44 hääletajast 23 asetasid Balta esimeseks, 18 teiseks ja kolm kolmandaks.

X-mängude ja Dew Touri võistluse võitja ning maailma edetabeli liider Sildaru pälvis 16 esikohta ja 165 punkti, millega edestas Eesti vehklemisnaiskonna liidrit Irina Embrichi, kelle saagiks oli viis esikohta ja 148 punkti. Ülejäänud naissportlased spordiajakirjanikelt esikohti ei pälvinud ning ainult ühel ankeedil oli teiseks asetatud nimetatud kolmikusse mittekuuluja – tennisist Anett Kontaveit.

Üks Balta esikohale asetajatest, ERRi raadio sporditoimetuse juht Juhan Kilumets põhjendas otsust nii: "Balta naasmine suurde sporti oli muljetavaldav – pärast rohkem kui viieaastast pausi võitles ta kolmel tiitlivõistlusel tihedas konkurentsis välja kõrge koha. Medalit ei tulnud, kuid Balta stabiilsus ning kirglikud ja hingestatud etteasted korvavad selle puudujäägi kenasti. Balta tõestas, et on suur sportlane, kelle pühendumus ja visadus peaksid olema eeskujuks kõigile."

Esikohale Sildarule andnud Linnalehe spordiajakirjanik Kristjan Roos märkis, et esikoht X-mängudel on võrreldav olümpiamängude kullavõiduga: "Sildaru võit mainekal ekstreemspordivõistlusel X-mängud tegi noorest vigursuusatajast igas mõttes superstaari. Sildaru võidule järgnenud möll sotsiaalmeedias viitab, et rahva jaoks on tema võit võrreldav olümpiamängude kullavõiduga. Sildaru kasuks räägib seegi, et ta ei ole tegija mitte mõnel marginaalsel spordialal, vaid suurt publikuhuvi nautival ekstreemspordialal."

Postimehe sporditoimetuse juht Peep Pahv leidis aga, et 2016. aasta eest väärib suurimat tunnustust hoopis kogenud vehkleja. "Irina Embrich on Eesti vehklemisnaiskonna hing ja liider, kelleta on viimasel viiel aastal tiitlivõistlustelt medali võitnud seltskonda võimatu ette kujutada. Embrich vedas Eesti epee vehklemise naiskonna Euroopa meistriks ja mängis ülimalt olulist rolli ka Rio olümpiamängudel 4. kohaga lõppenud võistluses.

Ta oli ainus, kes suutis Rios vehelda absoluutselt tipptasemel. Lisaks mahtus ta olümpial ka individuaalselt esikümnesse ning näitas kõrgtaset läbi hooaja MK-etappidel. Põhimõtteliselt olid Emrich ja Balta minu silmis tänavu võrdsed, kuid Embrichi kasuks rääkis tema üldine suurem roll terves Eesti vehklemises," selgitas Pahv.

Vaata Eesti Spordiajakirjanike Seltsi Facebooki-lehelt, kuidas 44 hääletusel osalenut oma ankeedi naissportlase kategoorias täpselt täitsid.