Foto: PantherMedia / Scanpix
Liigume
24. detsember 2016, 11:49

Jõulupraad ahvatleb? Siin on sulle nõuanded, kuidas pühad kilosid kogumata veeta (5)

Pühad on üks toredaim aega aastas. Pidude, stressi ja küpsetiste taustal on see ka levinud aeg kilode kogumiseks. Novembri keskpaigast jaanuari keskpaigani võtab enamik inimesi kaalus juurde. Seda ei ole palju aga enamasti ei kao lisandunud keharaskus nii pea ega kergelt.

Pühade ajal kaalus juurde võtmine ei ole aga vältimatu. Järgnevalt on loetletud kasulikud nipid, mis selle perioodi kergemaks muudavad:

  • Ole aktiivne koos pere ja sõpradega

Istuvad tegevused nagu teleka vaatamine või tubased mängud jm ühistegevused on pühade ajal levinud. See aga soodustab ülesöömist ja kaalutõusu. Kõige lihtsam on igasse päeva mahutada tore ühine jalutuskäik või mõni teine aktiivne ja liikuv tegevus.

  • Ole snäkkide söömisel nutikas

Ka snäkid on pühade ajal populaarsed. Kodustes tingimustes tasub ohjeldamatu isu korral snäkid silme alt ära panna. Külas olles eelista aga tervislikke ja toitvaid snäkke, mis ei sisalda lisatud suhkruid ega ebatervislikke rasvu. 

  • Jälgi oma portsjonite suurusi ja keskendu söömisele

Maitsvad toidud soodustavad liigset söömist. Püüa jälgida, et sööd täiskõhutunde tekkimiseni ja kasuta vajadusel väiksemaid taldrikuid. Rööprähklemise vahele jäta endale piisavalt aega korralikeks toidukordadeks ja väldi hoo pealt ette sattuva söömist.

  • Kontrolli oma stressitaset

Pühade virrvarris rahuliku olemise säilitamine võib vahel keeruliseks väljakutseks kujuneda. Stress aga vabastab hormooni kortisool, mis omakorda soodustab tavapärasest suuremat söögiisu. Leia endale meelepärane aktiivne liikumisviis, puhka ja naudi võimalust lähedastega koos olla. 

  • Vali valgu- ja kiudainerikkad toidud

Pühadetoidud sisaldavad sageli rohkelt süsivesikuid. Pikema täiskõhutunde tagamiseks jälgi, et toidus oleks ka piisavalt valku (25-30 grammi iga toidukorra ajal). Heaks allikaks on liha, kala, linnuliha, oad ja kinoa. Ka kiudained tekitavad täiskõhutunde, mis vähendab tarbitavate kalorite hulka. Kaasa menüüsse köögiviljad, puuviljad, kaunviljad, täisteratooted, pähklid ja seemned.

  • Piira alkoholist saadavate kalorite hulka

Pühade ajal on alkohol ja teised magustatud joogid tavapärasest enam toidulaual. Alkoholi joomine suurendab söögiisu ja alkohol iseenesest annab päris palju kaloreid, nii et piira jookide koguseid ja jälgi, mida tarbid.

Liigset söömist aitab kontrolli all hoida pidev aktiivne tegevus või puhkehetkedeks varutud tervislikud snäkid. Külla minnes haara kaasa meelepärane ja kvaliteetne toit, väldi töödeldud toite, kujunda retsepte oma eelistuste järgi ja loobu aeg-ajalt mitmest käigust. Enda regulaarne kaalumine ja toiduainete hoolikas valik tagab kerge tunde nii pühade ajal kui pärast uut aastat.