Foto: PantherMedia / Scanpix
Liigume
23. detsember 2016, 08:00

SOOVID ALLA VÕTTA? Õpi levinud vigadest

Kahjuks on kõige kehvemad viisid kaalust alla võtmiseks ka kõige levinumad. Lihasmassi kadu, meeletu söögiisu, depressioon - kõik see ja enamgi on võimalik kui kasutad kaalu kaotamiseks valesid viise. 

Selleks, et enda kehal valede valikute katsetamist vältida, loetleme need sinu jaoks üles ja põhjendame, miks need tegevused vead on.

  • Range kalorite piiramine

Levinud arvamuse kohaselt tuleb kaalus kiirelt alla võtmiseks väga rangelt kalorite hulka piirata. Kehale vajalikust energiast 70% andmine tähendab, et lood defitsiidi 30% ulatuses. Mida ekstreemsemaks sa seda numbrilist suhet muudad, seda hullemaks olukord muutub.

3-5 korda nädalas treeniv naine põletab keskmiselt 1600-1700 kalorit päevas. Sama palju treeniv mees 2500-2600 kalorit päevas. Kui selline naine sööb päevas alla 1100 kalori, on olukord juba halb. Sama kehtib mehe puhul, kes sööb alla 1900 kalori päevas. 

Mitmed näljutamisel baseeruvad dieedid lubavad sul süüa vajalikust kogusest 30-50% päevas ja dieediks ette nähtud koormav periood on liiga pikk. Enamik keharaskusest kaob esialgu vee näol, seejärel kaob lihasmass. Lihasmassi vähenemise tulemusena aeglustub ainevahetus, halveneb luude tervis ja suureneb haigestumise risk. Lõpuks tunned end üha halvemini, energiast tühjana ja stressitase üha kasvab. 

Palju kasulikum on piirduda maksimaalselt 20% kalorite piiramisega ehk süüa 80% soovitatavast päevasest kalorite kogusest. Kaloreid võiksid piirata 10-12 nädalat ja seejärel saavutatud tulemust säilitada 2-3 nädalat. Kui soovid seejärel veel alla võtta, siis korda tsüklit koos taastumisperioodiga. Nii kaotad küll kaalu aga mitte teiste elutähtsate nüansside arvelt. 

  • Ebapiisav kogus proteiini

Madala proteiinisisaldusega dieedid vähendavad lihasmassi ja tekitavad samuti kalorite defitsiiti. Kõrge proteiinisisaldusega toitumine aga:

* Aitab lihasmassi säilitada.
* Pikendab täiskõhutunnet.
* Aitab vähendada keharasva, eriti kõhurasva.

Uuringud näitavad, et proteiin peaks moodustama 30% päevasest kalorite kogusest. 

  • Jõutreeningu puudumine

Dieeditamise ajal aitab jõutreening lihasmassi säilitada ja kasvatada. Isegi kui su eesmärgiks ei ole musklite kasvatamine, peaks lihastreening olema iga kaalulangetuse osa. 

  • Kardiotreeninguga ülepingutamine

Paljud inimesed panevad kardiotreeningu ja kaalulanguse vahele võrdusmärgi. Kuigi kardio tõesti põletab kaloreid, sh rasva, ei tähenda dieedi ajal sellega ülepingutamine lõpuni ainult head. Miks?

* Keha on väiksemast kalorite hulgast niigi stressis ja see soodustab ületreenimist. See väljendub väsimuses, läbipõlemises, depressioonis ja nõrgenenud immuunsuses. Lisaks ei ole see ka lõbus. Uuringud on näidanud, et pikaajaline ja intensiivne vastupidavustreening soodustab ületreenimist.
* Koged tõenäolisemalt ainevahetuse aeglustumist, mis püsib veel kaua ka pärast kaalulangetamisega lõpetamist. Ainevahetuse aeglustumine on ka üks peamisi põhjusi, miks pärast soovitud kaalu saavutamist on paljudel inimestel seda dieedita raske säilitada.

Kaalulangetuse käigus vaid kardiotreeningule keskendumise asemel katseta kõrge intensiivsusega lühemaid treeninguid. Need trennid aitavad ka lihasmassi säilitada ja toimivad rasvapõletusena väga efektiivselt.