Sportlaste jõuluturniir NarvasFoto: Tiina Kõrtsini
Spordivaria
27. detsember 2016, 04:00

Maadlejad liigutasid end lehepuhuriga jõuluturniiri võitjateks!

"Hoia nüüd! Läheb-läheb!" kõlas teisel jõulupühal Narva spordikeskuse saalist eestikeelseid hüüdeid. Kui muidu võib piirilinnal olla raske kahe eri rahvuse lõimimisel, siis nüüd tegi sport seda poliitikute eest.

Mõnevõrra üllatuslikult oli sportlastele piirilinna sõitmine meeltmööda. Vastupidi, kui ka pühadegraafik transporti ei soosinud, otsiti muid võimalusi. Nõnda avastas vehkleja Erika Kirpu veel võistluseelsel õhtul, et Tartust ei saa Narva bussiga kuidagi kohale ning võttis appi isa Viktori. Ka võistluse korraldaja, sõudja Allar Raja sõnul polnud sportlaste meelitamine piirilinna raske.

"See polnud takistuseks, paljudele tundus kogemus väga huvitav. Tänaseks päevaks on inimesed aru saanud, et siin saab erinevate tegijatega tuttavaks, sõpradeks ning terve päeva saab vahetada muljeid," selgitas Raja.

Juba 12. korda toimunud turniiri korraldades ideedekriisi ei tekkinud. Tänavu võistlesid esimest korda segapaarid ning kavas olid üpris kentsakad alad – lisaks tavapärasele (õllevaba)kastihoidmisele, joonejooksule, rippumisele ja sõudeergomeetritega sõitmisele ka lehepuhuriga sussi liigutamine ning riietevahetamisega jäähoki!

Uutel jõukatsumistel võidutsesid maadlejad Epp Mäe ja Ardo Arusaar, kelle jaoks oli uudne väljakutse käkitegu. "Mulle need meeldisid – pead suutma teha nii palju asju korraga. Absoluutselt teistsugused, aga huvitavad alad!" sõnas Mäe.  

Irie nägi hokikeppi esimest korda?

Publikut naerutasid alad korralikult – näiteks kadus Arusaare suss teiste võistlejate juurde, Novosjolovil ei läinud lehepuhur aga üldsegi tööle. Hokivarustuse selgatõmbamisel ja litri väravasse toomisel tekkis probleeme hoopis jalgpalluritel. Kui naistest tegi kõige parema soorituse Eesti naiste jalgpallikoondise rekordinternatsionaal Anastassia Morkovkina, siis tema paarimees, Narva Transi Elevandiluurannikult pärit pallur Irie, ei suutnud kuidagi pükse jalga saada ning kui see lõpuks tehtud, kaotas ta ära nii hokikepi kui ka litri.

"See mees näeb küll vist hokikeppi esimest korda,"teadis päevajuht Ott Kiivikas seepeale kohe nalja visata. Ka Arusaarel oli raskusi, kui tema hokipüksid kukkusid iga sammuga järjest enam rebadele. "Ei osanudki arvata, kuidas läheb, sest enne pole selliseid alasid teinud. Läheb natuke vaja õnne, osavust ja kõike muud!"

Sportlaste jõuluturniir Narvas Foto: Tiina Kõrtsini

Võistluse lõpplahendus jäi siiski viimasele alale – rippumisele. Sõudjatel Tõnu Endreksonil ja Kaisa Pajusalul oli Arusaare-Mäe alistamiseks vaja ühte punkti ning nähes, et maadlejad on võistluselt väljas, asusid juba võidu üle rõõmustama.

"Meil oli kerge loogikaviga. Kui Tõnu kuulis, et maadlejad on maas, lasi ta end ka lõdvaks ja tuli alla, aga pärast hakkasime mõtlema, et üks punkt oli ju ikkagi vahet!" muheles Pajusalu, kes viimati võistles pea poolteist aastat tagasi. "Lubasin endale, et võtan osa sellest, mis on lõbus ja mis pole kuskilt otsast vastumeelne. Loomulikult tekib võistlustel hasart ja tahaks täiega panna, kuid veele ma siiski tagasi roni," muigas ta.