Sotši olümpial iluuisutamise naiste üksiksõidus kuldmedali võitnud Adelina Sotnikova on Itaalia ajalehe La Gazetta dello Sport andmetel dopinguprooviga manipuleerimise kahtluse tõttu ROKi uurimise all.Foto: ANDREJ ISAKOVIC
Doping
3. jaanuar 2017, 11:39

Venemaad ähvardab skandaaliga võidetud olümpiakullast ilmajäämine (1)

Itaalia spordipäevaleht La Gazetta dello Sport teatel on 2014. aasta Sotši taliolümpial iluuisutamise naiste üksiksõidus kuldmedali võitnud Adelina Sotnikova suhtes algatatud uurimine seoses võimaliku dopingurikkumisega.

Ajalehe teatel on Sotnikova üks 28-st Venemaa sportlasest, kelle suhtes Rahvusvaheline Olümpiakomitee (ROK) alustas uurimist, sest Rahvusvahelise Antidopinguagentuuri (WADA) poolt sõltumatult eksperdilt Richard McLarenilt tellitud raport kinnitas, et nende Sotšis võetud dopinguproovidega oli manipuleeritud (praeguseks on teada, et Venemaa eriteenistustused tegelesid Sotši olümpialaboris Venemaa sportlaste dopinguproovides uriini vahetamisega).

28 uurimise all oleva sportlase nimesid ROK ei avalda, sest seda ei luba antidopingureeglid, aga mõned on ise "kapist välja tulnud". Näiteks on teada, et uurimise alla sattumise tõttu said Rahvusvaheliselt Suusaliidult (FIS) esialgse võistluskeelu murdmaasuusatajad Aleksander Legkov, Maksim Võlegžanin, Jevgeni Belov, Aleksei Petuhhov, Julia Ivanova ja Jevgenia Šapovalova, kusjuures Legkov võitis Sotšis kulla.

2014. aasta olümpiavõitjatest on uurimise all väidetavalt ka meeste skeletonis kirkaima medali võitnud Aleksei Tretjakov ning nüüd paistab, et ka Sotnikova, kelle kuldmedal oli seotud paraja skandaaliga.

Nimelt esitati Sotnikova võidu ausus suure kahtluse alla, sest paljudele spetsialistidele jäi arusaamatuks, kuidas sai venelanna ebapuhta vabakavaga mööduda lühikava järel võistlust juhtinud Lõuna-Korea iluuisutajast Kim Yuna'st, kes pidi lõpuks leppima hõbemedaliga. Kahekordne olümpiavõitja Katarina Witt sõnas: "Olen tulemustest totaalses hämmelduses, punktide määramine jäi arusaamatuks."

Lõuna-Korea olümpiakomitee ja uisuliit esitasid 2014. aasta aprillis ISU distsiplinaarkomisjonile kaks protesti, mis mõlemad aga täies ulatuses tagasi lükati. Skandaal oli suur, aga samas leidus ohtrasti ka eksperte, kes pidasid Sotnikova võitu põhjendatuks. Näiteks ameeriklannast viiekordne maailmameister Michell Kwan ütles: "Mulle isiklikult meeldis küll Kimi esitus rohkem, aga hindamis-süsteemi järgi oli Sotnikova võit õige."

Nüüd võib Sotnikova kuldmedalist aga ikkagi ilma jääda. Rahvusvaheline Uisuliit (ISU) andis Sotnikova teemal neutraalse kommentaari: "Sotši olümpiamängude osas jälgib ISU hoolikalt ROKi uurimisi ja kui proovide uuesti analüüsimisel ilmnevad kaalukad tõendid, võetakse seda kindlasti arvesse. ISU ei kõhkle algatamast põhjendatud menetlusi ja määramast asjakohaseid karistusi nii organisatsioonide kui ka isikute vastu, kes on rikkunud WADA või ISU antidopingureegleid."

Kui Sotnikova kuldmedalist ilma jäetakse, tõuseb kullale Kim, hõbedale Carolina Kostner (Itaalia) ja pronksile Gracie Gold (USA).

Venemaa võitis kodusel olümpial kokku 13 kuldmedalit. Paistab, et vähemalt kolm neist on dopinguproovide manipuleerimise kahtluse tõttu uurimise all. Samas pole ROK kinnitanud, kas proovidega manipuleerimisele kinnituse leidmine tähendab automaatselt sportlaste diskvalifitseerimist.

Nimetatud murdmaasuusatajad näiteks juba rõhutasid, et nad ise polnud proovidega manipuleerimisest teadlikud ja seetõttu oleks nende karistamine ebaõiglane.

ROK pole teatanud, millal nimetatud 28 uurimisega lõpule jõuda plaanitakse.