Eesti parimana viskas Jürgen Rooba Kosovole kaheksa väravat.Foto: Aldo Luud
Käsipall
4. jaanuar 2017, 22:06

SUPER! Eesti purustas võõrsil Kosovo, skoori tegi 11 meest! (1)

Eesti meeste käsipallikoondis alustas 2020. aasta EMi eelvalikturniiri suurepäraselt, kui võõral väljakul purustati Kosovo meeskond 31:17 (13:7).

Mängu saatus otsustati vahemikus 5.-15. minut, kui 2:2 viigiseisult tegi Eesti 6:0 spurdi ja asus 8:2 juhtima. Kosovo võttis aja maha ja poolaja lõpuni mängiti värav-väravas. Teise poolaja alguses spurtis Eesti taas – 44. minutil viis Jürgen Rooba meeskonna juba 22:10 juhtima ning kohtumise lõpusirgel suurendati vahet veelgi ja protokolli kanti 31:17 võit.

"Skoor üllatab natuke ikka, ootasin raskemat matši," sõnas Eesti peatreener Rein Suvi. "Aga mehed tegid väga innuka esituse. Saime Kosovo joonemängu hästi kinni, mis on nende mänguskeemi nurgakivi. Mängu alguses tegime vaheltlõikeid ja väravavaht Eston Varusk toetas heade tõrjetega. Edu alus oligi kaitse, kus kõik mehed terve matši jooksul teineteist väga hästi aitasid."

Seda tõestab ka statistika – kui Eesti visketabavus oli väga hea ehk 66%, siis koduväljakul mänginud Kosovol kõigest 40%, mis on suur kompliment meeskonna vanimale liikmele Varuskile. "Eston tegi tõesti hea partii, aga kaitsjad toetasid teda kenasti. Keskkaitses mänginud Martin Johannson ja Armi Pärt said mitmel puhul visetele käed või keha ette," sõnas Suvi.

Eesti kasuks viskasid väravaid koguni 11 väljakumängijad 12-st. Edukaim oli 8 väravat visanud Rooba. Kristo Voika tabas 5, Andris Celmins 4, Pärt ja Henri Hiiend 3, Uku-Tanel Laast ja Henri Sillaste 2 ning Kristjan Muuga, Johannson, Karl Roosna ja Kaspar Lees 1 korra.

Peatreeneri põhiline ülesanne järgmiste päevade jooksul on raiuda meestele pealuu sisse, et suur võit võõrsil ei taga automaatselt midagi: "Kõigepealt tuleb muidugi hästi puhata ja võitu nautida, aga siis tuleb hakata alateadvust turgutama ja meenutama, et pühapäeval algab mäng seisult 0:0. Kindlasti teeb Kosovo omad järeldused ja isegi maailma tippmeeskondade praktikast leiab näiteid, kus ühe meeskonna kaheksa või üheksa-väravalisele võidule järgneb kordusmängus hoopis teise meeskonna triumf."

Eesti meeskonda saab pühapäeval kodus aidata ka Saksamaa Bundesligas Hannoveri klubis mängiv Mait Patrail, kes on seljavigastusest piisavalt paranenud ja liitub meeskonnaga. "Hea lisakäik nii kaitses kui ka rünnakul. Lisaks on Maidi kohalolek tervele meeskonnale emotsionaalselt tähtis," sõnas Suvi.

Eesti – Kosovo mäng Põlvas algab pühapäeval kell 19.30. Seejärel peetakse kaks mängu Türgiga – 11. jaanuaril kodus ja 15. jaanuaril võõrsil. Alagrupi võitja pääseb põhivalikturniirile. Tabeliseis – Türgi 3 punkti (2 mängust), Eesti 2 (1), Kosovo 1 (3) – tähendab, et Eesti vajab kolmest eesootavast mängust kahte võitu.