Toomas TriisaFoto: Facebook / Dakar Rally Team Estonia
Auto-Moto uudised
6. jaanuar 2017, 13:31

Dakaril teiseks langenud Toomas Triisa: eksisin ära (10)

Dakari kõrberallil on ülinõudvas Malle-Moto klassis uhket sõitu tegemas Toomas Triisa. Kolmandal katsel suisa klassiliidriks tõusnud eestlane pidi eilsel neljandal katsel endast mööda laskma Jose Julian Kozaci.

Malle-Motos, kus sõitjad peavad lisaks kiiruskatsetel väleda mineku näitamisele laagrisse jõudes ihuüksi vastutama ka mootorratta hoolduse eest, on pärast eilset neljandat katset esialgsetel andmetel 16 Buenos Aireses alustanud ratturist võistlustulle jäänud veel vähem kui kuraditosin.

Kui pärast kolmapäevast 512kilomeetrist katset oli nende kangete meest seas ralliliidriks Triisa, siis eilne võistluspäev tegi paremusjärjestuses väikeseid korrektuure. Eestlane kulutas 416kilomeetrise neljanda katse läbimiseks punktipealt 6 tundi ja 14 minutit, argentiinlane Kozac aga peaaegu üheksa minutit vähem ja seetõttu vahetasid mehed üldarvestuses ka kohad.

"See oli hull päev, ilm oli ülikülm ja katse pikk. Korra eksisin ka ära, kuid leidsin taas õige tee üles. Kõrguse ja hõreda õhuga olen hetkel küllaltki hästi ära harjunud. Tsikliga on ka hetkel kõik korras," võttis Triisa pressiteate vahendusel katse kokku.

Tänasele viiendale võistluspäevale, kus teel Tupizast Orurosse läbivad ratturid 1139 kilomeetrit (neist 447 kiiruskatsel), läheb argentiinlane viie minuti ja kuue sekundi suuruses eduseisus. Meeste elu teeb keerulisemaks Boliivias alanud vihmasadu.

Mart Meeru lõpetas eilse katse Triisast 3.16 aeglasemalt, oli Malle-Moto arvestuses viies ja tõusis kokkuvõttes kuuendaks. Tsiklimeeste üldarvestuses on meie mehed vastavalt 38. ja 57. kohal.

Viimased paar päeva on Dakaril olnud katastroofilised suurfavoriitidele. Kolmapäeval jäi autode arvestuses raja kõrvale kahekordne tšempion Nasser Al-Attiyah, kes suutis küll oma katkise Toyotaga kiiruskatse lõpetada, ent tagasi laagrisse Katari piloot enam ei jõudnud.

Samal katsel kaotas üle 20 minuti tsiklite tiitlikaitsja Toby Price. Eilsel neljandal katsel tuli Price küll taas rajale, ent murdis 371. kilomeetril ränga kukkumise tulemusel rangluu ning pidi võistluse katkestama.

Neljapäev oli kehv päev ka pikalt autoralli MM-sarja valitsenud Sebastien Loebil, kes kaotas tiimikaaslasele Cyril Despres’le 25 minutiga ja langes viiendaks. Sootuks katkestama pidi kolmas Peugeot' sõitja Carlos Sainz, kes käis masinaga üle katuse.

Peugeot’ sõitjate hädad tähendavad aga, et Minil kihutav soomlane Mikko Hirvonen kerkis teiseks, kaotust Despres’le on kogunenud 10.51.