Eesti käsipallikoondis alistas Kosovo 27:23, aga otsustavad mängud Türgiga tõotavad kujuneda keerulisteks.Foto: Aldo Luud
Käsipall
8. jaanuar 2017, 20:59

7 VÕTIT | Niru võit Kosovo üle lajatas alarmtule paaniliselt plinkima (4)

Eesti meeste käsipallikoondis alistas Põlvas peetud mängus Kosovo 27:23 (14:10) ja jätkab 2020. aasta EMi eelvalikturniiri täiseduga. Õhtulehe kokkuvõte mängust läbi seitsme võtmeküsimuse.

1. Mis otsustas mängu saatuse?

Jupa 2 minutit. Eesti meeskond oli võitu maha mängimas, aga 1.15 enne lõppu teenis Kosovo joonemängija Kostroit Jupa 23:24 kaotusseisus kaheminutlise eemaldamise ja võimaldas Eesti 7 meetri karistusviske, millest Rooba viskas kohtumise saatuse otsustanud 25:23 värava.

Viimased kaks palli lendasid juba Kosovo valveta väravasse, kui kollkipper oli asendatud kuuenda väljakumängijaga. Enne seda oli Eesti olnud kaheksa minutit kuival ja Kosovo vähendanud 19:24 kaotusseisu minimaalseks.

2. Kas sellisest mängust kolmapäeval Türgi vastu piisab?

Väga vähetõenäoline. Türgi sportlik tase on Kosovo omast kraadi võrra kõrgem ja sarnaselt konarlik ning praagirohke partii kolmapäeval tähendaks lotot – võit pole välistatud, aga vähetõenäoline küll.

3. Kuidas mängis Mait Patrail?

Ettevaatlikult. Seljavigastusest paranenud Bundesliga-klubi Hannover-Burgdorf tagamängija kuulus Eesti algkoosseisu ja mängis kaasa nii kaitses kui ka rünnakul. Aga oli näha, et tippvormist rääkida ei saa. Meisterlikke sööte jagas Patrail rohkesti, aga viskele minemisest pigem hoidus ning seda tehes ei rakendanud (hella selja tõttu?) sinna täit jõudu. Kuuest viskest tabas Patrail ühe.

Põhiline probleem on aga viis minutit enne lõppu saadud vigastus, mille tõttu Eesti tippmehe mäng pooleli jäi. Seis ei ole hea.

Äsja vigastusest paranenud Mait Patrail jagas hulganisti sööte, aga visked teed väravasse ei leidnud. Lisaks sai tagamängija viis minutit enne lõppu vigastada. Foto: Aldo Luud

4. Kes oli platsi parim mees?

Jürgen Rooba. Teist kohtumist järjest oli Saksamaa 2. Bundesliga klubi Nordhorn-Lingen paremäär seitsme väravaga Eesti meeskonna resultatiivseim ning demonstreeris väga hea füüsilise vormi toel mitmekesist viskearsenali. Lisaks realiseeris Rooba kõik neli 7 meetri karistusviset.

5. Mida peavad meeskonnad parandama?

Eesti positsioonirünnak on liialt jäik ja kohtumise jooksul sai Kosovo selle mitmel puhul pidama. Pall küll liikus, aga ohutus kauguses vastase kaitsemüürist. Õnneks teenis Eesti piisavalt palju kiirrünnakuid ja karistusviskeid, mis hoidsid ära ebameeldivused tablool.

Kosovo suur probleem on stabiilsus – meeskond ei suuda pikemat aega hoida ühtlast nivood, vaid lubab sisse praaki, mille akumuleerumine muudab positiivse resultaadi saavutamise väga keeruliseks.

6. Mida ütlesid asjaosalised?

Siia lisame mängijate-treenerite ütlused.

7. Mis saab edasi?

Kosovo jaoks lõppes EM-valikturniir ühe viigiga neljast mängust. Eesti on nelja punktiga alagrupi liider. Ees ootavad kaks mängu kolm punkti kogunud Türgiga. Põhivalikturniirile pääseb ainult alagrupi võitja. Seega vajab Eesti ühte võitu, Türgi aga võitu ja viiki.