FIFA president Gianni Infantino.Foto: ARND WIEGMANN
Jalgpall
10. jaanuar 2017, 16:35

FIFA president MMi laiendamisest: finaalturniiri ei saa mängida 20. sajandi reeglite ja olude järgi

Rahvusvahelise Jalgpalliliidu (FIFA) nõukogu otsustas täna, et 2026. aasta meeste MM-finaalturniiril osaleb senise 32 riigi asemel 48 rahvuskoondist. FIFA president Gianni Infantino selgitas nõukogu otsuse tagamaid.

"Elame 21. sajandil ja peame jalgpalli MMi vastavalt ajale muutma. Me ei saa mängida MMi 20. sajandi reeglite ja olude järgi. Jalgpall ei piirne enam Euroopa ja Lõuna-Ameerikaga, vaid on globaalne nähtus. Eelmisel MMil saatis Kostariika koju Inglismaa ja Itaalia, kaks endist maailmameistrit. Jalgpalli tase tõuseb kõigis maailma nurkades.

Turniir ei pikene – mängud peetakse 32 päeva jooksul ja võitja kohtumiste arv on jätkuvalt seitse. Samuti piisab endiselt 12 staadionist. Plussiks on aga, et 16 riiki rohkem saavad MMil osaleda. Nõukogu on veendunud, et antud formaadiga kaasnevad plussid, aga miinuseid mitte," rääkis Infantino.

Kuidas jaotuvad 48 kohta maailmajagude vahel (praegu Euroopa 13, Aafrika 5, Aasia 4,5, Lõuna-Ameerika 4,5, Põhja-Ameerika 3,5, Okeaania 0,5, korraldaja 1)? "Kohtade jaotust pole otsustatud, sest see pole 2026. aasta MMi korraldajaks kandideerimise seisukohalt oluline. Aga muidugi on see tähtis teema ja naaseme selle juurde peagi. Kindlasti saab iga maailmajagu kohti juurde."

Kas alagrupimängudes hakatakse viigi puhul lööma penalteid? "See ei ole praeguse hetke otsus, vaid täpsed võistlusmäärused otsustatakse mõned aastad enne finaalturniiri. Kriteeriume, millega määrata paremusjärjestus võrdsete punktide puhul, on veel, näiteks koht maailma edetabelis."

Miks on Saksamaa otsuse suhtes väga kriitiline? "Loodan, et aja jooksul hakkab Saksamaa nägema hüvesid, mida see samm kätkeb terve maailma jalgpalli jaoks. Saksamaa klubides mängib jalgpallureid üle maailma ja suurem MM annab enamatele võimaluse kord nelja aasta jooksul MMi kogeda."

Küsimustele vastates märkis Infantino ka, et FIFA jaoks on MM kriitilise tähtsusega sündmus, millega teenitavast tulust sõltuvad kõik meie jalgpalli arenguprogrammid üle maailma.