Foto: DPPI/E.Vargiolu
Auto-Moto uudised
11. jaanuar 2017, 12:09

FOTOD | Lõuna-Ameerika viimaste aastakümnete suurimaid looduskatastroofe jättis Dakari ralli järjekordse katse ära

Dakari rallit on mitmel päeval seganud loodusjõud, kui halbade ilmastikutingimuste tõttu jääb ära ka tänane kaheksas kiiruskatse. 

Toomas Triisa ütles enne Dakari kaheksandat katset, mis oli tänavuse maratonkatse teine osa, et see saab olema tänavuse ralli raskeim päev, siis nii ka oli. Kuid vaevalt pidas ta silmas seda, mis eile Lõuna-Ameerikas, Jujuy ja Salta piirkonnas toimus.

Eilne katse startis Boliiviast, Uyunist ja päeva lõpuks pidid sõitjad laagrisse jõudma Saltasse, mis asub Argentinas. Suuremas osas sinna ka jõuti, kuid sellele eelnes väga palju sündmusi, mis mõjutasid kohalike elu ja ühtlasi ka tänast katset.

Juba hommikul teatati, et seoses vihmasadudega on tõusnud veetase jõgedes, kust osa trassi pidi läbi minema. Nii lõppes eilse katse, millel kokku pikkus 492 kilomeetrit, esimene osa varem, juba 174 kilomeetril. Sealt edasi algas neutralisatsiooniala , mis lõppes Argentina piiril.

Neutralisatsiooniala pikkuseks tuli sellega 176 kilomeetrit ja katse lühenes sellega 73 kilomeetrit. Peale katse finišit tuli läbida veel 350 kilomeetrine ülesõit, enne kui jõutakse Saltasse. Kokku siis pea 900 kilomeetrine võistluspäev. Vähemalt nii oli planeeritud.

Kuid kõik muutus, kui viimase 40 aasta suurimad tulvaveed, mis tõid endaga kaasa ka maalihked, muutsid läbimatuks maantee, kustkaudu pidid Saltasse liikuma nii sõitjad kui meeskonnad ja kogu ülejäänud Dakari logistika. Võistlus kõrvale jättes oli kohalike elanike jaoks tegemist katastroofiga, mis nõudis inimohvreid ning mattis vee alla nii teed kui mõnedki majapidamised.

Foto: DPPI/E.Vargiolu

Dakari korraldajad suunasid ka oma ressursid kohalike elanike abistamisse ja otsisid samal ajal võimalust sõitjad ja muu Dakari karavan saata ikkagi Saltasse. Põhitee oli läbimatu ja selle puhastamine võtab aega vähemalt 40 tundi.

Alternatiivne tee leiti, kuid see lisas päevale veel 200 kilomeetrit. Kõige suuremad veokid seda teed kasutada ei saanud ja pidi tegema üle 400 kilomeetrise ringi, et jõuda Saltasse. Laagrisse jõudsid sõitjad ja meeskonnad alates kella üheksast õhtul kohaliku aja järgi.

Selle tulemusel võtsid korraldajad vastu ainuõige otsuse, jätta tänane katse ära ja päeva jooksul liiguvad sõitjad ja meeskonnad Chilecitosse, kust saab Dakar jätkuda juba homme hommikul.