Eesti meeste käsipallikoondis kaotas Türgile 18:28.Foto: Aldo Luud
Käsipall
11. jaanuar 2017, 21:06

7 VÕTIT | Põlvas saadi võigas saun, Eesti – Türgi 18:28 + GALERII (7)

Eesti meeste käsipallikoondis kohtus Põlvas peetud EM-valikkohtumises Türgi meeskonnaga ning kaotas suurelt 18:28 (9:11). Õhtulehe kokkuvõte mängust läbi seitsme võtmeküsimuse.

1. Mis otsustas mängu saatuse?

Esimene veerandtund. Türgi pääses kiiresti 3:0 juhtima ja kuigi kaheksandal minutil teenisid külalised kaheksasekundilise vahega kaks eemaldamist, võitis Eesti tolle ülekaalu ainult 1:0. Kaotusseis vähendati 3:5 peale, ent järgnes Türgi 4:0 spurt. 16. minutil võttis Eesti meeskond 3:9 kaotusseisus mõtlemisaja ja vaheajaks vähendati seis 9:11 peale, ent väiksemaks kui kaks väravat see enam ei läinudki.

Lõpliku põntsu pani 45. minutil pärast tabloole 17:19 seisu toonud Armi Pärdi väravat Eestit tabanud võigas mõõn – ise oldi kuival 13 minutit, mille jooksul tegi Türgi 9:0 spurdi. Aga just Türgi kiire algedu määras kohtumise tooni, mis oli Eesti meeskonna jaoks paraku väga minoorne.

2. Kuidas pall lakke sai?

Karl Roosna viskas teisel poolajal nii tugevasti latti, et sealt kargas pall Mesikäpa halli lakke ja jäi katusepleki vahele kinni. Foto või seda ei juhtunud, ütled sa? Palun.

 

Käsipallimängul jäi pall lakke kinni. @roosnakarl viskas, latist põrkas.

A photo posted by Ott Järvela (@ottjarvela) on

3. Kuidas mõjutas Eesti mängu Mait Patraili puudumine?

Rünnakul väga palju. Pühapäevases matšis Kosovoga oli Patrail kuni 55. minutil teda tabanud vigastuseni Eesti rünnakute algataja ja juht. Tema mitmed ülimalt meisterlikud söödud rususid vastase kaitsjate meelt ja hoidsid nende närvid pingul. Täna Eestil mängujuht puudus. Uku-Tanel Laast, kes Kosovo vastu Patraili kohaoleku tõttu üldse platsile ei saanud, rünnakut samamoodi üles võtta ei suutnud. Seda ei saagi temalt nõuda, sest kaliiber on Patrailist hoopis erinev.

4. Kes oli platsi parim mees?

Yunus Özmusul. Türgi väravat kaitsnud mees hoidis terve matši jooksul ühtlaselt kõrget taset ja tegi ridamisi häid või väga häid tõrjeid. Tõsi, sageli olid Eesti meeste visked kas jõuetud või tarbetult värava keskele suunatud, aga õiges kohas seismine on kah oskus ja seda Özmusul tegi. Meisterlikult.

Türgi väravavaht Yunus Özmusul.

5. Mida peavad meeskonnad pühapäevast kordusmängu silmas pidades parandama?

Eesti ründemäng suutis Türgi suurte kaitsjate vastu piisavalt terav olla ainult kohati. Eelkõige esimese poolaja lõpusirgel. Kui nõnda ei suudeta mängida pikemaid perioode (loe: vähemalt 75% mänguajast), siis pole paremat skoori oodata.

Türgi varugu endale teine komplekt võistlusvorme, et ei juhtuks nagu täna avapoolajal, kui meeskonna 35aastane võtmemängija Ramazan Döne rebenenud särgi tõttu matši pooleli pidi jätma.

6. Mida ütlesid asjaosalised?

Eesti peatreener Rein Suvi: "Võinuksime rünnakul viskeid julgemalt ette võtta. Kohati otsisime liiga palju joonemängijat. Väsimuse faktori taha peituda ei saa. Kosovost naasmise järel on treeningute iseloom olnud väga rahulik. Kahju, et vahet kordagi üheväravaliseks ei saanud. Kahele küll, aga ühele mitte, vaid ikka suutis Türgi siis hoopis vahe taas kolmele väravale paisutada. Kordusmängus peame kaitses palle kätte saama. Kui nad pidevalt rünnakud väravaga lõpetavad, on mängu väga keeruline kiireks ajada."

Türgi väravavaht Yunus Özmusul: "Olen väravavaht. Iga kord, kui vaja meeskonnakaaslasi aidata, siis ma naudin seda. See ongi ju mu töö. Armastan käsipalli ja oma rolli selles mängus. Iga kord, kui palli tõrjun, valdab mind tohutu õnnetunne! Iga tõrje on väike samm edasi mu karjääris ja elus."

ÕHTULEHE VIDEO | Armi Pärt: Türgi väravavaht oli väga hea, aga...

7. Mis saab edasi?

Pühapäevane kohtumine peetakse Ankaras. Arvestades Türgi lennujaamades viimase nädala jooksul lume tõttu aset leidnud segadusi, võib ilmselt tõdeda, et mõlemad meeskonda ootab ees närve kõditav seiklus – kas ikka jõutakse kohale?

Tabeliseis enne viimast mängu: Türgi 5, Eesti 4, Kosovo 1. Seega Eesti vajab kordusmängus võitu, Türgile piisab valikgrupi võitmiseks ja põhivalikturniirile pääsemiseks viigist.