Kaarel Nurmsalu šansid kuue nädala pärast Lahti MMil võistelda on head. Tuleb olla vaid Eesti kahe parima seas.Foto: Aldo Luud
Talisport
12. jaanuar 2017, 11:25

Millised on Kaarel Nurmsalu šansid pääseda Lahti MMile? (12)

Eile õhtupoolikul levis Eesti (spordi)meedias kulutulena suurepärane uudis suusahüppaja Kaarel Nurmsalu naasmisest tippsporti. Arvestades seda, et kuue nädala pärast algab Lahtis Põhja suusaalade (murdmaa, kahevõistlus ja suusahüpped) MM, tekib põhjendatud küsimus: mis šansid on Nurmsalul sinna pääseda?

Suusaliidu kahevõistluse ja suusahüpete alajuht Priit Talv kinnitas Õhtulehele, et võimalused on head. Põhimõtteliselt tuleb Nurmsalul end järgnevate nädalatega Eesti kahe parema sekka hüpata ja ongi minek. Rahvusvahelise suusaliidu (FIS) poolt pole Talve sõnul mingeid takistusi. 

"Oleme otsustanud, et läkitame Lahtisse kaks sportlast. Kohad on hetkel lahtised. Kui tulemused näitavad, et ta võiks seal pundis olla, siis meie poolt on tuli roheline," lisas Talv.

Sisuliselt piisab Nurmsalul end korra MK-etapil lõppvõistlusele hüpata ja ongi tegu Eesti esinumbriga, sest tänavu ainsa eestlasena MK-sarjas võistelnud Martti Nõmme pole veel kordagi kvalifikatsioonist edasi murdnud. Rohkem MK-tasemel suusahüppajaid meil praegu pole.

Niisamuti tõestas Nurmsalu oma taset möödunud kevadel, kui võitis hobihüppajana Eesti meistrivõistlustel veenva esikoha.

Alajuhi vaatevinklist pakub Nurmsalu tagasitulek mõistagi suurt rõõmu. "Suve alguses saime noortepundi formeeritud ja oleme kolmveerand hooaega nendega toimetanud ja madalamate sarjade punkte kogunud," alustab Talv põhjendust, miks Nurmsalu comeback on väga hea uudis.

"Neil läheb üsna hästi, areng pole olnud ehk nii kiire kui lootsime, aga kaks poissi neljast on lähedal MK-normi täitmisele. Selle valguses on Kaarli tulek ainult positiivne. See toob suusatamisele tervikuna tähelepanu ja noortele indu juurde. 

Mis kõige positiivsem, suur osa Kaarli treeningutest toimub ilmselt Tehvandil ehk noortega samal mäel ja samadel aegadel. Küll sealt pudeneb poistele ka tarkuseteri nii Kaarlilt endalt kui tema treenerilt."

Nurmsalu esimene tagasituleku võistlus toimub juba homme Poolas Wislas, kus on kavas MK-etapi suure mäe kvalifikatsioon.

Tema senise karjääri tipphetk on Holmenkolleni MK-etapi suure mäe 6. koht 2014. aasta kevadel.