Kaarel Nurmsalu mullustel Eesti meistrivõistlustel. Kollane kiiver koos tööandja Ramirendi kirjadega saadab teda ka MK-sarjas.Foto: Aldo Luud
Talisport
13. jaanuar 2017, 22:08

Nurmsalu: mulle tuli meelde, mida hüppel kindlasti teha ei tohi! (5)

Suusahüppaja Kaarel Nurmsalu oli pärast suurde sporti tagasitulekut tähistanud esimest MK-etappi ülirahul. Wilsa hüppemäe kvalifikatsioonivõistlusel sai mees küll vaid 48. koha, ent nentis: "Tegu oli äärmiselt positiivse päevaga."

134meetrisel hüppemäel kandus Nurmsalu kahel soojenduskatsel vastavalt 110,5 ja 120,5 meetri kaugusele. Kvalifikatsioonivõistlusel endal jäi tema sooritus täpselt sinna vahepeale – 115.5 meetrine õhulend tõi 97,1 punkti, mis tähendas 57 mehe konkurentsis 48. kohta. "Aga seda kaks poomi madalamalt, kas te seda nägite," oli suusahüppaja hääl pärast võistlust rahulolust pungil.

Nurmsalu viimane MK-etapp enne tänast oli olnud 2014. aasta Märtsis Planica lennumäel. Vaid kaks nädalat varem oli ta Holmenkollenis saanud kirja oma karjääri parima koha – kuuenda. Siis tuli aga ootamatu uudis sportlastee lõpust. Sel nädalal tuli luuavarrest aga pauk, kui vahepeal müügimehe ametile keskendunud hüppeäss teatas, et naaseb mägedele.

"FISi (rahvusvahelise suusalidu – toim) inimesed, kes mind teavad, tulid pärast võistlust minuga rääkima. Mu parim koht oli olnud ju kuues – ei midagi erilist – ja võinuks loota, et tagasi tulles hüppan esmalt 100-105 meetri kanti. Aga äärmiselt kehv hüpe oli 110 meetrit," muljetas Nurmsalu. "Treener tuli pärast soojendust minu juurde ja ütles, et kui sa sellise hüppega lendad 110,5 meetrit, siis pole midagi võimatu!"

Pühapäeval järgmine võistlus

Viimasena tagasid 103,8 punktiga homsele lõppvõistlusele koha kasahh Marat Žaparov ning ala elav legend, 44aastane jaapanlane Noriaki Kasai. Lennupikkuses tähistas see vastavalt 121,5 ja 118 meetriseid hüppeid. Nurmsalu kaotas neile meestele 6,4 silmaga.

"Muidugi oleks tahtnud edasi saada. Muidugi oleks tahtnud võita. Aga päev on üldiselt väärt tugevat "nelja". Mulle tuli meelde, mida hüppel kindlasti teha ei tohi," rääkis eestlane.

Esiteks lõi Nurmsalu veidi verest välja uus suusakombinesooni mõõtmise meetod – kui esimesel tema osaletud ajastul tehti seda pärast hüpet mäe all, siis nüüd käivad kõik sportlased kohtunike käe alt läbi vahetult enne võistlust. "Sain teada, kuidas nad seda teevad; tundsin, kust mõõdavad. Ja pärast seda oli hüppeni täpselt kaks minutit, millega suutsin süveneda ja end vabaks lasta. Aga vabadus tuli liiga sisse: hoovõtuasend vajus liiga madalaks, tõuge tuli hilja," loetles Nurmsalu õppetunde. "Tulemus oli absoluutselt väga kehv, aga see näitas, et oleme väga õigel teel."

Kuigi laupäevasele põhivõistlusele Nurmsalu ei pääsenud, on järgmine MK-etapp Poolas kavas juba pühapäeval, kui hommikul peetakse kvalifikatsioon ja päeval võistlus. Nurmsalul on tagataskust võtta salarelv: "Mu uued suusad jõudsid liiga hilja kohale, nii et pidin hüppama kolm aastat vanadega. Kõik teised mehed tulid ja patsutasid õlale, kui neid nägid. "Tore küll, aga meie hüppame praegu juba sellistega!"

Järgmised hüpped teen ma juba uute suuskadega, aga ma ei saa lubada, et ka võistlen, sest suusahüppajail võtab vahel mitu aastat aega, enne kui ta leiab need õiged suusad. Võin ausalt öelda, et mina pole elus veel sellist tunnet leidnud. Aga mul on ka esimest korda selline suusaleping, kus mulle on öeldi, et me ei loe paare. Suusafirma esindaja tuli pärast võistlust minu juurde ja ma ei saa ka kõike välja rääkida, aga ta ütles, et ta on väga üllatunud. "Kaarel, ütle ainult, mida sul vaja on ja selle sa ka saad!""