Helen Nelis-Naukas (vasakul) ja Katrina LehisFoto: Toomas Tatar
Vehklemine
17. jaanuar 2017, 14:30

Treener Nelis-Naukas pahandab netikommentaatoritega: ega rasedus ole mingi haigus (8)

Eesti vehklemistipp Katrina Lehis ootab last ja järglane tuleb ilmale juba aprillis. 22-aastane naine ise loodab võimalikult kiiresti tippsporti tagasi tulla ja sama meelt on ka tema treener Helen Nelis-Naukas.

"Loen netikommentaare ja mõtlen, mis küll inimestel viga on. Ega rasedus ole mingi haigus, see on elu täiesti normaalne osa. Pole paremat ajastust, kui olümpiale järgneval aastal sünnitada. Peaaegu terve Rumeenia koondis on praegu rase," rääkis kogenud treener Õhtulehele.

Naine ise on ühe korra sarnase olukorraga kokku puutunud, kui lapse sai tema õpilane Marika Säär (endine Marika Koit), kes 1999. aasta juunioride MMilt naiskondliku pronksi võitis. "Tema tippsporti tagasi siiski ei tulnud. Sisuliselt tekkis olukord, et vahepeal tegemata jäänud tulemuste tõttu kadus ära rahaline toetus. Loodame, et Katrinaga nii ei lähe, selleks on vaja EOK ja alaliidu poolset mõistmist."

Nelis-Naukase sõnul jätkavad nad pidevalt treenimisega. "Esialgne plaan on selline, et juba mai alguses proovime Rios toimuvale MK-etapile sõita. Midagi kivisse siiski raiuda ei saa, kuna igaüks taastub sünnitamise järel erinevalt. Praegu teeme korralikult trenni, loomulikult ei ole kavas harjutused, kus keegi Katrinat torgata saaks. On palju muid nüansse, mida ta praegu lihvida saab," jätkas Haapsalu vehklemise üks suuremaid vedajaid.

Helen Nelis-Naukas Foto: TEET MALSROOS

Treeneri sõnul saab Katrina rahuliku südame tippsporti naasta, kuna tal on olemas perekonna ja lähedaste toetus. "Võib öelda, et toetusgrupp on laiapõhjaline. Tema mehel on imeline ja kokkuhoidev pere, samamoodi aitavad Katrinat kõik tema enda sugulased," selgitas Nelis-Naukas.

"Mõni ütleb, et tippspordi kõrvalt pole võimalik midagi teha. Katrina asus sügisel Tallinna Ülikooli kehakultuuri õppima ja nüüd saab ka emaks. Ma ei tea, miks arvatakse, et sportlane ei tohiks õppida ja sünnitada. Muidugi tohib."

Õppimisega tegeleb ka treener: "Uurin ja loen pidevalt, kuidas rasedat treenida ja mismoodi sünnitusest taastumise ajal talitada."

Katrina Lehis Foto: LAURA OKS

Suure rõõmusõnumi taustal tuli Nelis-Naukase pähe ka väike muremõte. "Eks ole näha, kas Kaaberma (Eesti koondise peatreener Kaido Kaaberma – toim) jätab Katrina ka teist aastat järjest EMi koondisest välja," küsis ta retooriliselt.

Nimelt pääsevad automaatselt Kaaberma valikusse kolm Eesti edetabeli liidrit, kuid Lehis langeb tekkiva võistluspausiga kolmikust ilmselt välja. 

Vastavalt reeglitele toimub EM-koondise moodustamine järgnevalt: koondised moodustatakse põhimõttel – kolm edetabeli esimest ja üks peatreeneri ja koondislaste isiklike treenerite (edetabeli viie esimese vehkleja treenerid) hääletuse tulemusena.

Neljas koondislane valitakse edetabeli 4-6 numbri seast. Kui hääletus jääb viiki, valib viimase koondislase peatreener. Otsuse kinnitab Eesti Vehklemisliidu juhatus.

EM toimub juuni keskel, kui Vana Maailma epeeparemik koguneb Gruusias.