Nižni Novgorodi peatreener Arturs Štalbergs.Foto: nn-basket.ru
Korvpall
19. jaanuar 2017, 14:25

Nižni Novgorodi peatreener: nii jätkata ei saa, suhtumist tuleb muuta!

Eesti korvpallikoondislase Siim-Sander Vene koduklubi Nižni Novgorod sai üleeile EuroCupil kodusaalis Vilniuse Lietuvos rytaselt hävitava kaotuse 63:97 ning peatreener Arturs Štalbergs ei hoidnud emotsioone tagasi.

"Mehed peavad oma suhtumist muutma, niimoodi pole võimalik edasi töötada," pahandas VTB Ühisliiga noorim peatreener, 32aastane lätlane Štalbergs portaali R-Sport vahendusel. "Mõistan, et mängijad väsisid. Kuid palusin neil enne mängu spetsiaalselt keskendatuse igal hetkel säilitada. Kuid seda ei juhtunud. Nüüd peavad nad valima, mis saab edasi, millises suunas nad tahavad liikuda."

Juhendaja kritiseeris hoolealuste tegutsemist. "Mänguga ei saa kuidagi rahule jääda. Kusjuures jutt ei käi üldsegi kaitsesüsteemist. Ka üks-ühe vastu tegutseti halvasti. Kõik juhised, millest mängu eel rääkisime, jäid täitmata. Kus rääkisime ühest asjast, tehti hoopis muud. Kõige selle tulemusena karistas vastane meid nii kolmestega kui ka visetega korvi alt. See kõik kestis terve mängu."

Štalbergsi sõnul teadis ta, et midagi kerget ei oota, sest kolme päeva jooksul peeti juba teine mäng – pühapäeval heideldi Ühisliigas Minski Tsmokiga. "Meil jätkus jõudu ainult kümneks minutiks. Pluss meil on jällegi suur laatsaret: ühel valutab selg, teisel miski muu koht, kolmas on bronhiidis. Aga see kõik ei õigusta niisugust tulemust," põrutas peatreener.

* * *

Kaitsemäng on Nižni Novgorodi probleem olnud hooaja algusest saati. Esimesel kuul, oktoobris peetud kuuest mängust (Ühisliiga ja EuroCupi peale kokku) viies lasti endale visata vähemalt 93 punkti. Vaid eurosarja kohtumine Panevežyses sealse Lietkabelise vastu võideti 75:72.

November jätkus samas vaimus, kaheksast mängust kuues jõudsid vastased vähemalt 89 punktini. Vähem lasti visata vaid Ühisliigas praegu eelviimast kohta hoidval BC Kalev/Cramol (81) ja EuroCupi alagrupi selgeks autsaideriks osutunud Skopjel (74).

Detsembri algus tõi kerget paranemist (Skopje alistati 97:82, Zagrebi Cedevitale kaotati 82:84). Ent 18. detsembrist alates peetud kuues mängus on väikseim vastaste poolt visatud punktide arv taas 93. Keskmiselt lasi Nižni viimase kuu jooksul enda korvi saata 97 punkti jagu palle.

Võidupunkte on aidanud tuua ainult hea rünnak (eurosarjas alistati Peterburi Zenit 113:105, Ühisliigas Permi Parma 115:94 ja Minski Tsmoki 102:95). Kui see kahes viimases euromängus vähem või rohkem kuivale jäeti (enne Rytast mängiti Jeruusalemmas sealse Hapoeliga 76:98), olidki suured kaotused karjas.

Nižni püsib EuroCupi G-vahegrupis veel konkurentsis (Zenitil ja Hapoelil on 2 võitu, Nižnil ja Rytasel 1), kuid teises ringis peetakse kaks mängu võõrsil ning kui samamoodi jätkatakse, pole kahe parema sekka asja. Ühisliigas asutakse 3 võidu ja 8 kaotusega kümnendal kohal. Play-off’i pääsemine on täiesti võimalik, aga teema on sama – mängu tuleb parandada.

EuroCupi vahegruppides on peale Zeniti ülejäänud liidritel täisedu: E-grupis juhib kolme Hispaania tiimi ees Krasnodari Lokomotiv-Kuban, F-grupis on ees Müncheni Bayern ja H-grupis Valencia.