Dubai lennujaamFoto: AFP / Scanpix
Blogid
22. jaanuar 2017, 12:37

Kas mulle ikka antakse selle riigi viisa? Mis juhtub, kui mind piiril tagasi saadetakse? (8)

Ajast, mil ma viimati reisiblogi pidasin, on möödunud juba mõnda aega. Elu on lihtsalt nii läinud, et viimase aasta jooksul olen rohkem aega veetnud Eestis kui välismaal. Aga välismaaga olen ikkagi seotud väga tihedalt, sest vean Õhtulehe reisipodcasti "Järgmine peatus". Ja ega reisiraamatu välja andmisest pole ka üleliia palju aega möödas.

Et ma viimase aasta olen pikalt Eestis olnud ei tähenda, et ma enam ei armastaks reisida. Lihtsalt vahel on vaja puhata sellest, mida südamest armastad, et taas mõista, kui tähtis see elus on. Nii ma siis jõudsin selleni, et õige aeg on nüüd minna välismaale.

Mulle tundub, et viimasel ajal on Dubai saamas populaarseks reisisihtkohaks. Tõmbaksin ehk isegi väikese võrdluse Egiptusega. Araabia Ühendemiraadid on samamoodi moslemiriik nagu Egiptus, seal on talvel soe, ümberringi laiub kõrb, inimesed on sõbralikud ja sinna lennata pole väga kallis. Ja kuna Egiptusesse nii palju enam ei minda (mäletate, kuidas terroristid lasid alla Egiptusest Venemaale suundunud reisilennuki?), siis on ju vaja leida mõni puhkusealternatiiv umbes kuue tunni lennusõidu raadiuses. Seetõttu satubki viimasel ajal Dubaisse võrdlemisi palju eestlasi.

Ma teadsin seda, et tahan kuhugi minna, kuid kindlat reisisihti polnud paika pannud. Olen mõelnud, et ühel päeval tahaksin teha nii, et minna lennujaama ja lihtsalt osta piletiesimesele väljuvale lennule (okei, Tallinna lennujaamas ei tasu seda katsetada, sest siis võib sattuda näiteks Riiga või Helsingisse). Selle asja ära tegemiseks on aga vaja küllalt raha (sest piletid on viimasel hetkel ostes tunduvalt kallimad) ja palju aega. Seni on alternatiiviks aga see, et ma ei mõtle välja ühtegi kindlat sihtpunkti: selle asemel jälgin lihtsalt, kuhu odavaid lennupileteid pakutakse ning ostan ära selle, mis mind parasjagu kõige enam kõnetab ja tundub õige olevat. Proovige ka, see on päris äge!

Kuigi nüüd nägin mingit viimase hetke lennupakkumist Helsingist Dubaisse 95 euro eest, siis mina ostsin piletid 180 euro eest ja umbes kolm kuud ette. 180 euro eest lennata Euroopast välja ja tagasi on ikka väga hea hind.

Dubai reissihtkohana on mind juba ammu huvitanud ning paar aastat tagasi mõlgutasin isegi mõtteid sinna pilet osta. Toona jäi minu jaoks takistuseks ühe reisibüroo kodulehel olnud kommentaar Araabia Ühendemiraatide viisatingimuste kohta: alla 30-aastasel vallalisel naisel on peaaegu võimatu saada riiki ning lõplik otsus riiki pääsemise kohta tehakse piiriametniku poolt (isegi kui on viisa olemas). Ehk siis situatsioon oleks olnud selline, et mul võib küll olla viisa olemas, kuid piiri peal istuv ametnik võiks mulle öelda, sorry, lilleke, ma ei lase sind riiki. Ma ei olnud valmis toona riskima.

Ka nüüd Dubaisse pileteid ostes ja sinna lennates mõtlesin ma taolise situatsiooni võimalikkuse peale. Julgust andis aga see, et teadsin nii mõndagi noort naist, kes oli üksinda Dubais käinud ning isegi mõnda, kes seal elab. Kui nendel polnud sellega probleeme, siis miks peaks minul tekkima?

Ja ei tekkinudki mingeid probleeme. Valgesse kandurasse riietunud noorem mees vaatas mu passi, siis mind, küsis, kas tulen turistina ja lõi siis haigutades templi passi. Mitte mingit probleemi ei olnud.

Järgmistes postitustes aga pikemalt Araabia Ühendemiraatidest.