Foto: Josep M Suria
Liigume
23. jaanuar 2017, 08:00

JOGURT ja selle 7 hämmastavat kasutegurit

Jogurtit on tarbitud juba sadu aastaid. See on väga toitev ja jogurti tarbimisel on ka su tervisele kasulik mõju. Näiteks on leitud, et jogurti söömine vähendab südamehaigustesse ja osteoporoosi haigestumise riski ning aitab edukalt kaasa ka kaalu langetamisele ja säilitamisele. 

Järgnevalt on välja toodud jogurti seitse teaduslikult tõestatud kasutegurit:

  • Jogurt sisaldab rikkalikult toitaineid

Jogurt sisaldab pea kõiki toitaineid, mida su keha vajab. Selles on rohkelt kaltsiumi, B-vitamiini ja mikroelemente.

  • Jogurt on kõrge valgusisaldusega

Jogurt, eriti erinevad Kreeka jogurti variandid, on väga kõrge valgusisaldusega. Valk aitab kontrollida söögiisu ja kehakaalu.

  • Jogurtil on kasulik mõju seedimisele

Osa jogurteid sisaldab probiootikume, mis toetavad seedetrakti tervist, vähendades seedetrakti häirete sümptomeid nagu puhitus, kõhulahtisus ja -kinnisus.

  • Jogurt tugevdab immuunsussüsteemi

Jogurtis on probiootikumid, vitamiinid ja mineraalained, mis kõik tugevdavad immuunsussüsteemi vastupanuvõimet ja aitavad haigusi ennetada.

  • Jogurt vähendab osteoporoosi haigestumise riski

Jogurtis on rohkelt vitamiine ja mineraale, mis mängivad luude tervises olulist rolli. Seega vähendab jogurti regulaarne tarbimine osteoporoosi haigestumise riski.

  • Jogurt mõjub hästi südame tervisele

Vaatamata jogurti rasvasisaldusele, on jogurtil südame tervisele kasulik mõju, kuna see hea HDL-kolesterooli taset ja alandab vererõhku.

  • Jogurt soodustab kaalujälgimist

Jogurt on kõrge valgusisaldusega, mis tekitab kestvama täiskõhutunde ja aitab sinu toitumisele kaasa. Kui soovid kaalu langetada, tasub oma menüüsse ka jogurt lisada.

Jogurt ei sobi aga kõigile ja selle tarbimise mõju oma tervisele peaksid eriti jälgima laktoositalumatuse ning piimaallergiaga inimesed. Samuti tuleks jälgida paljudes jogurtites sisalduvate lisatud suhkrute hulka. Parimad jogurtid sisaldavad vähe koostisosi ja neis ei ole lisatud suhkruid. Otsi poest jogurteid, mis sisaldavad just probiootikume.