Trofodermini pakend selge märkega "Doping".Foto: AFP / Scanpix
Doping
25. jaanuar 2017, 13:03

Täiendatud kell 13.03

Norra Antidoping käis apteegis, kust Johaugile osteti dopingukreem. "Kõigil pakenditel oli hoiatus: doping!" (15)

Norra suusataja Therese Johaugi dopinguistungil Oslos on selle esimeste tundide jooksul saanud kuulda mõndagi põnevat. Norra Antidopingu esindaja rääkis sellest, kuidas käidi Itaalias samas apteegis, kust osteti Johaugile antud Trofodermini-nimeline ravim.

Johaugi kaitsja alustas istungit teatega, et tema hoolealune ei näinud pakendil dopinguhoiatust. Suusatajat oli testitud 16. septembril kell 6 hommikul ning ta oli testijatele öelnud, et kasutas viimastel päevadel Trofodermini.

Johaugile kreemi andnud Norra koondise arst Fredrik Bendiksen polevat samuti pakendil märganud dopinguhoiatust ega seda, et ravim sisaldab keelatud ainet klostebooli. Samuti polnud Bendiksen apteegist küsinud, kas see ravim sisaldab mõnda sportlasele keelatud ainet.

Kaitsja hinnangul saab Johaugile süüks panna vaid seda, et ta ei uurinud ise põhjalikult, kas see ravim sisaldab keelatud aineid ning arstilt küsimine pole piisav - see üleastumine ei väärivat aga suuremat karistust kui 12 kuu pikkust võistluskeeldu.

Seejärel sai sõna Norra Antidopingu esindaja Birgit Haukland, kes teatas, et Johaugi-asjas on vesteldud 12 inimesega. Norra Antidoping käis Itaalias Livignos apteegis, kust Bendiksen oli kõneks oleva kreemi ostnud. Kõigil apteegis parajasti olnud Trofodermini pakenditel oli selge märge, et need sisaldavad dopinguainet. Apteeker märkis, et nii kaua, kui tema on selles valdkonnas töötanud, on kõik Trofoderminid olnud märkega "Doping".

Tehti kindlaks, et Bendiksen ostis Johaugile antud Trofodermini 3. septembril ja tasus selle eest isikliku krediitkaardiga.

Hauklandilt küsiti, miks ta ei toonud üht ravimieksemplari näidisena Norrasse kaasa? Ta vastas: "Norras on anaboolsed steroidid keelatud." Haukaland lisas, et Norra Antidopingule oli teatatud, et mõnel Trofodermini pakendil polevat märget "Doping".

Johaugi advokaat Christian B. Hjort keskendus oma sõnavõtus doktor Bendikseni süüdistamisele ja arvas, et too on oma arsti-elukutse mõttes teinud enesetapu. Samas rõhutas ta: "Dopingumärge on Trofodermini pakkide tagumisel poolel. Tagumisel!"