Kaire Leibak Pekingi olümpiamängudel.Foto: Jarek Jõepera
Doping
25. jaanuar 2017, 19:06

Kaire Leibak: "Sentimeetrite mängu puhul oleks vast hinge kriipinud."

Lebedeva põrus dopinguga ja Leibak kerkis Pekingi olümpia esikaheksasse (2)

2008. aasta Pekingi olümpial naiste kolmikhüppes 10. koha saanud Kaire Leibak on 8,5 aastat pärast võistlust kerkinud seoses kahe rivaali dopingusüü tõttu diskvalifitseerimisega kaheksandale kohale.

Esmalt teatas Rahvusvaheline Olümpiakomitee novembris pronksmedali võitnud kreeklanna Hrysopiyí Devetzí diskvalifitseerimisest dopinguproovist järeltestimisel leitud stanosooli tõttu.

Täna kinnitas ROK, et Pekingis nii kaugus- kui ka kolmikhüppes hõbemedali võitnud venelanna Tatjana Lebedeva proovist leiti turinabooli jälgi. Uues protokollis on Leibak seega kaheksas ehk olümpiafinalist.

Kaire Leibak Pekingi olümpiamängudel. Foto: Jarek Jõepera
Kaire Leibak Pekingi olümpiamängudel. Foto: Jarek Jõepera

"Muigama ajab. Mingeid erilisi tundeid küll ei tekita. Emotsioonid sai ju Pekingis kohapeal läbi elatud. Enam kui kaheksa aastat tagasi. Olümpiafinalist oleksin olnud, aga ei enamat, sest minu tulemus oli 14.13 ja koha võrra eespool olijal 14.70, mida ma poleks kuidagi suutnud. Hea, et oli just nii. Sentimeetrite mängu puhul oleks vast hinge kriipinud. Aga koha mõttes pole olulist vahet, kas kaheksas või kümnes," rääkis Leibak Õhtulehele.

Lebedeva oli ja on Eestiga päris tihedalt seotud. Tema kauaaegne mänedžer oli Aivar Karotamm ning Lebedeva omab Saaremaal maja, mida ta aegajalt külastab. Kaks aastat tagasi räägiti 2013 karjääri lõpetanud Lebedevast kui võimalikust kandidaadist Venemaa Kergejõustikuliidu presidendi ametikohale.

Lebedevaga päris palju koos võistelnud Leibak dopinguproovide kaheksa aastat hiljem avamist kuigi mõttekaks ei pea. "Aasta või kahe jooksul proovide järeltestimisest saan aru. Aga kaheksa aastat… ma ei tea. Lebedeva oli toona üks mu iidolitest ja ausalt öeldes olen nukker, et ta vahele jäi. Pigem ei oleks tahtnud seda teadet saada," sõnas Leibak.

Peale finalistile ette nähtud kolme lisakatse – millega Leibak enda sõnul kohta parandanud poleks – ja väiksema numbri Pekingi olümpiaraamatus eestlanna millestki otseselt ilma ei jäänud, sest Pekingi olümpia ajal kehtinud reeglite järgi tähendasid nii 10. kui ka 8. koht Eesti Olümpiakomiteelt kahe-aastast C-kategooria treeningtoetust.

Kaire Leibak Pekingi olümpiamängudel. Foto: Jarek Jõepera
Kaire Leibak Pekingi olümpiamängudel. Foto: Jarek Jõepera
Kaire Leibak Pekingi olümpiamängudel. Foto: Jarek Jõepera