Joel Matip.Foto: FRANCOIS XAVIER MARIT
Jalgpall
6. veebruar 2017, 16:10

Võiduka Kameruni boss siunas Klavani konkurenti

Kameruni jalgpallikoondis võitis 15aastase vaheaja järel Aafrika Rahvuste Karika, kuid võidupeole ei järgnenud tšempionite aadressil vaid kiidulaul: belglasest peatreener Hugo Broos kritiseeris koondisele "ei" öelnud mängijaid, teiste seas Ragnar Klavani leivaisa Liverpooli keskkaitsjat Joel Matipi.

Viiekordseks Aafrika meistriks tõusnud Kamerun alistas finaalis 2:1 Egiptuse, ehkki Londoni Arsenali poolkaitsja Mohamed Elneny tabamus viis Vaaraomaa juhtima. Teisel poolajal kallutasid kohtumise Broosi juhendatavate kasuks Nicolas N'Koulou ja Vincent Aboukabar, kusjuures viimane oli täpne 89. minutil.

Turniiri eel Kamerun soosikute ringi ei kuulunud ning oma osa selles mängisid sekeldused turniirile sõitva koosseisuga. Broos saatis kutse 35 mehele, kellest sai ta Gabonis mängitud võistlusele võtta 23.

Ent juhendaja ei pidanudki tosinat pallurit ise välja praakima, sest üheksa mängijat otsustasid turniiri eel kodumaa esindamisest loobuda. Kõige nimekamad neist Matip ja Saksamaa Bundesligas Schalkes leiba teeniv ründaja Eric Maxim Choupo-Moting.

"Turniiri alguses ei uskunud keegi, et võime finaali jõuda. Enne mänge oli palju jama palluritega, kes meiega Gaboni tulla ei tahtnud," sõnas Broos. "Jah, tegemist oli nende enda otsusega, aga ehk kahetsevad nad seda nüüd ja mõtlevad: kurat, miks ma kaasa ei läinud?"

Ühes Aafrika tšempioniks tõusmisega kindlustas Kamerun koha ka tänavu 17. juunist 2. juulini Venemaal mängitavale Konföderatsioonide Karikale. MMi soojendusturniiril osalevad valitsevad maailmajagude parimad Austraalia, Tšiili, Uus-Meremaa, Portugal, Mehhiko, Kamerun, maailmameister Saksamaa ja korraldajad. Kamerun kuulub ühte alagruppi Saksamaa, Austraalia ja Tšiiliga.

Ehkki Kamerun on praegu Musta Mandri parim, pole Broosi hoolealuste seis MM-valikgrupis kuigi helge. Kahest mängust on kirjas sama palju viike, alagruppi juhib täiseduga Nigeeria, kellega Kamerun veel kohtunud pole.