Kahekordne Euroopa meister sai Yasemin Can sai Türgi kodakondsuse vähem kui aasta aja eest. Foto: MICHAEL KOOREN
Kergejõustik
7. veebruar 2017, 13:50

LÕPUKS OMETI! Kergejõustikujuhid lubavad inimkaubandusele piiri panna. Kas liiga hilja? (7)

Möödunud aastal Amsterdamis toimunud kergejõustiku Euroopa meistrivõistlused näitasid, et tiitlivõistluste tõsiseltvõetavus on löögi all. Levib trend, kus Euroopa riigid sisuliselt ostavad endale Aafrika sportlasi. Eriliselt kerkis esile Türgi, mille lipu all osales üheksa sportlast, kes said kodakondsuse alles sama aasta kevadel.

Nüüd teatas Rahvusvahelise Kergejõustikuliidu president Sebastian Coe, et probleemiga hakatakse tegelema. Kokku pannakse töörühm, mis peaks uute reeglitega lagedale tulema aasta lõpuks. Eesmärk on vohavale inimkaubandusele piir panna. 

"On saanud täiesti selgeks, et regulaarse kodakondsuse vahetamise taustal – eriti Aafrikas – on praegused reeglid proportsioonidest väljas," ütles Coe. "Kergejõustik peab olema üles ehitatud rahvuskoondistele. Reeglid ei kaitse sportlasi, vaid soosivad nende ärakasutamist. Paljud alaliidud saavad pidevalt teateid sportlaste kohta, kellega soovitakse kaubelda."

IAAFi uus suund ei puuduta praegu arutluse all olevaid 15 kodakondsuse ja koondise muutmise avaldust.

Kahekordne Euroopa meister sai Yasemin Can sai Türgi kodakondsuse vähem kui aasta aja eest. Foto: MICHAEL KOOREN

Töörühma asub juhtima IAAFi nõukogu Aafrika esindaja Hamad Kalkaba Malboum. "Praeguone olukord on vale," teatas ta. "Hetkel toimib avatud turg, kus Aafrika talente müüakse sellele, kes rohkem raha pakub."

Türgi koondis võitis Amsterdami EMil 12 medalit ja kerkis Euroopa tugevuselt neljandaks kergejõustikuriigiks. Poodiumile jõudsid näiteks Jamaikas sündinud Jak Ali Harvey, Aserbaidžaani mees Ramil Gulijev, varem Keeniat ja Venemaad esindanud Aras Kaya, Kuubalt pärit Yasmani Copello Escobar ning keenialased Kaan Kigen Özbilen, Polat Kemboi Arikan ja Yasemin Can.

Jak Ali Harvey (vasakul) võtab mõõtu Usain Bolti endaga. Foto: DYLAN MARTINEZ

Sportlased olid vihased, eriti need, kes jäid Euroopa meistrivõistlustel napilt medalita ja pidid vaatama, kuidas poodiumil seisavad sportlased, kes veel mõne aasta eest Aafrika meistrivõistlustel jooksid. Eriti teravalt võttis sõna iirlanna Fionnuala McCormack, kes jäi 10 000 meetri jooksus neljandaks. Veelgi enam, samamoodi juhtus temaga ka neli aastat varem Helsingis.

Siiski jääb mulje, et IAAF jääb reeglimuudatustega hiljaks. Näiteks ei kuulu pea ükski Türgi rahvusrekord enam türklase nimele.

Lisaks Türgile on ka teised Euroopa riigid endale värvanud tublisid sportlasi kõikjalt maailmast. Amsterdami poodiumil seisis nii mõnigi kergejõustiklane, kelle näoilme ja kehakeele järgi võis arvata, et oma uue riigi hümni kuuldi esimest korda elus.

Loodetavasti suudab IAAF oma uue suunaga pildi siiski klaarimaks lüüa ning Euroopa meistritiitli nimel jäävad tulevikus peaasjalikult võistlema ikkagi Euroopast pärit tublid sportlased.

Rasmus Mägi konrkurent 400 m tõkkejooksus: Kuubalt pärit Yasmani Copello Escobar. Foto: FABRICE COFFRINI