Dave Mirra 2007. aasta Simple Sessionil.Foto: KAAREL TIGAS
Spordivaria
9. veebruar 2017, 16:30

VIDEO | trikiratturid mälestavad ala suurimat legendi: ta jättis planeedile sellise märgi, milleks on suutelised vähesed

Samal ajal, kui maailma parimad trikiratturid Tallinnas Simple Sessionil rahvast hullutasid, oli paljude mõtteis Dave Mirra, kes aasta eest enesetapu tegi.

X-mängude Youtube’i kanal pühendas spordiala suurimale legendile veidi enam kui 20 minutit kestva klipi (leiab artikli lõpust), mis ei jäta külmaks ühtki fänni. Dave Mirra elu oli tähistamist väärt.

Saates vaatavad Mirra karjäärile tagasi sõbrad Steve Swope, Ryan Nyquist ja Daniel Dhers. "Ta muutis BMXi kui spordiala," ütleb Swope, kui tal palutakse Mirra elutööd hinnata.

Dhers lisab omalt poolt: "Dave näitas, et unistused võivad päriselt tõeks saada. Ta avas meie jaoks ukse, et saaksime elada sellist elu, nagu praegu elame. Meie ala uued tegijad ei kohtu temaga kunagi, kuid nad on BMXi juures just tänu Dave’ile."

Dave Mirra 2007. aasta Simple Sessionil. Foto: KAAREL TIGAS

Nyquisti sõnul jääb Mirra alati ekstreemsportlasi inspireerima. "Ta oli imeline sportlane. Raske öelda, kas kunagi sünnib üldse keegi temasarnane. Mirra tegi nii palju lahedaid asju ja inspireeris väga paljusid inimesi. Seetõttu jäädakse teda ka mäletama."

Dhers tunnistab, et ilmselt pakub Mirra kõneainet aegade lõpuni. "Tema trikke jäädakse mäletama. Võime istuda ükskõik, millises maailma otsas, kuid kui jutuks tuleb mõni trikk, siis tunnistame, et Dave tegi seda paremini."

Swope võtab Mirra elu kokku sõnadega: "Ta jättis planeedile sellise märgi, milleks on suutelised ainult üksikud inimesed." Dhers lisab: "Ükskõik, mida tulevikus teeme, siis teeme seda tänu temale."

"Miracle Man", nagu Mirrat hüüti, valitses X-mänge eelmise sajandi lõpus ja selle alguses. Just teda peetakse üheks põhjuseks, miks X-mängud sedavõrd suurt kuulsust kogusid. Kokku võitis ta 24 medalit, millest 14 olid kuldsed. Aastetel 1995-2000 tegi Mirra kaasa 12 X-mängude raames toimunud BMXi mõõduvõtul ja võitis neist üheksa. Kolm korda leppis ta hõbedaga.

Ta sooritas suurel hulgal trikke maailmas esimesena, kuulsaim neist oli ilmselt kahekordne tagurpidi salto.

Pärast rattakarjääri lõppu tegeles Mirra ralli, poksi ja triatloniga.

 

My rock! Thank god

A photo posted by Dave Mirra (@davemirra) on

BMXi legend leiti surnuna eelmise aasta 4. veebruaril, kõik märgid viitasid enesetapule. 41-aastase mehe surma järel diagnoositi tal entsefalopaatia ehk ulatuslik aju struktuuri või talituse häire. Ilmselt oli see tekkinud karjääri jooksul saadud peatraumade järel.

2007. aasta Simple Sessionil sai Mirra oskusi näha ka Eestis.