Foto: PantherMedia / Scanpix
Liigume
22. veebruar 2017, 15:59

MAHLAPAAST: Nagu päiksekiir klaasis! Vaata 4 päeva menüüd!

Mahlapress, blender või elektriline mahlavalmistaja purustab kõvemadki peedid-porgandid joogiks, säilitades värske vilja toitained. Mahlapaast pole kehale nii karm kui täielik paastumine, ent liiale ei maksa sellega siiski minna.

Mahlapaastud on maailmas populaarne viis organismi puhastada ja kaalu langetada. Kuigi sel meetodil on ka miinuseid – saamata jääb näiteks seedeelundite heaks talitluseks ja soolepuhastuseks vajalik kogus kiudaineid –, pole see kehale siiski nii ränk kui täielik paastumine.

Mahl, mida paastu ajal juua, pole tavaline suhkruga rikastatud tetrapakis toode. Smuutide ja mahlade valmistamiseks blendris sobivad marjad, köögi- ja puuviljad oma originaalkujul (marjad ka külmutatuna) ja 0,5% piima, joogi jahutamiseks võib lisada jääd. Olenevalt valitud toorainest rikastavad mahlad keha raua, foolhappe, kaltsiumi, magneesiumi, karotenoidide, kaaliumi ja muude vajalike ainetega.

Kuidas dieet toimib?

Mahlapäevad on osalise paastu päevad. Väikese kalorsusega dieediga kaasneb lihasmassi ja rasva lagunemise tagajärjel ketoos: organismi seisund, mil süsivesikute tase on ekstreemselt madal. Organism hakkab energiat ammutama rasva ja valkude arvelt. Toitaineid, eriti süsivesikuid, aga ka mineraalaineid-vitamiine saab organism värsketest viljadest. Kuigi organismis ei teki nii palju jääkaineid kui täieliku paastuga, pole mahlapaastu soovitatav pikalt pidada, sest ainult vedel menüü ei aita jääkidest vabaneda.

Rõõmsameelne ja energiline Elis Luhaäär pole oma 22 eluaasta jooksul kogunud ebatervislikke ülekilosid ja tal ei ole ka terviseprobleeme, nii sai ta julgelt mahlapaastuga startida. Elis pidas paastu vapralt neli päeva. Kuigi mõne dieedi, näiteks Sarah Jessica Parkeri, Jennifer Anistoni ja Drew Barrymore’i hinnatud Juicemasteri puhul lubatakse kaalukaotust nädalaga kolm kilo, Elis nii drastilist allavõttu ei kogenud. “Alla ei võtnud ma suurt midagi, 700 grammi ainult.” Varem paarikuiseid saiavabu dieete proovinud Elis ütleb, et teda motiveeris mahladieeti katsetama uudishimu: kuidas ta vastu peab ja kuidas dieet mõjub. “Enesetunne oli dieedi ajal enam-vähem hea,” lausub Elis, “teine päev oli raske, kuna pidin loobuma hommikusest kohvist ja peavalud saatsid mind terve päeva. Järgmistel päevadel oli kõik jälle korras ja tundsin end hästi. Väike uimasus oli küll, aga sellega sain ilusti hakkama, arvan, et see oli tingitud kohvi puudusest.”

Energiat Elisel ent jätkus. “Kui kuulsin, et pean hommikused kohvid ära jätma, tuli hirm natuke sisse: kuidas ma päeva vastu pean ja jõuan kõike teha, mida vaja. Siiski jaksasin käia nii trennis kui ka tööl.”

Isud tekkisid Elisel magusa järele. “Aga ega ma ka parima tahtmise juures oleks suutnud midagi süüa, kuna kõht oli kogu aeg mahlast täis ja tühja kõhu tunnet ei kogenud ma kordagi. Kartsin isegi vahepeal, et lähen lõhki.”

Eraldi

Paastu ettevaatlikult!

Alice Haav, Tallinna Ülikooli Haapsalu kolledži tervisejuhi eriala üliõpilane

Dieeditamine enamasti soovitud tulemust ei anna või tagab selle vaid lühiajaliselt, kuna hiljem pöördutakse oma tavapärase elustiili juurde tagasi. Hea vormi jaoks on oluline süüa aasta ringi tasakaalustatult kvaliteetset ja puhast toitu, olla kehaliselt aktiivne ja ka puhata piisavalt. Samas on pärast pikka talve mõistlik keha puhastada ja ka paastuda ning seda on praktiseeritud tervise turgutamiseks juba aastatuhandeid.
Üksnes tervetele täiskasvanutele. Omal käel võivad mahlapaastu ette võtta vaid täiesti terved täiskasvanud, kindlasti ei sobi see lastele ega kasvueas noortele, kelle organism vajab iga päev suurel hulgal toitaineid. Ilma vastava eriala spetsialistiga nõu pidamata ei soovita ma paastuda krooniliste haigustega inimestel ning väga ettevaatlikult ja kindlasti spetsialisti järelevalve all võivad paastuda suurema ülekaaluga inimesed, sest keha rasvkoes talletuvad paljud mürgid, mis pole mingil põhjusel kehast väljunud. Nälgimisel need aga vabanevad ja satuvad verre, põhjustades seal suure toksiinide kontsentratsiooni, mis võib mõnel juhul muutuda ohtlikuks. Paastudes on väga oluline juua ohtralt puhast gaasita vett, vesi aitab mürke ja jääkaineid kehast välja “pesta”.

Paastudes eelista värsket ja puhast. Keha puhastamiseks ja toitainetega varustamiseks sobib vaid värskelt pressitud mahl, mis on kuumtöötlemata, et kõik vitamiinid säiliksid. Värskelt pressitud mahlad ja kokku segatud smuutid peaks ära tarbima vahetult pärast valmistamist, sest seismisel väheneb nende vitamiini-, eriti C-vitamiini sisaldus ja kasvab nitritite hulk, mida võib mõne tunni möödumisel joogis olla juba ohtlikus koguses.

Paastu ajal tarbitavad viljad võiks osta mahemarketitest, kus tooraine kvaliteet on kontrollitud, kasvatamisel ja säilitamisel on kasutatud vähem taimekaitsevahendeid, väetisi ja säilitusaineid. Samuti on nendes toitainete, vitamiinide ja mineraalainete sisaldus suurem. Paastuks ei sobi kontsentreeritud mahlast valmistatud valmistooted, kuhu võib olla lisatud suhkrut ja ka säilitusaineid.

Tagamaks piisavalt keha ehitusmaterjalina kasutatavat valku, võiks proteiinijoogipulbri asemel valguallikana kasutada pigem looduslikke tooteid, näiteks spirulinat või klorellat, mis sisaldavad peale asendamatute aminohapete ka asendamatuid rasvhappeid, vitamiine ja millel on ka organismi puhastav toime.

Eraldi

Neljapäevane mahlapaast

1. PÄEV

Hommikusöök

7.30–8.30 Puu- ja köögivilja detoksmahl: õun, porgand, pool sidrunit, 3 sellerivart, 3 cm jupp peeti, nisuvõrsemahla ja jääd.

11.00 Ennelõunane marjasmuuti: 200 ml lahjemat piima, 2 peotäit marju (vaarikaid, mustikaid või maasikaid), banaan, 60 g proteiinijoogi pulbrit, 1 tl mett ja 8 g chiaseemneid.

14.00 Pärastlõunane mahl: 2 porgandit, 2 sellerivart, õun, kaneeli ja jääd.

Kellaviiemahl: pool toorest peeti, 2 porgandit, paar õuna, 2 sellerivart, 1/4 kooritud sidrunit, 1–2 tl chiaseemneid.

20.00 Õhtusöögismuuti: punane õun, 3 sellerivart, 1 laimi mahl, 3 cm jupp ingverit, pool banaani, jääd.

21.00 Magustoit: ingveritee mee ja sidruniga või kuum õunamehu kaneeliga.

2. PÄEV

7.30 Salendav mahl: punane õun, 3 sellerivart, ühe laimi või poole sidruni mahl, 2 cm jupp peeti ja ingverit, 1 tl chiaseemneid, jääd.

11.00 Ennelõunane mangosmuuti: 200 ml lahjat piima või sojapiima, 100 g mangot, banaan, 60 g proteiinijoogi pulbrit, 1 tl mett, 1 tl chiaseemneid.

14.00 Pärastlõunane mahl: õun, porgand, 2 sellerivart, 2 cm jupp peeti ja ingverit, poole sidruni mahl, nisuvõrsemahla, jääd.

Kella-viie-banaanismuuti granadilliga: 250 ml lahjat piima või sojapiima, 1 sl granadilli või mangot, banaan, 30 g proteiinijooki, mett maitsestamiseks, jääd.

20.00 Õhtusöök: 2 porgandit, õun, 1/4 sidrunit, 2 cm ingverijuurt, jääd serveerimiseks.

21.00 Magustoit: ingveritee mee ja sidruniga või kuum õunamehu kaneeliga kahest õunast.

3. PÄEV

7.30 Hommikusmuuti: 250 ml lahjat piima, banaan, 2 sl marju, 60 g mangot, 30 g proteiinilisandit ja jääd.

11.00 Ennelõunane puu- ja köögivilja detoksmahl: õun, porgand, pool sidrunit, 3 sellerivart, 3 cm jupp peeti ja jääd.

14.00 Pärastlõunane detoksmahl: 1/4 ananassi, õun, 3 cm jupp peeti, 2 sellerivart, jääd.

Kella-viie-verevärskendaja: paar õuna, 1/2 peeti, 2 porgandit, pool kooritud sidrunit, maitsestamiseks piparmünti.

20.00 Õhtusöögismuuti: roheline õun, 3 sellerivart, poole sidruni mahl, 3 cm jupp ingverit, banaan, peotäis jääd.

21.00 Maasika-piparmündimagustoit: 1/2 klaasi maasikaid, 100 g mangot, peotäis peenestatud piparmünti, 2 õuna.

4. PÄEV

7.30-8.30 Megamahl: banaan, 1 sl granadilli, 1/4 ananassi, apelsin, 1 tl chiaseemneid, jääd.

11.00 Ennelõunane marjasmuuti: 200 ml lahjat piima, 2 peotäit marju, banaan, 1 tl mett, 60 g proteiinilisandit, 1 tl chiaseemneid.

14.00 Pärastlõunane puu- ja köögivilja detoksmahl: õun, 2 porgandit, 1/4 sidrunit, 2–3 sellerivart, 3 cm jupp peeti, 1 tl chiaseemneid.

Kella-viie-sidrunijook: 2 porgandit, õun, 1/2 sidrunit, 2 cm ingverit, jääd.

20.00 Õhtusöök: mango-granadillismuuti: 200 ml lahjat piima, pool mangot, 1 sl granadilli, banaan, jääd, 1 tl mett ja 1 tl chiaseemneid.

21.00 Magustoit: kuum õunamehu kahest õunast kaneeliga või ingveritee mee ja sidruniga.

Igal hommikul kell 7 joo kla