ILUS VAADATA: Kristjan Ilves võitles endale suusasõiduks rinnanumbri "3".Foto: Stanislav Moshkov
Talisport
25. veebruar 2017, 04:00

Presidendiks on nüüd küll Kaljulaid, aga 24. veebruar ei möödunud Ilvese vägeva etteasteta! (2)

Presidendiks on Eestil nüüd küll Kaljulaid, aga 24. veebruar ei möödunud Ilvese vägeva etteasteta. Nimelt pakkus kahevõistleja Kristjan Ilves Vabariigi 99. aastapäeval eestlastele vinge elamuse, kui hoidis Lahti MMi normaalmäevõistlusel suusahüpete järel kolmandat kohta.

Suusarajal kestis ta neljast ringist kolm ning sai lõppeks kirja tubli 23. ehk elu parima tiitlivõistluste koha.

"Natuke võib mind õnnitleda, 20 hulka pääsemisest (ehk Ilvese enne võistlust seatud eesmärgist - M.T.) jäi natuke vajaka," tõdes Ilves mõni minut pärast finišit. "Kui sõitu vaadata, siis ma lihtsalt kuhugi taha ei vajunud, kolm ringi oli päris kõva sõit, aga suusakiirusest jääb nõksa puudu. Keskmine sõit, keha oli lõpus üsna tühi."

Elvast pärit noormehe suusaaeg oli eile päeva 40., kiireimale murdmaamehele Philipp Orterile kogunes kaotust 2.08. Ilves märkis, et suusad võinuks olla paremad, kuid nende taha kindlasti midagi ei jäänud.

Tunamullu Rootsis Falunis toimunud MMiga võrreldes on Ilves enda sõnul astunud suure sammu edasi. Sama keelt kõneleb ka tulemus, sest toona jäi tema parimaks suure mäe 38. koht.

"Vähemalt on esimene pinge maas. Tunnistan ausalt: polnud lihtne starti minna, pulss peksis päris kõvasti ja juba sooja tehes oli raske," vihjas Ilves ootamatult kõrgele positsioonile pärast hüppevõistlust.

Seejuures hoidis ta pikalt hüppevoorus liidrikohta. Tõsi, kuulsat liidritooli ta nautida ei saanud, sest Eesti mehel ei lubatud sinna kordagi istuda. "Liider pidi seisma. Eks ole näha, mis jalgadest järele jääb," sõnas ta pärast hüppevooru.

Mis siis jalgadest järele jäi? "Eks ta võttis [mõned kohad suusarajal] ära muidugi. See oli nagu Sotši OMil, kui esimesena hüppasin ja 35 kohta ootama pidin. Olen nõgusa seljaga tüüp ja seismine mulle ei sobi, selg oli päris läbi," tunnistas spordimees, kuid lisas, et parem hea hüppe tõttu kauem seista, kui kehva hüppega puhkama ära.

Kõige kõrgemas mängus polnud kellestki vastast sakslastele. Kogu tänavust MK-sarja domineerinud Saksa kahevõistlejad avasid oma MMi nelikvõiduga. Meistriks krooniti MK-sarja üldliider Johannes Rydzek, talle järgnesid Eric Frenzel (+14,9), Björn Kircheisen (+30,0) ja Fabian Riessle (+32,2).

Korraliku hüppe järel 20ndana suusarajale pääsenud Karl-August Tiirmaa kordas 36. kohaga senise karjääri parimat MMi tulemust. Vennad Kail ja Han Hendrik Piho said vastavalt 45. ja 47. koha. Võistluse lõpetas 54 meest.