Iivo Niskanen.Foto: JONATHAN NACKSTRAND
Talisport
5. märts 2017, 12:42

Suusafanatt Iivo Niskaneni tõus olümpiavõitjaks, maailmameistriks ja Soome superstaariks (1)

Iivo Niskanen on praegu Soome parim murdmaasuusataja. Kui 2014. aastal Sotši OMil võitis ta sprinditeates koos Sami Jauhojärviga karjääri esimese kuldmedali täiskasvanute tiitlivõistlustelt, siis tänavu MMilt võidetud 15 km klassikadistantsi kuld on talle eriti magus: võitis ta ju Lahtis, kodupubliku silme ees. Kuidas ta aga tippu jõudis, teeb meile selgeks Soome väljaanne Ilta-Sanomat.

Niskanen on 18aastase jäähokistaari Patrik Laine kõrval praegu arvatavasti Soome armastatuim tegevsportlane, kuid suusataja tõus haljale oksale pole teps mitte juhuslik: ta on alati teadnud, mida tahab ning on olnud selle nimel valmis liitrite kaupa higi valama. Just tänu väsimatule tööeetikale on Niskanen tšempion.

"Iivo on alati olnud väga kirglik," sõnab 25aastast Niskaneni nooruses treeninud Esko Paavola. "Tema tööeetika on fantastiline ning võisteldes on ta halastamatu. Iivo ei soovinud oma andekust raisku lasta ning siin tuleb tänusõnu saata ka tema perekonnale."

Niskanenil on kolm õde - Katri, Iita ja Kerttu -, kellest viimane pole murdmaasuusatamisesõbrale tundmatu suurus. On ta ju kahekordne olümpiahõbe Sotši päevilt ning võitis Lahtis kaks pronksi. Katri on Soomes tunnustatud moedisainer.

Lastena müttasid Eero ja Tarja Niskaneni võsukesed alatihti lumenõlvadel, kuid juba varases eas oli selge: Iivo on eriiselt andekas. Nimelt teenis ta 13aastaselt elu esimese lepingu, mille ta sõlmis Karhu suusavabrikuga, kelle juhiks oli kuuekordne olümpiapronks ja spordilegend Harri Kirvesniemi.

"Iivo ja Kerttu Niskanen pühendasid end varakult suusatamisele. Nende tõus tippu pole karvavõrdki üllatav, sest nad andsid endast alati kõik," lausub Kirvesniemi.

Iivole oli suusatamine rohkemat kui spordiala. Ta jälgis suusatamist fanaatiliselt ning salvestas videolindile loendamatul hulgal võistluseid. Hiljem uuris ta põhjalikult paremate suusatajate sõidutehnikat.

Lahti MMi staari iseloom on vastupidavussportlase jaoks ideaalne, arvab Kirvesniemi. Ta on tagasihoidlik, kuid seda mitte halvas mõttes. Ja enesekindlustest Niskanenil juba puudust pole!

Ent Niskaneni tõus tippu polnud olnud murepilvedeta. Väsimatu tööeetika tõttu soovib ta pigem harjutuskordadel rassida, mitte puhata. Ent teab ju iga spordisõber: ületreening kasuks ei tule.

Liiga maialt treenimise tõttu on Niskanen korduvalt ületreeninguga rammu pidanud katsuma. "Kui Iivo pidi pärast harjutuskorda puhkama, läks ta tihti 150-kilomeetrisele rattaringile," meenutab Paavola. "Kokkuvõttes on raskused aidanud mul tippu tõusta," arvab loo peakangelane ise.