Kristjan Ilvese suusavorm on võrreldes Lahti MMiga läinud ülesmäge. Foto: Stanislav Moshkov
Talisport
14. märts 2017, 04:00

Kristjan Ilves: ilus hooaja lõpp oleks vähemalt samaväärne ühe hea tulemusega MMil

Kuigi kahevõistluse MK-sarjale tõmmatakse selle nädalaga joon alla, ei tähenda see meie esinumbri Kristjan Ilvese (20) jaoks kaugeltki teenitud puhkuse algust.

Nimelt üritab Elva noormees esmakordselt hooaega võimalikult pikaks venitada, et talve maksimaalselt ära kasutada. Pole välistatud, et Ilves läheb veel korra Põhja-Soome lumelaagrissegi. Hingetõmbeaeg lükkub praeguste plaanide kohaselt aprilli lõppu – mai algusesse. Võrdluseks, tavaliselt alustas ta aprilli kolmandal nädalal juba uueks võistlushooajaks ettevalmistavaid ratta- ja jooksutrenne.

„Ala, mida teeme on suusatamine. Mida rohkem spetsiifilist asja teha, seda parem on,“ selgitab Ilves venitamistaktika tagamaid. „Usun, et see annab uueks hooajaks hea põhja. Maailm on seda teed läinud, et üritatakse peaaegu iga kuu suusatada.“

MK-karussellile lükati hoog sisse novembri lõpus ehk ligi neli kuud tagasi. Sekka mahtus ka poolteist nädalat kestnud MM. Ometi ütleb Ilves, et kogu trall pole vaimu nii ära kurnanud, et ta pikisilmi puhkust ootaks. Pigem oli raske hetk hooaja keskel, kui tulemused allamäge läksid.

 

Great day in gorgeous Holmenkollen👌😎 #18thplace #worldcup #holmenkollenskifestival #fisnoco 📷 Nordic Focus

A post shared by Kristjan Ilves (@teamilves) on

„Vahepeal ei läinud nii hästi, siis oli raskem vaimu koguda. Praegu on okei, tahaks veel võistelda,“ lausus ta esmaspäeva õhtupoolikul telefonitsi Trondheimist, kus juba täna algab suure mäe kvalifikatsioon ning homme toimub lõppvõistlus ja suusasõit.

Sealt liiguvad maailma parimad kahevõistlejad Saksamaale Schonachisse, et nädalavahetusel pidada hooaja kaks viimast normaalmäe võistlust. Enda hinnangul sesooni parimasse suusavormi tõusnud – mida tõestas möödunud laupäevane Oslo MK, kus 18. koha saanud Ilves sõitis ka päeva 18. murdmaa aja – eestlane loodab hooajale ilusa punkti panna.

„Kui kõik klapib, on täiesti reaalne elu parim koht (Ruka 17. – M.T.) üle sõita,“ usub sportlane. „Mõlemad mäed on üsna sobilikud, loodetavasti suusavorm üleöö ei kao. Ilus lõpp oleks vähemalt samaväärne ühe hea tulemusega MMil ja annaks järgmiseks hooajaks veel suurema motivatsiooni.“

Tänavu 12 MK-stardist seitsmel 30 sekka ehk punktikohale jõudnud ning MMil 23. ja 27. koha välja võidelnud Ilves on võistlusaastaga tegelikult juba üsna rahul. „Sammukene on edasi tehtud. Hooaeg tervikuna on palju õpetanud. Tunnen, et vaim on vähe kõvem ja füüsis samamoodi. Eelmine hooaeg oli üks suhteliselt suur mõõn, see aasta on hoopis teine lugu.“