Foto: PantherMedia / Scanpix
Liigume
15. märts 2017, 10:42

Suurepäraste KUUSPAKKIDE saladused

Ei, me ei räägi nendest kuuest plekkpurgist, mida poest saab osta, vaid trimmis sikspäkist, mida vormitakse köögis ja jõusaalis. Siin on neli kadestamisväärt kõhtu, mille omanikud ei pea paljuks oma saladusi paljastada!

Nimi: Rain Palmiste
Tegevusala: lovemybody.ee juhatuse liige

Nimi: Kristjan Kasearu
Tegevusala: muusik

Nimi: Darola Kruusik
Tegevusala: kehakultuuri teaduskonna magistriõpe

Nimi: Kaja Tuisk
Tegevusala: treener, koduaeroobika.ee looja ja omanik 

Rain Palmiste, lovemybody.ee juhatuse liige

Millist trenni teeb? Jõutreening neli korda nädalas, lisaks viis korda nädalas 45 minutit jalgrattasõitu.

Kuidas treenib kõhtu? Kõhulihaseid treenin üks-kaks korda nädalas, teen kolm erinevat harjutust kolmes seerias. Harjutuste hulgas on mitmesugused istessetõusud, rippudes jalgade tõsted, plank, küljelt raskuse tõsted jm. Kuid peamine polegi kõhutreening, vaid õigesti söömine. Mis mõte on omada korralikke kõhulihaseid, kui need on peidetud rasvapolstri alla?

Toitumise põhimõtted: Toitun neli kuni kuus korda päevas, vastavalt Marek Kalmuse koostatud toitumiskavale.

Hommikusöök, umbes kell 7.30: munad, kaerahelbepuder piimaga, juust, apelsinimahl, oliiviõli.

Lõuna, umbes kell 12: liha, kala või kana, õun, aurutatud aedviljad või tatar/riis, olenevalt sellest, kas on trennipäev või mitte.

Vahepala, umbes kell 16.45: trennipäeval seemneleib, juust, munad. Vabal päeval keefir, seemneleib.

Trennijärgne taastusjook: valk (30 g) + glükoos (10 g).

Õhtusöök, umbes kell 19.30: liha, kana või kala, aurutatud või keedetud aedviljad või kartul (sõltuvalt sellest, kas on treeningupäev või mitte).

Vahepala umbes tund enne magamaminekut: maitsestamata kohupiim (ricotta), õun ja maitseks kaneel.

Kui suurt vaeva on sikspäkk nõudnud? Vaeva nõuab see alguses, kuna on vaja oma mõttemaailm ja toitumine ümber kujundada: jätta ära pooltooted ning maiustused, rämpstoit, suhkruga magustatud joogid jms. 70 protsenti tulemusest on saavutatav toiduga – kui õigesti ei toitu, siis võibki sellisest vormist unistama jääda.

Eeltoodu ei tähenda, et ma üldse kommi, küpsist või midagi muud seesugust ei söö. Teen seda ikka, kuid maksimaalselt umbes korra kuus. Siis söön halvaad või muud seesugust. Viimane nn patupäev oli mul minu arvates Eesti parima pitsa söömine Pärnus, kus pitsat kattis kolmekordne kiht juustu.

Kristjan Kasearu, muusik

Millist trenni teeb? Jõutreening neli-viis korda nädalas, rulluisutamine.

Kuidas treenib kõhtu? Ei pööra sellele erilist tähelepanu. Teen üsna tavapäraseid harjutusi kõhule, vastavalt kavale. Kavad olen endale ise koostanud, jälgides, kuidas keha eri olukordadele reageerib.

Toitumise põhimõtted: Toitun paljuski enesetunde järgi. Üldiselt ikkagi jälgin, mida ma suhu panen, ning hoian värskema ja kergema toidu liini. Süsivesikutest lähevad käiku enamasti puuviljad, lihadest kana, kala, kõrvale tatar, riis. Kuna ma teen enamasti ise kodus süüa, siis tean täpselt, mida valmistan. Kuid loomulikult patustan vahel ka mina. Keha vormis hoidmine ei tohi olla piin. Minu nõrkus on näiteks juustukook.

Kui suurt vaeva on sikspäkk nõudnud? Suures osas sõltub kõhulihaste väljatoomine ikkagi toitumisest. Seega tuleb esmalt kõhu pealt rasva vähemaks saada. Trenn kuulub loomulikult asja juurde, kuid tulemuse annab siiski toitumine. Seega ongi vaeva nõudnud pigem toitumise jälgimine. Kui selle paika sain, siis umbes kahe ja poole kuuga joonistusid lihased välja.

Darola Kruusik, kehakultuuri magistrant

Millist trenni teeb?
Olen sportlane ja võistlen athletic fitnessis ja bodyfitnessis. Teen trenni viis-kuus korda nädalas, põhiliselt jõusaalis. Kasutan palju lisaraskusi, teen ka oma keharaskusega harjutusi. Lisaks käin jooksmas, rulluiskude ja rattaga sõitmas ning sõuan ka sõudeergomeetril. Teatud perioodil moodustab sõudmine üsna suure osa minu treeningutest, kuna athletic fitnessi võistluse üks osa on 1000 meetri sõudmine.
Kuidas treenib kõhtu? Tavaliselt kasutan trennis selliseid harjutusi, mis rakendavad töösse mitmed eri lihasgrupid, ka kõhulihased, ning seetõttu eraldi kõhulihastele väga palju rõhku ei pane. Klassikalisi kõhulihasteharjutusi teen eraldi näiteks trenni lõpuosas, aga mitte iga kord. Päris palju teen harjutusi rippes (igasugused kägardumised ja jalgade tõsted). Minu lemmikud kõhulihasteharjutused on selililamangus puusatõsted ja rippes “kojamees” ehk rippes sirgete jalgade viimine kaarega ühele ja teisele poole. Väga oluline on kõhulihasteharjutusi sooritades ka õige hingamine.

Toitumise põhimõtted: Üldiselt olen väga suur maiasmokk. Enne võistlusi tuleb aga maiustustest loobuda. Selleks, et kõhulihased, ja lihased üldse, hästi välja joonistuksid, pean ma jälgima oma toitumist. Söön vähem süsivesikuid ja rohkem valku. Põhiline on see, et ei ületaks oma päevast energiavajadust. Dieedi ajal söön ma lahjat kohupiima ja kodujuustu, muna (eriti munavalget), kana, kala, hommikul kaerahelbeid, pähkleid ja muidugi ka igasuguseid köögivilju ning tatart. Minu menüü koosneb enamjaolt piimatoodetest, aga see ei pruugi kõigile sobida.

Kui suurt vaeva on sikspäkk nõudnud? Olen enda puhul tähele pannud, et kui suudan dieeti pidada plaanipäraselt ja toitun õigesti, siis tulevad kõhulihased ka üsna ilusti väja. Aga see õige toitumine ja maiustustest loobumine on üsna raske, vähemalt minu jaoks. Kõhulihaste treenimine ise ei ole raske, mulle meeldib kõhulihasteharjutusi teha. 

Kaja Tuisk, treener, koduaeroobika.ee looja ja omanik

Millist trenni teeb? Mitmesugused treeningud: box-mix, bodycombat, dance, aqua. Mõnel päeval võib olla ka neli trenni.

Kuidas treenib kõhtu? Keha on üks tervik. Ainuüksi kõhulihaseid treenides ja selga tähelepanuta jättes võivad ilmneda rühivead.

Sportlikkus on mul regulaarse elu osa. Selline vorm tuleb loomulikult, süües ükskõik mida. See kaasneb lihtsalt töö ja füüsilise koormusega, mis sarnaneb tippsportlaste omale.

Toitumise põhimõtted: Tänu regulaarsetele treeningutele ja headele geenidele võin lubada murevaba menüüd. Koduaeroobika.ee nõustajana suhtlen tervisliku toitumise teemadel iga päev. Pooldan ja soovitan naturaalset, mahedat ökotoitu meie armsalt Eestimaalt. Parim on ikkagi oma aiast, kasvuhoonest, peenramaalt pärit enda valmistatud säilitusainetevaba toit. Soovitan kodujuustu, maitsestamata jogurtit. Mõlemast on võimalik valmistada maitsvaid eineid, nii soolaseid (lisades värsket tilli, redist, paprikat, kurki) kui ka magusaid (kasutades värskeid marju).

Kui suurt vaeva on sikspäkk nõudnud? Toitumisest oleneb 75 protsenti. Mina olen treeninud neljandast eluaastast: harrastanud balletti, võistlustantsu, showtantsu, rahvatantsu, kickboxingut. Neis kõigis on kõhulihastel oluline osa. Ekstra kõhulihaste nimel pole ma iialgi pingutanud.

Artikkel ilmus Tervis Plussi 2013. aasta augustikuu ajakirjas.