Mark Clattenburg vilistab 28. märtsil Lillekülas peetavat Eesti - Horvaatia maavõistlust.Foto: Andrew Boyers
Jalgpall
15. märts 2017, 21:40

Mis nõksuga vilistab Eesti – Horvaatia mängu Mark Clattenburg? Ikka tutvuste abil! (6)

2016. aastal nii jalgpalli Meistrite liiga kui ka Euroopa meistrivõistluste finaalkohtumist vilistanud Inglismaa tippkohtunik Mark Clattenburg on ülejärgmisel nädalal Tallinnas, et vilistada Eesti – Horvaatia maavõistlust ja anda seminar Eesti parimatele kohtunikele.

Koondiste valikmängudele määrab kohtunikud FIFA või UEFA (sõltuvalt sellest, kas tegu MM- või EM-valiksarjaga) ja nõnda on Eestisse varemgi tippkohtunikke sattunud, Näiteks 2013. aasta sügisel vilistas Eesti – Türgi MM-valikmängu (0:2) neli kuud varem Meistrite liiga finaali Müncheni Bayern – Dortmundi Bourssia (2:1) ohjanud itaallane Nicola Rizzoli, kellele usaldati peagi ka MM-finaal Saksamaa – Argentiina (1:0).

Aga maavõistlustele peab kohtunikud hankima mängu korraldav alaliit, kusjuures olulisi tingimusi peale rahvusvahelise kategooria olemasolu pole. Eesti kodustel maavõistlustel vilistavad kõige sagedamini Skandinaavia kohtunikud, sest naabrimehed suhtlevad ikka rohkem. Clattenburg on aga hoopis teine tase – tippude tipp, maailma tuntuim tegevkohtunik.

Mark Clattenburg vilistamas eelmise hooaja Meistrite liiga finaali Madridi Real - Madridi Atletico. Foto: Carl Recine
Mark Clattenburg vilistamas eelmise suve EMi finaalkohtumist Portugal - Prantsusmaa. Foto: Kai Pfaffenbach
Mark Clattenburg ja Euroopa jalgpalliliidu (UEFA) kohtunike juht Pierluigi Collina enne EM-finaali Stade de France'il. Foto: Carl Recine

Inglase sai jalgpalliliidu peakohtunik Uno Tutk konksu otsa mullu oktoobris peetud MM-valikmängul Island – Türgi, kus ta tegutses ametliku vaatlejana. "Seal saime tuttavaks ja tegin kohe ettepaneku, kas ta on huvitatud Eestisse vilistama tulema. Et Eesti vastane on seekord Horvaatia, klapib kõik väga hästi kokku – Horvaatia on maailma edetabelis kõrgel kohal ja Mark samuti," sõnab Tutk.

Clattenburgi jah-sõnale aitas ilmselt kaasa teine inglane, endine Premier League’i kohtunik Steve Bennett, kes käis kolm aastat tagasi Eestis kursusi läbi viimas ja kes on Clattenburgi mentor (säärased nõustajad on olemas kõigil nii tippu pürgivatel kui ka sinna juba jõudnud kohtunikel).

"Nõnda tekkis Markil Eesti vastu usalduskrediit – ta kuulis Bennettilt, et oleme tore maa toredate inimestega. Muusas, Clattenburgiga on mul veel üks huvitav side – kui ma ise veel kohtunikuna tegutsesin, oli mu mentoriks inglane George Courtney, kes ütles mulle 14 aastat tagasi – meil on Inglismaal üks noor hea kohtunik nimega Clattenburg, kellest saab staar! Nii ongi läinud," räägib Tutk.

Clattenburgil pole mingit kohustust teha Eestis midagi peale maavõistluse vilistamise, aga niisama jõude passida ta ei kavatse. Päev enne kohtumist annab ta Eesti tippkohtunikele seminari, kus räägib juhtimisoskusest – kuidas ohjata raskeid staare ja suuri võistkondi? – ning motivatsiooni hoidmisest.

"Kohe, kui võimaliku visiidi kokku leppisime, siis ütles Mark, et ei soovi tulla ainult vilistama, vaid anda oma külaskäiguga midagi enamat. Hea näide on ka Howard Webb, kes külastas Eestit 2009. aasta Pimedate Ööde Filmifestivali raames, ja andis samuti meie parimatele kohtunikele seminari.

Maailma tippkohtunikud näevad ühe oma eesmärgina pisiku levitamist ja kogemuse jagamist. Nad tahavad näidata, et jalgpallikohtuniku töö on vahva elustiil," sõnab Tutk.

Mark Clattenburg vilistab 28. märtsil Lillekülas peetavat Eesti - Horvaatia maavõistlust. Foto: Andrew Boyers

Muuseas, kuigi Clattenburgi näol on vaieldamatult tegemist staarkohtunikuna, siis mingeid erinõudmisi tal pole. "Absoluutselt pole mingit vahet, kas kutsuksime mängu vilistama mõne leeduka või tema," lausub Tutk.

Clattenburgi Eesti-visiit sattus veebruari alguses ohtu, sest sassis suhete tõttu Inglismaa kohtunike juhtkonnaga teatas ta siirdumisest Saudi-Araabiasse. Peagi said suhted siiski silutud ja vähemalt käesoleva hooaja lõpuni vilistab Clattenburg Inglismaal edasi. Samuti on ta jätkuvalt rahvusvahelise kategooria vilemees ja takistusi Eesti – Horvaatia mängu juhtimiseks seega pole.

Euroopas on suvel kahte suurt finaali vilistanud inglane endiselt kõrges hinnas – homme õhtul ohjab ta koos assistentide Jake Collini ja Simon Bennettiga, kes tulevad ka Tallinna, Euroopa liiga ülimalt tulist kaheksandikfinaali kordusmängu Mönchengladbachi Borussia – Gelsenkircheni Schalke 04. Avamängu seis jäi 1:1 ja Clattenburgil on oodata tõsist tööpäeva.

Clattenburg annab Eesti – Horvaatia maavõistluse avavile 28. märtsil kell 19.00.

Mark Clattenburg vilistab 28. märtsil Lillekülas peetavat Eesti - Horvaatia maavõistlust. Foto: Andrew Boyers