Kristjan IlvesFoto: Stanislav Moshkov
Talisport
15. märts 2017, 18:59

Kristjan Ilves: natuke kripeldab, et Kircheisen ja Denifl ei tahtnud tööd teha

Täna Trondheimi MK-etapi suure mäe võistlusel elu parimat ehk 17. kohta korranud Kristjan Ilves polnud tulemusest ekstaasis, vaid sõnas tunnike pärast finišit, et tegi igati okei võistluse.

„Tundub, et see on praegu minu tase. Suusasõit oli täna hoopis midagi muud kui Oslos. Olud olid päris hullud: kõva tuul, vihm ja lörts," kirjeldas päeva 35. suusaaega näidanud Ilves telefonitsi Õhtulehele.

"Enam-vähem kestsin ära. Punt (ehk kohad 8.-16. - M.T.) ei jäänud väga kaugele, 15. koht oli täna päris lähedal (9,6 sekundit - M.T.). Aga ju siis tase ongi selline, et päris esikümnesse veel asja pole."

Tõsi, võistluse algfaasis oli seis veel lubavam, sest näiteks 4 km vaheajapunktis sõitis eestlane koos sakslase Björn Kircheiseni ja austerlase Wilhelm Denifiliga kohtadel 11-13. Järgmine punt oli 12 sekundi kaugusel. Paraku polnud muidu tugevad sõidumehed täna parimas hoos ega tahtnud ühise eesmärgi nimel tööd teha.

"Nad astusid kõrvale ja pidin neid ise vedama. Keegi ei tahtnud tööd teha. Pisut kergesti lasti punt järele. See natuke kripeldab. Mul oleks vaja häid vedureid, ise päris ei jõua veel nii rabeleda. Aga muidu igati korralik sõit, väga nuriseda pole."

Eriti valmistas Ilvesele rõõmu, et tal õnnestus lõpust võtta maksimum ehk lõpusirgel edestada jaapanlast Yoshito Watabet, itaallast Samuel Costat ja austerlast David Pommerit, kellega koos staadionile laskuti.

Kuivõrd kahevõistlejaid täna hüppetorni ei lastud (kasutati eilseid eelvõistluse tulemusi), tekib õigustatud küsimus, kui hull see ilm Trondheimis ikkagi oli? Ilves lausub, et mitte eriti.

"Ilm läks järjest paremaks. Lumesadu oli hästi kõva, aga treeninghüpeteks olnuks okei. Natuke passid ja saad alla lasta. Aga kuna hüpped pidi algama kell 14 ja suusasõit kell 16 ning tõrgeteta poleks saanud hüppevõistlust läbi viia, jäeti ilmselt seetõttu hüpped ära, et mitte ajakava lõhki ajada. Vähemalt ma arvan nii."

Säärane otsus meie mehele pigem sobis, sest eilsel eelvõistlusel hüppas ta 132 meetrit ja sai koos stiilipunktidega kirja päeva 10. tulemuse. "Natuke võib äratõuke üle nuriseda, lihtsa asjaga võinuks vabalt viis meetrit juurde saada," lausus ta.

Homme varahommikul alustab Ilves teekonda Saksamaale Schonachisse, kus nädalavahetusel toimuvad hooaja kaks viimast normaalmäe võistlust. Neist esimene on tavapärane, kuid teise starti pääsevad avapäeva 30 paremat. Teise erinevusena on pühapäeval kavas tavapärase 10 km asemel 15 km suusasõit.