Marko Kilp oli hooaja alguses heas hoos, kuid Lahti MM-il ta õiget sprindikiirust ei leidnud.Foto: Stanislav Moshkov (Õhtuleht)
Spordivaria
16. märts 2017, 18:09

Murdmaasuusatamise juht: küsimus pole rahas, vaid suhtumises (3)

Kuna ükski eestlane murdmaasuusatamise MK-sarja viimasel etapil ei osale, saab juba praegu öelda, et Eesti suusatajad kogusid tänavu kokku 43 MK-sarja punkti.

Kuna ükski eestlane murdmaasuusatamise MK-sarja viimasel etapil ei osale, saab juba praegu öelda, et Eesti suusatajad kogusid tänavu kokku 43 MK-sarja punkti.

Neist 37 kogus sprinter Marko Kilp, kes jagab praegu sarjas 90.– 91. kohta. Kolm punkti kogunud sprinterid Raido Ränkel ja Kein Einaste on jagamas 158.–161. kohta. Irooniaga pooleks võiks punktisaagi üle isegi rõõmustada, sest talv tagasi kogusid suusatajad kokku 15 punkti. Aga laskesuusatajatele on suusatajad ikkagi alla jäänud, sest 43 punktiga Kauri Kõivu 49 punkti vastu ei saa, peale selle on laskesuusatajatel võimalik punktiarvet sel nädalalõpul Oslos veel kasvatada.

Eesti suusaliidu murdmaasuusatamise juhataja Arne Tilka tänavused tulemused ei üllata. „Ma ei ole pettunud, sest mul oli ka hooaja alguses objektiivne ülevaade. Pettumusest saaks rääkida siis, kui oleksid olnud kõrged eesmärgid ja sihid. Aga kui arvestada suusatamise praegust siseelu, siis seis on lihtsalt selline,” tõdes Tilk.

Kas järgmise aasta olümpiahooajale võiksid suusaringkonnad vastu minna ühtse löögirusikana? „Ausalt öeldes võtab selline küsimus ohkama, sest head vastust ei ole. Kui keegi räägib, et võtab vastutuse millegi või kellegi ees, siis ega see väljaütlemine taga veel midagi. Kui vaatame sportlikke tulemusi, siis on need olnud pidevalt langustrendis. Siin võib välja jätta ainult Marko Kilbi väga tublid etteasted hooaja alguses. Põhimõtteliselt ei ole meie sportlased kuidagimoodi oma tulemuslikkust parandanud. Teistsugune asjade kulg sõltub ikkagi suuresti suusatajatest endist, sellest, mida ja kuidas nad teevad. Terve Eesti on saanud lugeda vahendite kasutamisest, aga ma arvan, et pigem ei ole siin küsimus rahas, vaid tahtmises ja arusaamises,” viitab Tilk Team Haanja ja suusaliidu vägikaikaveole.