Foto: Ardo Kaljuvee
Mitmesugust
14. detsember 2017, 14:07

Kristel Aaslaiu nipid: kuidas uuel aastal raha säästa?

Kristel Aaslaid jagas tänavuse aasta alguses säästmisele ja kogumisele orienteeritud Facebooki grupi "Kogumispäevik" raames enda nippe ja trikke, kuidas raha säästa ning uue aasta eel oleks igati paslik tema soovitusi meenutada.

Kristel Aaslaid õppis just tänu "Kogumispäevikule" säästlikumalt elama ning raha kokku hoidma. Kristeli sõnul on säästmine meie kõigi peades ringlemas, loomulikult mitte juhul, kui ollakse multimiljonär. "Eesti ei hiilga multimiljonäride kontingendi poolest," naerab Kristel. "Ja ma arvan, et isegi nemad peaksid natukene kokku hoidma."

1. Esmalt tuleks endalt küsida, kas tahad raha kulutada selleks, et näida enesega rahulolev või selleks, et tõesti rahul olla?

2. Kui hakata vaimu peale mõtlema, siis pole palju raha vaja – on vaja vaid toitaineid ja rõõmu. Kõiki neid üleliigseid asju kokku ostes rahuldad tegelikult mingisugust pseudovajadust.

3. Säästmise põhimõte algab sinust enesest, mitte rahakotist. Vahet pole, mis sissetulek on või kes sa inimesena oled. Oluline on küsida endalt, mida sul inimesena päriselt vaja on, et olla õnnelik?

4. See on tore, et on tekkinud taarakultuur ja see, et viime pudeleid ära. See on ka keskkonnale (lisaks rahakotile) hea. Ent pudelivett tarbib ta viimsel ajal aina vähem, ikka kokkuhoiu mõttes.

5. Kvaliteetne püksipaar. Mitte, et Kristel tahaks kedagi maha teha, ent omast kogemusest oskab ta öelda, et H&M'i püksipaar ei pea kohe kindlasti sama kaua vastu kui kvaliteetsema brändi teksased. Ta pigem kogub natukene rohkem ja ostab kallimad püksid, sest kogemus näitab, et kallimate pükstega on ta saanud käia juba vähemalt üle kümne korra rohkem ja nad ei ole isegi mitte natukene kulunud.

6. Kokkuhoid kütte arvelt. Kristel on kompinud ka seda piiri, kuidas küttearvete pealt kokku hoida ja arvab, et kui on võimalus endale midagi peale visata (kampsun, pusa), siis võib ju toas aeg-ajalt natukene külmem olla.

7. Tuled kustu! Eelmises kodus ta seda küll nii palju ei praktiseerinud, ent nüüd ei kustuta ta tuld ainult enda, vaid ka teiste järel. Või vähemalt küsib, kas tuled ikka said kustu näiteks pärast vetsus käimist.

8. Uus nipp riiete ostmiseks! Kui varem katsus ta läbi pea kõik stangedel või riiulitel olevad riideesemed, siis nüüd astub ta poodi, vaatab korraks ühele ja siis teisele poole - kui miskit silma ei jää, siis kõnnib poest välja. Nii lihtne ongi! Ju siis polegi midagi vaja.

9. Kaltsukad - ka välismaal käies. Kuressaares on Kristeli sõnul kindlasti Eesti ühed ägedamad kaltsukad, ent veel ägedamad on need välismaal - sealt saab eriti vinget kaupa. Seetõttu soovitab ta igati reisile minnes ka kohalikelt uurida, et kus on kõige vingemad kaltsupoed. Tema käis hiljuti Taanis ja skooris igati vinget kaupa.

10. Vähem taksosõite. Kuna kehkaal hakkas tõusma ja rahakott muutus kõhnemaks, siis mõtlesin, et tuleks need taksosõidud nüüd üle vaadata. Kõnnin ja tunnen, et püksid on juba suureks jäänud!

11. Põhitöö kõrvalt väikesed juhutööd. Nädlavahetuseti on näiteks laupäev vaba... Miks mitte uurida, kas kellelgi on näiteks koristajat tarvis? Oma kodu ju koristan ja täitsa edukalt, miks mitte kellegi teise elutuba korda teha? Mõnel inimesel on raha, et selliste asjade eest maksta. Paljud teevad näiteks ka ehteid või muud käsitööd, miks mitte põhitöö kõrvale leida lisa teenimisallikkas?

12. Teenus teenuse või kaup kauba vastu. Näiteks tasub Kristeli sõnul alati uurida, kas oleks võimalik ka ilma rahata endale uus asi soetada. Näiteks kui sinul on vaja jalgratast, ehk saad anda omaltpoolt midagi vastu? Ehk on sellel teisel inimesel näiteks kitarri tarvis?

13. Säästmise põhimõte algab sinust enesest, mitte rahakotist. Vahet pole, mis sissetulek on või kes sa inimesena oled. Oluline on küsida endalt, mida sul inimesena päriselt vaja on, et olla õnnelik? Kui sul on tõesti vaja raha kulutada, siis kuluta see enda, mitte tarbetute asjae peale - mine massaaži, reisile või luba endale mõni mõnus elamus!