Nõmme Kalju FC - Paide Linnameeskond Foto: Alar Truu
Jalgpall
1. aprill 2017, 17:47

7 VÕTIT + GALERII| Kohutav realiseerimine ja päästeingel varumeestepingilt, Kalju - Paide 1:0

Jalgpalli Eesti meistrivõistluste neljandas voorus võitis Nõmme Kalju vahetusest sekkunud Igor Subbotini väravast 1:0 Paide Linnameeskonda. Siin on Õhtulehe kokkuvõte mängust läbi seitsme võtmeküsimuse.

1. Mis otsustas mängu saatuse?

Igor Subbotin. Mees sekkus vahetusest ja lõi kohe oma võimaluse ära. Mitte nagu ülejäänud meeskond. Iga teine Kalju mängija sai väga heast kohast löögile, kes kaugemalt, kes lähemalt. Kõik paugutasid väravast mööda või väravavahile pihta. Lõpuks näitas Subbotin, kuidas ründaja oma tööd peab tegema.

2. Kas Paide on lõplikult Levadialt saadud 0:7 kaotusest üle saanud?

Nii ja naa. Järvamaalaste mäng on endiselt väga rabe. Samas suudeti pärast Levadialt saadud 0:7 kaotust ikkagi õiged järeldused teha. Laupäeval tulid väljakule 11 meest, kes võitlesid nii kuis jaksasid. Kokkumäng ja tehnilised oskused olid Kaljust küll tunduvalt kehvemad, kuid Paide võitlusvaim oli silmapaistev. Pole kaugel kohtumine, kus Paide mõnelt tabeli tipult punkte napsab.

Nõmme Kalju mängijad kõmmutasid korralikult peale, kuid Paidele löödi kõigest üks värav. Foto: Alar Truu

3. Kas uutmoodi KTMi kasutamine tõi Kaljule kasu?

Pigem mitte. Üks KTM ehk klubis treenitud mängija peab alati meistriliigas väljakul olema. Eelmisel hooajal kasutas Nõmme Kalju tavaliselt algkoosseisus ainsa KTMina mõnda kaitsjat, näiteks Henrik Pürgi. Viimases kolmes matšis on aga ainsa KTMina väljakule saadetud ründaja, täna oli selleks meheks Robert Kirss.

Mees rügas küll meeletult, kuid Kalju suurim murekoht oli realiseerimine. Samal ajal istusid pingil end tõestanud väravakütid Tarmo Neemelo ja Subbotin. Nende sekkumise järel tuli ka värav.

4. Kes oli platsi parim mees?

Magnus Karofeld. Paide väravavahi kõige olulisem liigutus tuli juba kolmandal minutil, kui ta tõrjus Andrei Sidorenkovi alanurka suunatud penalti. Sellest sai ta korraliku hulga enesekindlust ning häid tõrjeid tuli kamaluga. Lõpuks läks üks pall siiski Florast laenul oleva puurivahi selja taha.

Magnus Karofeld aktsioonis Foto: Alar Truu

5. Mida peavad meeskonnad edasist silmas pidades parandama?

Kalju ainus tänane probleem oli kohutav realiseerimine. Iga möödalöögiga pinge aina kasvas, samal ajal Karofeld kogus enesekindlust üha juurde. Sellise ründekvaliteediga on väga raske meistritiitli nimel võidelda.

Paide tegi täna sammu tasakaalu leidmise suunas. Kaitse keerati lukku, kuigi tõele au andes anti Kalju ründajatele ikkagi liiga palju ruumi. Paide jaoks ei ole kindlasti ühte või kahte pisidetaili, mida paika sättida. Probleeme on palju ja seda teab ka peatreener Vjatšeslav Zahovaiko.

Paide Linnameeskonna mängijad (pildil valges särgis Jasper) võitlesid küll visalt, kuid kaotust ei suudetud vältida Foto: Alar Truu

6. Mida ütlesid asjaosalised? 

Paide peatreener Vjatšeslav Zahovaiko: "Poistele mul pole midagi ette heita. Võitlesime hästi, omasime häid võimalusi. Mitte küll palju, aga sellise vastase vastu palju variante ei teki. Arvan, et kaitsefaasis mängisime üsna edukalt välja arvatud paar sellist õnnekombel eksimust. Kaitsefaasis tegime head tööd." 

Kalju kaitsja Karl Mööl: "Otsustavaks sai see, et suutsime lõpuks värava lüüa. Sellest meile 1:0 võiduks piisas. Eelmised kaks mängu oleks võinud kiiremini ära otsustada või endale kergemaks teha, aga nagu varem olen öelnud ka, siis vahet pole - kolm punkti tuli."

7. Mis saab edasi?

Kalju järgmised kaks matši toimuvad tiitlikaitsja FCI Tallinna vastu. Kõigepealt mängitakse tuleval reedel meistriliigas, 12. aprillil minnakse vastamisi aga Tipneri karikavõistluste veerandfinaalis.

Paide võõrustab nädala pärast Pärnu Vaprust ja tabeliseisu arvestades vajatakse hädasti punktilisa. Juba 11. aprillil ootab ees karikavõistluste veerandfinaal, kus kohtutakse Tallinna Kaleviga. Paide eurosarjalootus elab!