George Black. Foto: Andre Lavadinho
WRC
3. aprill 2017, 12:17

Tänaku tiimi rehviekspert: Korsika on neetult keeruline ralli!

Sel nädalal algava Korsika WRC-etapp toob endaga hooaja esimese asfaltralli, mis on korralik väljakutse kõikidele meeskondadele. 

Üheks tähtsamaks märksõnaks on kahtlemata rehvid, kus võib möödapanemisel kõvasti aega kaotada. Kuidas valikuga pihta saada ja millised otsuseid teha - sellest räägib M-Spordi meeskonna juures 1996. aastast viibiv ekspert George Black. 

"Olen siin töötanud 1996. aastast, kui M-Sport loodi, kuid bossi Malcolm Wilsoniga olen koostööd teinud veelgi pikemalt. Olen tema ja Malcolm Wilsoni Motorsporti heaks töötanud juba 1986. aastast," tutvustas Black pikka ajalugu. 

"Minu vastutada jääb kõik, mis puudutab võistluste ajal rehve ja rattaid," tutvustas ta oma ülesandeid. "Väljaspool rallit organiseerin kõike, mis puudutab masinate testimist." 

Blacki sõnul on Korsika ralli äärmiselt keeruline. "See on väga nõudlik võistlus ning tänavu selle varasemale kuupäevale toomine midagi lihtsamaks ei tee. On teada, et kevadine Euroopa kevad on ettearvamatu - ilm võib muutuda üleöö. Kuna tegemist on saarega, siis on olukord veelgi keerulisem, kui ilmaennustused on igal pool erinevad. 

Korsikal ei pruugi olla küll üleliia palju kiiruskatseid, kuid on märkimisväärselt pikad, mistõttu on vaja rehvide vastupidavust ja suurt jõudlust. Lisaks on ees ootamas erinevad pinnased. Vanem asfalt on sellele rallile tüüpiline - väga abrasiivne ja kõva, samal ajal on osa lõike kaetud uuema kattega, mis tähendab hoopis midagi muud. 

Kõiki faktoreid tuleb rehvivalikul silmas pidada ja see teebki Korsika rallist nii nõudliku võistluse kõigile võistkondadele."

Ta lisab, et otsused tehakse paar tundi enne ralli algust, kui rada sõidetakse rahulikult läbi. Samuti on pidevalt töös meteoroloogia meeskond, kes ilma muutustel pingsalt silma peal hoiavad. Kui eeltöö on tehtud, siis istutakse ühes koos maha ning pannakse plaan paika. 

"Kui info on kogutud, siis istume mina, mehaanikud ja tiimiboss maha ning arutleme saadud tulemuste üle ja paneme paika parima strateegia. Lõpliku otsuse teevad tegelikult sõitjad ise, aga meie üritame neile parimat nõu anda," kirjeldas Black tähtsat protsessi. 

Neljapäeval algava võistluse eel on rehviekspert ootusärev. "Loodan, et jätkame samamoodi nagu alustanud oleme - võiks tulla vähemalt üks poodiumikoht aga loodetavasti enamgi. 

Sel aastal on oodata väga põnevat ja ettearvamatut hooaega. Kolmelt esimeselt rallilt on tulnud kõigilt erinevad võitjad ja on väga raske ennustada, kes seda teeb nüüd... Aga loodan, et see on keegi M-Sportist."