Spordivaria

ÜLESKUTSE: Ühine Eesti sportlastega ning postita sotsiaalmeediasse, mida võiks koolikiusamise vastu teha!

Ott Kiivikas: "Kiusamise vastu võitlemiseks pole vaja suuri lihaseid. Piisab, et on süda õige koha peal!" (36)

LISA KOMMENTAAR

Broiler8. aprill 2017, 08:02
Mis lihastest juttu?kas tuhara?
Helve7. aprill 2017, 14:28
Klassis teist õpilast kiusav kaaslane peaks maksma trahvi,raha läheb klassi hüvanguks,näiteks klassiekskursiooni korraldamiseks,siis on ka kaasõpilased sellest huvitatud ega jää kõrvalvaatajateks
!!!6. aprill 2017, 23:14
Südamest ja moraalsest üleolekust on vähe kasu, kui kusajaks on paar aastat vanem ja peajagu pikem tugevate musklitega ning madala IQ-ga volask. Kindlameelsusest jääb pisut nagu väheks. Sest madala intellektiga vaimne inva-liid aid naerab selle peale ja võib vastuseisja või keelaja kas või lausa vigaseks klobida.
Maša6. aprill 2017, 22:28
Indrek26. aprill 2017, 21:48
Hea süda on tore kuid hea süda koos revolvriga on veel toredam.
samurai6. aprill 2017, 18:16
kahjuks on nii, et peab ikka vastu hakkama, st vastu lööma, see on karm reaalsus. kiusaja ei tunnista muud varianti, muidu ta ei kiusaks ju. kui on mitu kiusajat- vali neist üks. lõpuks ei taha keegi kambast olla see üks...ei oska muud soovitada. kahju vaid, et kui kiusajad saavad keretäie, siis kohe vanemad koolis ja kaitsevad, et mida nende lapsukesega tehakse.
!!??6. aprill 2017, 14:50
ott, aga mis siis aitab, kui kiusaja on juba ammu täiskasvanu. saavutanud mugava vöimu ja kasutab oma vöimu kuritegeliku kiusamisega. ütleme nii, kiusaja on isegi jöudnud juba ministri toolini välja. mis siis kiusaja vastu aitab?
lihtne6. aprill 2017, 20:17
olenemata ametist, tutvustest, varast, vormist ja suurusest, on kruvikeeraja või nuga paigutatuna kõrri või kuklasse reeglina väga õpetav kogemus.
vana ema6. aprill 2017, 13:29
Olen samuti mures oma kolmandas klassis käiva pojatütre pärast! Nende klassis on üks poiss, kes juba esimesest klassist alates ongi paha poiss! Mitte lihtsalt hüperaktiivne, vaid õel, ebaviisakas ja karistamatuse tundest täis laetud :-( Kord nägin teda garderoobis ropendamas, ümber olid veel väiksemad, 1 klassi lapsed vist. Ütlesin, et noormees, nii ei ole ilus rääkida ja oma kooli tuleb austada. Seepeale saadeti mind ikka väga pikalt...2 klassi laps! Tundide ajal alati segab õpetajale vahele jne. Pojatütar nuttis üks hommik ja ütles, et ei taha kooli minna, sest see A...ei lase teistel õppida, alati lobiseb, et keskenduda ei saa! Selline kiusaja ja korrarikkuja on ju kogu klassile helvaks eeskujuks ja teiseks pidurdab teiste arengut klassis, kui pidevalt lastel tema tõttu töö või mõte katkeb, õpetaj ajälel keelab. See on surnud ring! Klassijuhataja ütles mulle, et vanematega korduvalt räägitud, need samasugused, ehk siis süüd ei tunnista ja oma last ei kasvata. Õnneks poeg paneb tütre sügisest uude kooli, aga ülejäänud klass...Miks seda paha poissi koolist välja ei heideta? Las vanemad palkavad talle oma raha eest kasvõi eraõpetaja, aga teiste laste kiusamine ja segamine on kuritegu ja selle eest vastutavad alaealise puhul vanemad. Miks kool ei trahvi neid? Midagi PEAB tegema, see olukord ei muutu muidu. Või avalik häbipost, piltidega. ˇKlassijuhataja ütles, et see laps on üksi, kui vanematega käinud psühholoogide ja nõustajate juures, kasu ei midagi. Milleks raisatakse aega? Teised lapsed saavad eluks ajaks sellest kiusajast trauma ja keskendumisraskused. Miks Eestis lastakse sellisel asjal sündida? Kes vastutab?
MAIGI7. aprill 2017, 10:35
Olen ka vanaema...kui klassis on üks kiusaja,siis polegi nii hull...aga kui klassis on ainult üks,keda kiusatakse ja kõik teised pealt vaatavad,siis mida peab see laps tundma.Tean seda kõike,sest minu lapselaps on just see,kelle koolitee on kaheksa aastat pikk ja kogu see aeg on ta olnud klassis just see kiusatav...ja kui ta vähegi enda eest välja astub,jääb ta ikkagi süüdi,sest keegi ei astu tema kaitseks välja ja ei julge tõtt rääkida,sest ,lapsel on puue...siis oled ju kõigile värdjas...millise trauma aga saab see kiusatav...
eesti mees rakverest6. aprill 2017, 11:25
oli meie aeg kiusamisi aga mitte meie klassis.õpetaja hallikmaa ja varik oskasid meile selgeks teha.olin seeaeg kleenuke,kaks pahapoissi vanemast klassist tahtsid mulle kambakat teha kuna olin vaikne vend.juhtus nii et mõlemad jooksid ira vahetund minu eest.
illalaatrullallaa6. aprill 2017, 10:40
kiusajad tuleb nii sassi taguda et istuvad koomas emos, krt küll siis mõjub, mida me pehmotame siin.
milleks6. aprill 2017, 10:06
sellised "üllad" sõnad? oma repo kasvatamiseks?
irw6. aprill 2017, 09:46
Linna hirm.6. aprill 2017, 09:39
Õigus, mingeid muskleid pole vaja, aitab kui omandate kung fu kesktasemel siis lõõte igal kiusajast musklimehel sahtli puhtaks mis reeglina lõppeb talle paremal juhul haiglas.
ärge6. aprill 2017, 09:16
unustage, et see saab juba lasteaiast alguse!!!! Päriselt ka, puutun kokku selleg iga päev. Korralikku perekonda neil ei ole ja siis elavd teiste peal end välja tegudega ja sõnadega.
Anne S.6. aprill 2017, 13:18
Olen Teiega, 9:16 täiesti nõus. Kiusamine saab alguse tõepoolest lasteaias, 5-7 aastased lõhkistest kodudest pärit lapsed asuvad teisi kiusama, olles ise kõigist vaat, et kõige kehvemad. Tean ka, mida räägin. Töötasin lasteaiaõpetajana veel 3 aastat tagasi. Minu viimases rühmas oli üks poiss, kes absoluultselt segas ja kiusas teisi rühma lapsi, vaidles alati õpetajatele vastu, ei kuulanud õpetajate sõna, lõi teisi jne. Ehk siis selle lapsega ei olnud vanemad tegelenud vist mitte kunagi, õudne sõnavara oli ka lapsel. Vanemad lahku läinud, sellised, kes teineteisest vaid halba räägivad ja laps on kasvanud selle vihkamise sees, kummalgi vanemal teda vaja ei ole, seda oli hästi näha. Kummagi vanemaga ei olnud tal lähedast sidet, ega usaldust :( Lõpetas lasteaia, ohkasime kergendusega. Nüüd käib ta vist 3 klassis...Suhtlen lasteaia juhataja ja ühe õpetajaga tihedalt, oleme head sõbrad. Kuulsin, et selle poisi klassijuhataja helistas eelmine aasta lasteaeda, et aru pärida, kuidas too poiss lasteaias käitus, sest kool on temaga püsti hädas- kiusavalt lapsi ja segavat tunde, räägib roppusi, ega allu korraldustele! Kuna vanemad süüdistavad kooli, siis kooli juhtkond tahtis kinnitust, et laps oli juba lasteaias probleemne ja selle kinnituse nad ka said! Kõige jubedam on aga see, et selliste laste vanemad (nagu ka need konkreetsed) ei võta mitte kunagi vastutust enda tegemata töö eest! Nad otsivad vigu kõigis teistes...Ja selline laps on klassikaline näide kiusajast!
lahendus6. aprill 2017, 09:11
Polegi lihaseid väikesel poisikesel ,keda kiusatakse. Näiteks 13 aastased agarad kiusajad.Aga seadus ei luba sellistele mingit karistust.Kiusaja ja lööja vanematele trahv!Sama on ju liikluses ,kui eksid saad trahvi.Koolis reeglitest kinni ei pea siis trahv.
Tartu6. aprill 2017, 08:59
Tore, et nii palju sellele teemale tähelepanu pööratakse, kahjuks on see jäänud suhteliselt kooliseinte vahele. Kui toimub kiusamine koolis, reageeritakse kohe. Aga kui toimub kiusamine trennis? Tartus on see kahjuks suhteliselt tavaline. Treenerit ei ole väljaspool trenniaega olemas, treener ei teagi, mis toimub riietusruumis, enne trenni, peale trenni. Ei paista huvitavatki. Mina vanemana maksan, et laps saaks teha trenni, mis meeldib, aga laps läheb iga kord trenni halva enesetundega, sest äkki täna jälle leiab mõni tähelepanuvajadusega mimm, et kedagi oleks vaja togida, nügida ja mõnitada. Kallid treenerid, palun tundke huvi ka, missugused on laste omavahelised suhted teie treeninggrupis. Tundke huvi, miks laps ei soovi enam ühel hetkel trennis käia!
urjuhh6. aprill 2017, 11:38
meie kiusasime 90ndatel trennikaaslast. ta oli selline veidi nohik ja kohtlane. ikka rängalt elasime seljas. treener ei puutunud absoluutselt asja kuigi teadis. paar aastat tagasi poes riiuli vahel kohtasin tegelast. astusin ligi ja palusin vabandust kuigi see minevikku heaks ei tee. kiusaja ja kiusatav vajaks mõlemad abi arvan ma.
!6. aprill 2017, 08:27
Kiusamise põhjustajaks on kas otseselt või kaudselt alkohol ja autoriteetide eeskuju. Seega tuleb ühiskonnas tegeleda rohkem alkoholiprobleemiga ja lõpetada ka TV saadete tootmine, milliste sisuks on nõrgemate alandamine ja naeruvääristamine! Koolis tuleb hakata klassikaaslastel kiusajaid keelama, sest õpetaja ei jõua igale poole. Kui kiusaja keelamine tulemusi ei anna, on tegemist nõrganärvilise inimesega ja abi saab sel juhul psühhiaatri või närviarsti juurest.
6. aprill 2017, 08:16
Hea et koolikiusamisele üha enam tähelepanu pööratakse. Samas töökiusamisest küll räägitakse, aga sinna see jääb. Täiskasvanute maailmas on olukord keerulisem. Keda huvitab, siis samateemalist lugemist www.eetika.ee/et/1009266
Jana Kuusk6. aprill 2017, 07:58
Kooikiusamise vastu aitab ainult üks - klassid ja rühmad väiksemaks. Üks õpetaja töötab 7 lapsega.
Ainult siis on tagatud, et õpetaja suudab lastega tegeleda individuaalselt, märgata probleeme ja peale õpetamise nõustada lapsi ja nende vanemaid. Siin on mõtlemise koht, enne kui tormatakse poliitilisse populismi ja taas tulevad kõne alla õpetajate töötasud. Märkuseks niipalju, et olen ise töötav õpetaja.
6. aprill 2017, 08:02
just, aga ega see sega kiusamist. kui rühma juhtub veel õpetaja laps, kes kiusamisega tegeleb. siis pigistatakse kõik silmad kinni.
6. aprill 2017, 12:39
liisast räägid ve`?
Ants6. aprill 2017, 07:38
6. aprill 2017, 07:32
Kiusajad häb.iposti ja koolis avalikule seinale. Pole siin vaja kedagi poputada ja kui vaja, avalikult piit.sa, ära on tüüdanud se lakkamatu keha ja liha hellitamine, füüsiline kari.stus nagu vanasti ja keegi ei taha enam kiusata. Kiusamine on puhas karistamatuse tunne ja ära hellitatus. Need kes kiusavad on hingelt nõrgad või sootuks su.rnud, neil pole hinge ja se tuleks sisse pek.sta, karmi kätt on vaja, mitte ped.erastlikku pehmendust. Häbi krt.
Väga lihtne6. aprill 2017, 07:30
Kiusajad häbiposti ja koolis avalikule seinale. Pole siin vaja kedagi poputada ja kui vaja, avalikult piitsa, ära on tüüdanud se lakkamatu keha ja liha hellitamine, füüsiline karistus nagu vanasti ja keegi ei taha enam kiusata. Kiusamine on puhas karistamatuse tunne ja ära hellitatus. Need kes kiusavad on hingel nõrgad või sootuks surnud, neil pole hinge ja se tuleks sisse peksta, karmi kätt on vaja, mitte ped.erastlikku pehmendust. Häbi krt.
ätt.6. aprill 2017, 06:54
See on muidugi tänuväärne võitlus aga põhjuseid see hävita.Põhjused on kogu meie elanike moraali,väärtushinnangute ect. allakäigus.Valede järgseses ühiskonnas on valetamine,ärapanemine,kellegi avalik mõnitamine muutunud elunormiks !
Seega Ott Sinu võitlus meenutab ühe Cervantese romaani tegelaskuju !
põhjus6. aprill 2017, 07:19
on vanem - see on olelusvõitluse (koht päikese all) ja võitluse oma geenide, kui parimate, edasipärandamise eest - kui suudad, järelikult oled väärt elujõulisi järglasi tootma.
Krat pärnust 6. aprill 2017, 07:23
Vägivaldn ei ole lahendus.
just6. aprill 2017, 07:40
enda kaitseks välja astumine on veel eriti vägivaldne
njah6. aprill 2017, 13:06
Huvitav miks siis Hitler vägivallaga paika pandi? Oleks võinud ju ilusasti rääkida temaga.
njah6. aprill 2017, 13:07
Huvitav kuidas 1940-ndatel vunts paika pandi? Vägivalla või ilusate sõnadega?
to põhjus6. aprill 2017, 15:25
Eks olelusvõitlus lõpe sellega, kui kiusatav (kasvõi aastate pärast ) relva haarab....
põhjusele6. aprill 2017, 22:07
Inimliigil mõistust juurde ei tule, kuna eriti hästi levivad l....de ja joodikute geenid, sest õppimishuvi puudumise korral asutakse võimalikult varakult sigima. Varsti ongi ainult isendid, kes kõnelevad möh-möh, röh-röh.