Ott KiivikasFoto: EOK
Spordivaria
6. aprill 2017, 04:00

ÜLESKUTSE: Ühine Eesti sportlastega ning postita sotsiaalmeediasse, mida võiks koolikiusamise vastu teha!

Ott Kiivikas: "Kiusamise vastu võitlemiseks pole vaja suuri lihaseid. Piisab, et on süda õige koha peal!" (36)

"Kui sa näed, et kedagi kiusatakse, sekku. Selle jaoks ei ole vaja suuri lihaseid. Piisab, et sul on süda õige koha peal!" räägib kulturist Ott Kiivikas Eesti Olümpiakomitee värskes videoklipis, mis kutsub üles koolikiusamist märkama ja vahele astuma. Koos teiste EOK sportlaskomisjoni liikmete, iluuisutaja Johanna Alliku ja kettaheitja Gerd Kanteriga asub Kiivikas täna võitlusesse, mis ei too küll medaleid, aga võib päästa elusid.

Koolikiusamine on Eestis tõsine probleem – keskmiselt 22% Eesti kooliõpilastest (ehk iga neljas kuni viies õpilane) kogeb kooliaasta jooksul kiusamist. Praxise (2012) uuringu järgi on ligi pooled õpilastest on kogenud oma koolielu jooksul kiusamist ja 7% kogeb kiusamist pidevalt. Levinumate kaasõpilaste kiusamise viisidena toodi välja kaasõpilase üle naermine või tema naeruvääristamine, välimuse halvustamine või narrimine, tõukamine ja narrimine mõnel muul põhjusel.

Ka Allik on koolikiusamisega lähedalt kokku puutunud. Esimeses klassis oli tal klassivend, keda mõnitati ja kelle üle nalja tehti. "Tol hetkel, kui ma seda pealt nägin, tekkis tahtmine midagi teha, et ta tunneks end paremini. Vahel tõin talle pirukaid kooli või jalutasin temaga koos teinekord koju. See mõjus talle. Ta tundis end minuga turvaliselt ja ma sain talle kasuks olla," räägib iluuisutaja.

Johanna Allik Foto: EOK

Allik tunnistab, et ei tea, mis poisist on tänaseks saanud. Ometi on tal see siiani niivõrd sügaval südames. "Mul on tõesti väga kahju, et temaga nii tehti, sest tegelikult ei peaks mitte ühegi inimesega nii käituma!"

Nõnda soostuski Allik, aga ka teised sportlased osalema EOK eestvõttel projektis koolikiusamise vastu. SA Kiusamisvaba Kool tegevjuht Triin Toomesaare sõnul aitavad sportlased oma osalusega ja selliste lugudega kiusamist teadvustada. Kuigi Eestis on koolivägivallaga võideldud aastaid, tuleb Toomesaare arvates probleemi lahendamisega tegeleda pidevalt.

"Veel on põlvkond inimesi, kes arvavad, et mis ei tapa, teeb tugevamaks. Tegelikult on kiusamisel väga pikaajalised mõju ning mitte ainult ohvrile, vaid ka kõigile, kes jäävad pealtvaatajaks. Noor võiks julgeda ka ise vahele astuda."

Nagu spordimeestele kohane, võetakse ka tänasesse üleskutsesse kaasa tiba spordimaiku, sest päeva sümboliks on valge kaart. Kui punane kaart tuleb spordis välja tõsise rikkumise eest, siis valge kaart sümboliseerib tolerantsust, rahumeelsust ja positiivsust, mida sport pakub. Nõnda oodatakse kõiki tegema endast ja oma sõpradest ning lähedastest pilti valge kaardiga. Pilte saab postitada sotsiaalmeediasse teemaviidetega: #äralasekiusata #WhiteCard #terveeestieest @peaceandsport