Heiki Nabi ja teised kreeka-rooma maadlejad peavad taas kohanema uute reeglitega.Foto: Alar Truu
Maadlus
6. aprill 2017, 12:57

Maadluses muudetakse JÄLLE reegleid, Palusalu-võistlus katsepolügooniks (1)

Laupäeval Tartus peetavad Kristjan Palusalu mälestusvõistlused on kreeka-rooma maadlejatele katsepolügooniks, sest just sel jõuproovil testitakse järjekordset reeglimuudatust. Palusalu-ajast saati on reegleid muudetud ilmselt rohkem, kui oli sissekandeid köstri poolt peetud Joosep Tootsi paturegistris.

Nimelt muudeti reegleid pärast Rio olümpiat - kohtunikud ei tohtinud maadlejaid enam parterisse panna ja püstimaadlus saavutas varasemast oluliselt suurema kaalu. Parteris hakatakse maadlema ainult juhul, kui üks sportlane teise sinna viia suudab. Nüüd aga pööratakse aega taas tagasi.

"Kreeka-rooma maadlusse tahetakse uuesti tagasi tuua osaline sundparteri kasutamine, mis pärast Riot maha võeti. Uute reeglite kohta on tulnud vastakaid arvamusi. Nüüd katsetatakse reeglit, et maadleja pannakse maksimaalselt kahe hoiatuse - teise ja kolmanda - puhul parterisse," selgitas maadlusliidu peasekretär Antti Lepik Õhtulehele.

Samaaegselt Tartuga peetakse suur turniir Bulgaarias, mis on teiseks katsepolügooniks. Naistemaadluses lööb seal kaasa Epp Mäe, kuid teda asi ei puuduta - vabamaadlust uuendus ei puuduta.

Rahvusvaheline alaliit FILA saadab Tartusse reeglimuudatuse kulgu jälgima kaks spetsiaalset vaatlejat. "Mul on neist asjadest ees kolm lehekülge juttu," lausus Lepik. "Kõige paremini on teemaga kursis meie rahvusvalise kategooria kohtunik Hergo Andruse, kes viibib praegu Serbias peetaval seminaril ja jõuab laupäevaks Tartusse."

Miks ikkagi tahetakse ajaratast osaliselt taas tagasi pöörata? "Näiteks hiljuti peetud U23 vanuseklassi MMil tuli ette koomilisi matše, kus üks pool pääses näiteks 5:0 juhtima ja jäi siis passiivseks, hakkas nii-öelda põgenema ja lasi end matilt välja trügida. Sellist tegevust karistatakse vastasele ainult ühe punkti andmisega ning kaotusseisus olija saab ainult punkti kaupa järele tulla. Parteris on võimalik sooritada kahte või nelja punkti väärt võtteid. Eks iga uuenduse eesmärk ole maadluse atraktiivsemaks muutmine," rääkis Lepik.

Eksmaailmameister ja Londoni olümpiahõbe Heiki Nabi nentis, et temale Rio järel kasutusele võetud reeglid sobivad pigem paremini. "Nüüd maadlevad kõik aktiivsemalt, passiivsus toob vastasele punkte. Varem oodati sageli vaid partermaadlust, nüüd on tempo kõrgem ja seetõttu tuleb püstimaadluses ka vigu rohkem sisse," tutvustas Nabi toimunut.

Lepik lisas, et rahvusvahelisel alaliidul on veelgi uuendusplaane: viia tulevikus ühe kaalukategooria võistlus kahele päevale, et maadlejad finaalideks värskemad oleksid; samuti püütakse taas muuta kaalukategooriaid ja need ühtlustada.