Tartu Ülikool - Kalev/CramoFoto: Aldo Luud
Korvpall
6. aprill 2017, 20:44

7 VÕTIT | Tartule kuulub Balti liiga pronks, Tartu Ülikool - BC Kalev/Cramo 67:68 + GALERII (1)

Neljapäeva õhtul selgitasid Tartu Ülikool ja BC Kalev/Cramo korvpalli Balti liiga pronksivõitja. Avakohtumise 12 punktiga võitnud Tartu teisipäeval küll kaotas 67:68, kuid sai kahe mängu kokkuvõttes veenva võidu. Õhtuleht võtab korduskohtumise seitsme võtme abil kokku. 

1. Mis otsustas mängu saatuse?

Tartu enesekindlus. Võib olla mängis rolli ka esimesest kohtumisest saadud 12punktiline edu, aga ükski platsil käinud Tartu Ülikooli mängija ei kartnud viskeid sooritada. 

Tähtsatel hetkedel tegid Gert Kullamäe hoolealuseid õigeid otsuseid ega hakanud kätt väristama ka neljanda veerandi alguses, kui kahe mängu kokkuvõttes vähenes edu kuuele punktile. Erinevalt Kalev/Cramo mängijatest suudeti hoida külma pead. 

2. Mida arvata BC Kalev/Cramo algrivistusest?

BC Kalev/Cramo algkoosseisu kuulusid täna võistkonna kõik viis leegionäri. Kui juba pärast reedest Tartu-Kalevi kohtumist võttis teiste hulgas sõna ka Jürgen Ligi, siis tänane matš võib tekitada veel rohkem furoori. 

Tartu fännidele selline algrivistus loomulikult ei meeldinud, skandeerides esimesed minutid tavalise "Tartu-Tartu" asemel "Eesti! Eesti!". 

Siiski tuleb silmas pidada, et tegu oli rahvusvahelise liiga kohtumisega, kus puuduvad piirangud mängijate kasutamiseks. Samas head maiku see loomulikult ei jäta ning tekitab ohtralt küsimusi Eesti mängijate taseme kohta. 

3. Milliseks kujuneb potentsiaalne Eesti meistriliiga finaalseeria?

Tasavägiseks, milles vähemalt praeguse seisuga puudub kindel favoriit. Üheksa päeva jooksul kohtusid meeskonnad tervelt kolm korda, millest kaks võitis BC Kalev/Cramo ning ainult üks kujunes natukene ühepoolsemaks.

Kalev/Cramo on silmnähtavalt nõrgenenud. Demonte Harper lahkus Peterburi Zeniiti, Rain Veidemanist jäädi ilma pärast üleminekuakna sulgumist. Samuti on küsimärgi all Gregor Arbeti naasmine. Täna istus kogenud mängumees dressides pingi otsal, ent Varrak tõdes juba eelmisel nädalal, et Arbeti hooaeg võib olla lõppenud. 

Tartu Ülikoolil on omad mured ning kuigi mänguklassilt jäävad mängijad Kalevi omadele tiba alla, siis suudab Gert Kullamäe terve meeskonna suurepäraselt mängima panna. Tundub, et Tartu peatreener suudab enda hoolealustest välja pigistada maksimumi. 

Kui mõlemad tiimid peaksid jõudma finaali, siis praeguse seisuga seeria 4:0 ei lõpe ning kõik matšid, kui iganes palju neid ka ei tuleks, saavad olema tasavägised. 

4. Kes olid kohtumise parimad?

Mandell Thomas ja Dominykas Milka. Leegionärid tegid suures osas Tartu mängu ära. Thomas pakatas enesekindlusest ning tabas kaugviskeid eriti esimesel poolajal suurepärase protsendiga. Milka tegi head tööd nii kaitses kui rünnakul ning koos Thomasega vedasid Tartu Balti liiga pronksile. Mõlema arvele jäi 17 punkti. 

5. Mida peavad meeskonnad edasist silmas pidades parandama?

Tartu peab treenima vabaviskeid. Osa närvikõdist oleks jäänud olemata, kui vabaviskejoonelt oleks tabatud natukene paremini - 25 vabaviskest kõigest 13 (52%). 

BC Kalev/Cramo peab tegema vähem lohakaid sööte. Kuigi Tallinna klubi ei teinud ülemäära palju pallikaotusi (kokku 13), siis peaaegu kõik sündisid lohakatest söötudest. Paaril korral oli Kalevil ka õnne, et uljaspäine sööt kaaslastele kohale jõudis. 

6. Mida ütlesid asjaosalised?

Tartu kapten Tanel Sokk: "Täna nad õnneks meile päris ohtlikuks ei saanud. Suutsime seda mängu võrdsena hoida ja otseselt sellist kartust polnud, et see pronks võib ära minna. Nad ei jõudnud päris lähedale meile. Suureks muretsemiseks põhjust ei olnud." 

Kalev/Cramo peatreener Alar Varrak: "Kui meil oli veel Rain Veideman ja Demonte Harper, olin küllaltki enesekindel, et meil on väga suur võimalus Balti liiga see aasta ära võita. Lõppkokkuvõttes jäime neljandaks, millega ei saa rahul olla, sest eesmärgiks oli esikoht. Kuigi meil on mõned objektiivsed põhjused, siis see on vabanduste otsimine." 

7. Mis saab edasi?

Tartu Ülikoolil jääb sel hooajal mängida ainult koduse liiga play-off'is. Kolmapäeval alustatakse kodusaalis veerandfinaali põhihooaja seitsmenda meeskonna, TLÜ/Kalevi vastu. Seeria mängitakse kolme võiduni

BC Kalev/Cramo alustab veerandfinaalseeriat Rakvere Tarva vastu esmaspäeval enda kodusaalis. Valitseval Eesti meistril on mängida ka kaks Ühisliiga kohtumist.