SELJAVÕIT! Manchester United mängis Londoni Chelsea kindlalt üle ja võitis 2:0, mis muutis tiitlivõitluse taas põnevaks. Fotol Ander Herrera (punases) ja Eden Hazard.Foto: AFP/Scanpix
Jalgpall
17. aprill 2017, 04:00

Kas Mourinho otsustab kolmandat korda nelja aasta jooksul Inglismaa meistritiitli saatuse?

31. märtsil edestas Londoni Chelsea Inglismaa jalgpalli Premier League’is lähimaid jälitajaid 10 punktiga. Tiitlivõit näis pelgalt vormistamise küsimus. Eilne 0:2 kaotus briljantselt mänginud Manchester Unitedile sulatas edu ainult neljale punktile.

Chelsea on tänavust hooaega suveräänselt valitsenud, sest peatreener Antonio Conte on maksimaalselt hästi ära kasutanud mulluse nurjunud hooaja pärandit – Chelsea ei kvalifitseerunud eurosarja, mis annab võimaluse enamikeks kohtumisteks terve nädala rahulikult ja põhjalikult valmistuda.

Conte on meistertaktik ja säärase edu priske kursiga punktideks konverteerinud. Aga eile ilmnes tõrge – taktikalises plaanis noppis võidu Manchester Unitedi juhendaja Jose Mourinho vaatamata tõigale, et puhkuse asemel pidi tema meeskond alles neljapäeval Belgias Euroopa liiga veerandfinaalis rügama (1:1 viik Brüsseli Anderlechtiga).

Man Unitedi briljantne plaan

Aga Mourinhol oli koostatud hiilgav plaan kahe nurgakiviga: 1) Ander Herrera, kelle terjerlik kaitsetöö terve kohtumise jooksul lülitas Chelsea kõige ohtlikuma mehe Eden Hazardi täitsa mängust välja, 2) pingile jäetud Zlatan Ibrahimovici asemel ründeliini juhtinud Marcus Rashfordi ja ääreründaja Jesse Lingardi kiirus, mis Chelsea kaitseliini pideva surve all hoidis.

Rünnakul jagus Unitedil nii õnne kui ka külma närvi. 7. minutil andis Herrera briljantse söödu Rashfordile, kes lõi 1:0. 49. minutil tabas (jõulise rikošeti abil) Herrera ise.

Sinna lisandus Man Unitedi suurepärane võitlusvalmidus – rõhuv enamik lahtistest pallidest langes Punaste Kuradite saagiks – ning tulemuseks oligi seljavõit. Skooris mitte, aga mängu iseloomu mõttes küll. Chelsea ei suutnud terve kohtumise jooksul sooritada ainsatki väravaraamidesse suundunud pealelööki.

Viimati tabas säärane piinlik seik Chelsea meeskonda 2007. aasta septembris. Samuti Old Traffordil. Samuti 0:2 kaotusmängus. Muuseas, kolm päeva enne toda kaotust oli Chelsea Mourinho vallandanud.

Portugali staartreeneri jaoks oli eilne triumf kahtlemata magus. "Teadsime, et antud viisil mängides läheb Chelsea’l väga keeruliseks. Rashford mängis fantastiliselt. Tema värav andis meeskonnale enesekindluse ja stabiilsuse," sõnas Mourinho. Aga töö pole kaugeltki tehtud – Meistrite liiga pääsme lunastamiseks peab Man United kas võitma Euroopa liiga või lõpetama Premier League’i nelja seas. Eilne võit tagas, et mõlema variandi elujõulisuse.

Mourinho taas võtmerollis?

Küll aga võib spekuleerida, kas Mourinho otsustab kolmandat korda nelja aasta jooksul Inglismaa meistritiitli saatuse?

2014 kevadel läks ta Chelsea juhendajana tiitlit jahtinud Liverpooli vastu umbkaitset mängima ja õngitses sellega välja 2:0 võidu (parema mäluga vutisõbrale meenub tollest mängust Steven Gerrardi saatuslik ja legendaarne libastumine), millest sai Liverpooli kataklüsmi algus ja tõhus abi Manchester City’le, kes tuligi meistriks.

2015 kevadel tüüris Mourinho Chelsea majesteetliku esikohani, kui meistritiitel kindlustati juba neli vooru enne tšempionaadi lõppu. Hooaja jooksul ainult kolm mängu kaotanud Chelsea edestas Man City’t kaheksa punktiga.

2016 kevadel ei saanud Mourinho Inglismaa meistritiitli saatust mõjutada, sest oli töötu, kuna Chelsea’st oli ta jõulude eel hundipassi saanud. Järgmised viis nädalat annavad vastuse, kui palju Mourinho sepistatud Man Unitedi eilne 2:0 võit Chelsea üle tänavust tiitliheitlust mõjutab?

Kui võrrelda Chelsea ja Tottenhami eesootavaid graafikuid, tuleb kerge eelis anda Conte meeskonnale, kes kohtub tabeli seitsme parema sekka mahtuva meeskonnaga vaid korra kunas Spurs kahel puhul. Aga surve lasub antud olukorras selgelt Chelsea’l. Man Unitedi eilne briljantne partii muutis Premier League’i tiitliheitluse vastu ootusi põnevaks!

***

Ragnar Klavan ei kuulunud põlvevigastuse tõttu Liverpooli koosseisu, kui võõrsil alistati Roberto Firmino 45. minuti väravast 1:0 West Bromwich Albion. Manchester City alistas võõrsil 3:0 Southamptoni.