Liigume
18. aprill 2017, 12:54

Tsöliaakiast, gluteenivabast dieedist ja kaubamärgist

Gluteenist põhjustatud  haigused ja trend

Kõik gluteeniga seonduv on ühiskonnas viimasel ajal populaarsust kogumas. Kas aga tegu on trendiga või on selle taga tõsine meditsiiniline diagnoos? Õiged vastused on mõlemad.

Tsöliaakia on krooniline peensoole haigus, mille puhul on keelatud kõik nisu-, rukki-, odra- ja ristsaastunud kaera sisaldavad tooted.  Kui tsöliaakia välistatakse, aga inimene tunneb ennast ikkagi pärast gluteeni sisaldavate toodete söömist halvasti, võib tegu olla mitte-tsöliaakia gluteenitundlikkusega. Osadel  inimestel avaldub nisuvalgu (teravilja) talumatus allergiana. Üha rohkem on neid, kes peavad gluteenivaba dieeti ilma igasuguse meditsiinilise põhjuseta. On levinud arvamus, et gluteeni vältimine on tervislik ja aitab kaalu alandada. Samas on ühekülgse toitumise ja gluteenivaba dieedi korral oht B-grupi vitamiinide ja kiudainete vähesusele organismis. Nii et gluteenivaba dieedi pidamine ilma meditsiinilise põhjuseta on iga inimese vaba valik.

Mis on tsöliaakia?

Tsöliaakia ehk gluteenenteropaatia on krooniline autoimmuunhaigus, mille puhul on inimesele keelatud nisu, rukis, oder ja ristsaastunud kaer ning nende teraviljade sisaldusega tooted. Nisus sisalduvaid tsöliaakiat vallandavaid valke nimetatakse gluteenideks, sellest tuleneb ka haiguse teine nimetus-gluteenenteropaatia. Tsöliaakiat vallandavaid nisu-, rukki-, odra- ja kaeravalke nimetatakse koondnimetusena gluteenideks ning tsöliaakia ravimeetodit gluteenivabaks dieediks, kuigi rukkivalgud on hoopiski sekaliinid, odravalgud hordeiinid ning kaeravalgud aveniinid. Keelatud teraviljades sisalduva valgu toimel kahjustuvad tsöliaakiahaigel peensoolelimaskesta hatud. Nende kaudu aga imenduvad organismi olulised toitained–valgud, rasvad, süsivesikud, vitamiinid ja mineraalained. Seega ravimata ja diagnoosimata tsöliaakiahaige organismis esineb toitainete puudus, mis toob omakorda kaasa erinevaid tsöliaakiaga kaasnevaid haiguseid (aneemia, osteoporoos, hammaste kahjustused jms). Tsöliaakia ainus ravi on eluaegne gluteenivaba range dieet. Õige dieediga peensoolelimaskesta hatud paranevad ning toitainete imendumine taastub. Seetõttu on tsöliaakiahaigele rangest gluteenivabast dieedist kinnipidamine ülioluline. Õigeaegselt avastatud tsöliaakia puhul ja õigel ajal dieeti pidama hakates on inimestel ka väiksem oht tüsistusteks. Seda muidugi juhul, kui järgitakse korralikult dieeti.

Haigusnähud ja diagnoosimine

Arstide sõnul on tsöliaakia päriliku eelsoodumusega haigus ning selle vallandumiseks on vaja mitme erineva teguri koosmõju esmakordselt lapsele suures koguses antavad gluteeni sisalduvad toidud jne). Kuid veel ei ole teada, millised konkreetsed tekkemehhanismid tsöliaakiat põhjustavad. Tsöliaakia haigustunnused võivad avalduda erinevas vanuses – nii imikueast vanaduspõlve vanaduspõlves.

Tsöliaakiaga seotud sümptomid võivad olla väga erinevad. Klassikalisteks haigusnähtudeks on krooniline kõhulahtisus ja kõhnumine, aga ka kõhuvalu, kõhupuhitus, aneemia ning väsimus. Sageli otsivad inimesed arstilt abi muude probleemide pärast, näiteks jäävhammaste vaabakahjustus, käitumishäired, depressioon, ravile halvasti alluv või allumatu  rauavaegusaneemia, osteoporoos, neuroloogilised häired, puberteedi hilinemine, kasvupeetus lastel, günekoloogilised probleemid (viljatus, korduvad abordid, varajane menopaus jt). On olemas ka asümptomaatiline tsöliaakia, mille puhul haigusnähud on tagasihoidlikud või puuduvad hoopis. Nii võibki juhtuda, et inimene põeb tsöliaakiat aastaid (aastakümneid) enne kui saab õige diagnoosi. Õnneks on arstide teadlikkus sellest Eestis veel harvaesinevast haigusest aasta-aastalt kasvanud ning haigete arvu tõusu näitab ka seltsi poole pöördunud inimeste arvu suurenemine.

Tsöliaakia kahtluse korral tuleb esmalt pöörduda perearsti konsultatsioonile, kes tsöliaakiale viitavate vereanalüüsi tulemuste korral suunab patsiendi gastroenteroloogi konsultatsioonile/lisauuringutele. Diagnoosi kinnitamiseks on vajalik peensoole biopsia tegemine, enne tsöliaakia lõplikku diagnoosimist ei tohi pidada gluteenivaba dieeti.

Iga toidukord on ravim

Nii tsöliaakiahaigetel endil kui kõikidel nendega kokkupuutuvatel isikutel tuleb meeles pidada, et tsöliaakiahaige iga toidukord on kui ravim, millest sõltub tsöliaakiahaige tervislik seisund.  Juba väga väikene kogus gluteeni põhjustab muutusi tsöliaakiahaige peensoole limaskestas. 

Gluteenivabu toiduaineid valides tuleb hoolikalt lugeda pakendilt koostisosade kohta, nt. keelatud teravilju võivad sisaldada erinevad vorstisaadused, kastmed, purgisupid, toit kuumaletis (kapsahakklihahautis, ühepajatoit) jne. Kui mõni koostisosa tekitab kahtlust, siis tuleb selle kasutamisest loobuda (nt. linnased on valmistatud odrast ja maisihelbed, mis sisaldavad linnaseid, on tsöliaakiahaigele keelatud).

Gluteenivaba dieedi järgijatel on seadusest tulenev õigus saada kaubandusettevõtte soojade toitude letis kui ka toitlustusasutustes toitude täpsete  koostisainete kohta infot enne toidu ostmist või serveerimist. Eesti Tsöliaakia Seltsi kodulehel on toodud tsöliaakiahaigele lubatud ja keelatud toiduainete ja toidukaupade nimekirjad. E-ained (lisaained) ei sisalda gluteeni.

Praegu on suurematest kauplustest võimalik osta spetsiaalseid gluteenivabu tooteid – jahu, leiba, saia, pastatooteid, küpsiseid, vahvleid, hommikusöögihelbeid, külmutatud pitsapõhju, kooke, kukleid, külmutatud taigent, pontšikuid jm (brändidest on tuntumad Dr. Schär, Orgran, Semper, Peak`s Free From jt).

Gluteenivaba kaubamärk

Vastavalt 2012.a. Eestis kehtima hakanud EU määrusele defineeritakse toode gluteenivabaks, kui selle gluteenisisaldus ei ole üle 20mg/kg kohta. Gluteenisisaldus määratakse rahvusvaheliste põhimõtete järgi akrediteeritud laborites.

Gluteenivabad tooted tunneb ära järgmise kaubamärgi järgi:

Gluteenivaba kaubamärk on Suurbritannia Tsöliaakia Seltsi poolt ametlikult  registreeritud tähis. See  on  teatud toidukaupadele vabatahtlikkuse alusel taotletav tähis, mis võimaldab neid eristada teistest samataolistest kaupadest. Eestis on gluteenivaba kaubamärgi litsenseerimise õigus Eesti Tsöliaakia Seltsil.

Selle kaubamärgi saamiseks läbivad tooted väga range kontrolli – tootja peab arvestama  enesekontrolli põhimõtetega, testima oma tooteid ning tootmisprotsess peab olema tunnustatud akrediteeritud audiitorfirma poolt. Kõik kaubamärgiga seotud kulud tasuvad tootjad ise. Ranged nõuded on kohaldatud selleks, et gluteenivaba menüüd vajavad inimesed saaksid olla kindlad toodete ohutuses.

Gluteenivaba kaubamärk on usaldusväärne, kuna selle väljaandmise põhimõtted on ühtsed terves Euroopas ning põhinevad kindlatel määrustel ja standarditel. Kaubamärk omab olulist rolli toodete müügi edendamises ning annab neile turueelise. Tarbides gluteenivaba kaubamärgiga tooteid saavad tsöliaakiahaiged kindlad olla oma tervise kaitsmises.

Leibade-jahude  jm. puhul tuleb kindlasti eelistada kaubamärgiga tooteid, kuna ilma selle tähiseta  võivad nad ristsaastumise käigus olla kokku puutunud gluteeni sisaldavate teraviljadega ning sellist toodet ei saa nimetada gluteenivabaks. Gluteenivaba kaubamärki kannavad ka kaeratooted, mis ei ole viljapõllul ega hilisema töötlemise ning tootmise käigus kokku puutunud gluteeni sisaldavate teraviljadega. Kui tootel on kiri „gluteenivaba“, aga puudub märgis, tuleb uurida toote tausta ning välja selgitada, kas toorained on olnud gluteenivabad ning kas oli tagatud tootmise puhtus.

Seega gluteenivaba kaubamärk lihtsustab gluteenivaba menüü järgijatel teadliku valiku tegemist toidukaupade ostul ja menüü planeerimisel.

Eesti Tsöliaakia Selts

Eesti Tsöliaakia Selts on mittetulundusühendus, mis tegeleb tsöliaakiahaigete toetamise ning nende huvide kaitsmisega. Seltsi kuuluvad nii tsöliaakiahaiged kui nende lähedased. Seltsi üritused (üldkoosolekud, infopäevad, kokanduskoolitused jm) toimuvad mitu korda aastas, kus jagatakse infot oma haigusega paremaks hakkamasaamiseks. Kõik huvilised on oodatud ka seltsi nõustamiskabinetti, täpsema info saab Eesti Tsöliaakia Seltsi kodulehelt www.tsoliaakia.ee