Foto: PantherMedia / Scanpix
Liigume
22. aprill 2017, 12:00

Ära libastu lõunapausil: soovitused KAALULANGETAJALE

Suvehooaeg ei ole kaugel ning ühes sellega on kevadised puhastuskuurid ja toitumisprogrammid vallutanud menüüd. Toidukordadest on aga lõunasöök just see, mis kaalulangetajatele enim peavalu valmistab.

Kaalulangetajatele kehtivad kindlad toitumisreeglid, mida on väljas süües tihti keeruline järgida.

Kuid alates aprillist on näiteks Fitlap.ee toitumiskavaga liitunud kaalulangetajate lõunamured lahendatud, sest üheksa Daily lõunarestorani* menüüs on iga päev üks Fitlapi toitumissoovitustele vastav peatoit ja smuuti. „Toitumisnõustajate valvsa pilgu all valminud menüüst valikuid tehes võid olla kindel, et ei kaldu seatud eesmärkidest kõrvale. Kindlasti sobib selline erimenüü ka neile, kes soovivad omal käel suveks vormi saada või lihtsalt tervislikumaid valikuid teha,“ tutvustas uut menüüd Baltic Restaurants Estonia müügi- ja turundusjuht Tiiu Endrikson ning jagas nippe, kuidas kaalulangetusteel ka lõunapausidel püsida. 

Ära lase näljatundel tekkida

Kõhukorin ja ligi hiilinud näljatunne on keha appikarje. Fitlapi toitumisnõustajate sõnul ei taga edukat kaalulangetust kehas defitsiidi tekitamine, vaid õige toitainete suhe ja piisav toiduhulk. Planeeri hommikuks toitev ja tervislik hommikusöök, sest just see loob vajaliku rütmi terveks päevaks ega lase kõhul kiiresti tühjaks minna. „Hommikusöök peaks sisaldama nii valke, kiudainerikkaid süsivesikuid kui ka rasvu ning lõunasöök tuleks süüa enne, kui kõht liiga tühjaks läheb,“ õpetas Daily esindaja.

Ära jäta lõunasööki vahele

Täisväärtuslik lõunasöök aitab meil mõtteid korrastada, paremini kontsentreeruda ning mängib ka olulist rolli kaalulangetajate menüüdes, sest hoiab ohtlike isude ja ülesöömise eest õhtusel ajal. Tervislik ja tasakaalustatud lõuna peaks sisaldama küllaldaselt kiudaineid ja lahjat valku, mis teevad kõhu täis ja tagavad rahulolu pikemaks ajaks. Lõunamenüüs on tähtsal kohal teraviljad, oad, väherasvane juust, kana, kalkun, lahja sink või loomaliha koos hulga köögi- ja puuviljadega.

Tee õigeid menüüvalikuid

Enne kolleegidega kohvikusse lõunale minemist tutvu toidukoha menüüga eelnevalt internetis ja mõtle valmis, mida tellid. Nii on kergem oma eesmärgile keskenduda ja ei pea kartma leti ees kiiruga tehtud ebatervislikke otsuseid. „Lõunasöök ei tee kedagi paksuks, piisab vaid õigetest ja teadlikest valikutest. Meie Fitlapi menüüs on näiteks suvikõrvitsavorm juustu ja jogurti kastmega, kinoa kana ja köögiviljadega ning kukeseene quiche, mis ei jäta kõhtu tühjaks ka täiskasvanud mehel,“ lubas Endrikson.

Mine kontorist välja

Kellel on kombeks lõunat süüa kontorilaua taga, samal ajal tööasjadega tegeledes, peaks oma harjumused üle vaatama. Kuna töötegemine viib tähelepanu toidult, ohustab inimest ülesöömine, mis omakorda viib kehvade toitumisharjumuste ning kehakaalu tõusuni.

Väike jalutuskäik treppidest või mõnisada meetrit tänaval, et kolleegidega lõunale minna, annab südamele kerge koormuse, aitab töökeskkonnast pisut puhata ning taaskäivitab mõtlemise. Fitlapi toitumisnõustajate sõnul aitab lõunasöök hoida õhtused näljasööstud kontrolli all ning suveks lihtsama vaevaga vormi saada.

Vali suupisteks raskesti söödavad toidud

Meil kõigil tekib näksimisvajadus, kuid ebatervislike valikute vältimiseks tuleks kappi varuda toitusid, mille söömine nõuab tõsist tööd. Riisileivad tunduvad sobivat lõunasnäkiks, kuid tegelikult peidavad end seal kiired süsivesikud ning täis kõhu asemel ootab inimest peagi korisev kõht.

Selle asemel vali erinevad kõvad puu- ja köögiviljad, pähklid või oad. Need toidud sunnivad rahulikumalt sööma ning ühtlasi õpib inimene selle käigus teadvustama iga suutäit.

Koosta toitumiskalender

Võta märkmik, kuhu paned näiteks igal pühapäeval kirja nädala menüü alates hommikussöögist kuni õhtusöögini. „Kirjuta kalendrisse päevad, mil lõunarestorani kavatsed külastada ning vaata ka selle päeva menüü võimalusel varem välja. Kaardista restoranid, kelle menüüs on vähemalt 1 sulle sobiv ja meeldiv toit. Planeerimine aitab võidelda erinevate isudega, mis üldjuhul meid halvale teele viivad,“ õpetas Daily esindaja.

Kõige aeglasem võidab!

Söömine ei ole võidusõit! Ära teistele ütle, aga iga kord, kui kolleegide või perega sööma asud, püüa lõpetada viimasena. See õpetab toitu nautima ning aitab kehal õigel ajal aru saada, millal kõht täis saab ja võib söömise lõpetada. Proovi olla kõige aeglasem ja võid olla kindel, et toidukogused vähenevad ning õpid seeläbi teadlikumalt toituma.  

* Professionaalsete Fitlap.ee treenerite ja toitumisnõustajate loodud menüü ootab Daily lõunarestoranides Audentese Spordikeskuses, Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias, Nordea Majas, Lasnamäe 2 büroohoones, Rävala pst 5 büroohoones, TTÜ peahoones, Tammsaare Ärikeskuses, TTÜ IT majas ning Endla 4 büroohoones.