Liigume
24. aprill 2017, 11:45

Äkki ei tohigi jõutrenni teha?

Ja ongi käes kolmas ehk viimane osa kolmeosalisest geenitesti ülevaatusest! Esimeses osas kirjutasin vitamiinipuudulikkusest ja tuleviku puudulikkuse ohtudest ning teises sellest, mida geenid näitavad, et ma sööma peaksin kaalulanguseks ja heaks terviseks! Kolmas osa, millest täna kirjutan, hõlmab endas sportlike eelduste ülevaadet. Päris hea kombo, eks! Ja kellele on huvi, siis seda kõike pakub Organismidiagnostika lehekülg. Aga hakkame siis ülevaatega pihta!

Kuidas ma seda süljetesti täpselt tegin, saad lugeda esimesest ja teisest postitusest, nii et siin ma sellele rõhku panema ei hakka. Kuna testitulemused on ka pikad, süvenen pigem sellesse, et su lugemisvaeva vähendada. Tundub, et tänapäeval on nii, et mida lühem, seda kindlamalt läbi loetakse. On nii? 

Mulle oleks meeldinud, et ma oleks kohe alguses teadnud, et selle konkreetse testi vastused tulevad inglise keeles ja tuleb kuskile teisele lehele neid vaatama minna. Mis sest et inglise keel on universaalne keel, kõik seda ikka ei oska. Küll aga sain ma ka kena eestikeelse meili, mis lubas, et kui midagi on arusaamatu, siis saab helistada või kirja saata, nii et eks nad ilmselt selle testi sisu ka ära tõlgiks või kirjeldaks, kui sellest ise aru ei saa. Mina õnneks saan, nii et pole hullu, aga kui sul on ka huvi seda testi teha, et enda keha sportlikke ja taastamise eeldusi teada saada, oled siis kursis!

Eelmise kahe testi vastused tulid PDFina meilile, selle testi vastuseid tuleb siis vaadata kodulehelt. Kõigepealt tuleb täita veel pisikene küsimustik ning paarikümne minut pärast tekib sinna kaks linki millele vajutada: minu geneetiline profiil (ehk eeldused) ja siis soovitused mulle. Geneetilise profiili all antakse ülevaade üheteistkümnest näitajast, nende hulgas: vastupidavus, jõud, max hapniku tarbimine treningu ajal, vigastuste risk, trenni mõju kaalule, taastumine (päris asjalik värk ja sportlastele kindlasti põnevad näitajad). Soovituste osa on päris põhjalik ja annab nõuandeid just nendesamade üheteistkümne näitaja põhjal. Ma enda profiili näidata ei häbene, seega siit näedki ära, milliseid näitajaid mõõdetakse:

Tuleb välja, et ma olen peaaegu väga keskmine inimene, eeldused on keskmised ja riskid on ka keskmised. Näiteks vastupidavuse (endurance) juures on eraldi selgitatud seda, et selline profiil on vähestel tippsportlastel ja et mulle sobivad ilmselt natukene vähem vastupidavust (kui nt pikamaajooks) nõudvad treeningud. Kui ma aus olen, siis ega ma näiteks jooksufänn ei ole ka. Rattaga meeldib mulle sõita, aga nii pikka maad ma ei ole ka kunagi vist sõitnud järjest, et teada saada, kuidas mul vastupidavus on. Ka VO2, mis siis näitab hapniku tarbimist treeningu ajal, on mul keskmine, mis kinnitab taaskord, et maratonijooks ja suured saavutamised hingeldamapanevas treeningus ei ole minu jaoks.

Hüpertroofia vaste (minu tõlge) näitab põhimõtteliselt seda, kas inimesel on eeldused lihase ja jõu kiiremaks arenguks ning ka selles osas olen ma keskmine ja on seega neid, kellel areneb lihas kiiremini kui minul, nuuks. Ma tegelikult näen enda puhul seda, et lihas areneb mul päris hästi, kuid olgem ausad, ma olen lihastrenni teinud vahelduva eduga päris kaua, kuid kui vahepeal pikemaid pause teha, on ka lihaskadu kergem tulema. Samamoodi on mul ka keskmine tulemus selles, kuidas treening mõjub kaalule, mis tähendab, et on neid, kellel trenn mõjub palju paremini kaalulangetamisele või selle säilitamisele kui minul. Ehk siis tähtis on treeningu ja korraliku toitumise tasakaal.

Samas kui korralikult tööd teha, saab ka minu kõhulihaste ja jalalihaste põhjal öelda, et tahtejõud viib sihile ning geenid ei loe!

Kõigi üheteistkümne punkti juures on lühidalt kirjeldatud, mida selle punkti all täpselt mõeldakse ning millised geenid selle konkreetse teadmise avastamiseks vajalikud on, näiteks Lean Body Mass:

“Lean body mass (LBM) is your total body weight minus fat, and determines whether or not you are more likely to have lower body fat levels and higher muscle mass. Therefore those with higher affinity will have a more beneficial power to weight ratio.

Genes of interest: TRHR”

Ma ei hakka enda puhul kõiki neid kirjeldusi välja tooma, sest keda enda puhul see huvitab, saab selle testi ka ise Organismidiagnostika lehe kaudu endale koju tellida. On kindlasti muidugi ka teisi variante, kuidas sellist infot saada, mina sattusin seekord sellise lihtsa versiooni otsa! Eriti asjalik ja vajalik on sellist teavet saada minu arvates neil, kes on mingi spordiala endale hingeasjaks võtnud, eriti just algfaasis. Siis saab teada, kas ja millised eeldused sul selle spordiala jaoks on ning mida ette võtta soovituste näol. Seda siis selles mõttes, et ei pea maratonijooksust loobuma, kui saad samasugused vastused nagu mul, pigem, et teada, millega arvestada. Nende 11 faktori kõrval mängivad ju ka muud elulised faktorid rolli.

Lähmegi siis  soovituste ehk põnevama osa juurde! Teooriast praktikasse!

“The aim of the recommendations are to give you an action plan and tips to reach your goal and stay healthy. Personal well-being means making the right choices and myInnerGo makes it easier!”

Soovituste osa on jube põhjalik, endalgi läks aega, et see kõik läbi töötada! Põhimõtteliselt saab vastustest teada, milline spordiala su geenidele kõige rohkem meeldib, hah, naljakas, eks. Tegelikult on ikka nii, et sa võid ju kõiki spordialasid teha, ka neid, milleks sul suuri eeldusi pole, lihtsalt, et suuremate saavutuste  jaoks on vaja suuremat tahtejõudu ja planeerimist ning tuleb ka tunnistada, et ilmselt mõningal juhul lihtsalt ei olegi võimalik nii häid saavutusi saada, kui mõni “andekamate” geenidega. Kuidas see täpselt käib, seda mina ei tea, ei ole spordiarsti, aga uurime siis natukene neid soovitusi.

Tuleb välja, et minu puhul peabki paika see, mida ise olen ka tundnud ja mõelnud. Kuna olen aja pikku oma keha aina rohkem kuulama õppinud näen ka siit tulemustest, et tegelengi nende asjadega, mis mu kehale meeldivad – ilmselgelt, kui mul on neis hakkama saamiseks eeldusi, siis meeldivad need ka vaimule. Loogiline, eks! Ehk siis üleval tipus on mul kohe jõutreeningud ja lühikesed sprindid ning all on maratonijooks ja triatlon, kuhu mina kunagi ei roniks!

Üks põnev küsimus, millele test vastab on, et kas sul on eeldusi saada eliitatleediks? Selle vastuse jätan mina enda teada, kuid vastus on päris põhjalik, seega, kui sul on huvi mingi spordialaga rohkem tegeleda, võib see olla heaks infoallikaks enne täielikku alasse süübimist.

Veel antakse põhjalik ülevaade sellest, kuidas on testitegijal võimalik vältida vigastusi treeningu ajal (minul on väike vigastuste oht), kuidas suurendada treeningu intensiivsust (mul on head eeldused just intervalltreeningutes ja sprintides), kuidas on võimalik oma keha välimust muuta (treeningu soovituste ja toitumisnippide abil), kui tugevalt ja kui kaua peaks treenima (jõutreeningus, aeroobses treeningus ja intervalltreeningus) ning kas sa oled pigem muretseja või sõdalane (mina olen mõlema segu) oma ellusuhtumises ja kuidas see vastus enda kasuks pöörata.

Minu tulemus ütles mulle näiteks, et kuna mul on kiire taastumisvõime, siis sobivad mulle hästi jõutreeningud ning intervalltreeningud ning just tänu kiirele taastumisele olen ma võimeline korralikult treenima kuni 9 korda nädalas! 9 KORDA NÄDALAS! WOW! Veel sain teada, kui kaua jõutrenni tehes puhata harjutuste vahel, kui pikad ning intensiivsed peaksid olema mu aeroobsed treeningud. See info ja taastumise info olid minu jaoks küll kuld!

Vigastuste ennetamise, treeningu intensiivsuse parandamise ja selle, milline treeningviis sulle kõige paremini sobib, avanevad veel eraldi põhjalikud lingid, nii et selles suhtes, kui sul on tõsiselt huvi teada saada, millised on sinu eeldused ja võib-olla piirangud, siis see on väga asjalik koht, kust alustada (eriti, kui oled inglise keelega sina-peal). Kindlasti ei tasu sealseid väljatoodud piiranguid kuidagi piirangutena võtta ja nagu nad ka ise seal räägivad, et ka paljud muud faktorid mõjutavad meie tulemusi. Lisaks annavad nad ise kuhjaga soovitusi ja mõtteid, mida sellises olukorras teha.

Mina olen tänulik, et neid kolme testi teha sain. Kirjutamise järjekorras sattus ka mulle kõige olulisem ja põhjalikum kõige viimaseks. Kes ei tea, hakkasin hiljuti tegelema keharaskusega treeninguga, mille kohta saad lugeda ja vaadata minu esimest harjutuste videot SIIT. Kui tekkis huvi, kirjuta mulle ja teeme Tartus koos trenni.

PS! Geenid ei määra ära, kes sa oled, kuid mõjutavad (viimaste andmete kohaselt) umbes 25 %. Tahtejõud ja usk on põhilised märksõnad iga saavutuse juures.

Loe ka teisi Brena Fitnessi postitusi http://www.brenafitness.eu/category/blog/.