Serena Williams triumfeeris Wimbledonis aasta tagasi. Foto: GLYN KIRK
Tennis
1. mai 2017, 20:15

BREXITI MÕJU! Wimbledoni tenniseturniiri auhinnafond suureneb märgatavalt

Wimbledoni korraldav All England Club suurendab nõrgenenud briti naela pärast drastiliselt tenniseturniiri auhinnafondi. 

Mullu teenisid meest ja naiste üksikmängu võitjad Andy Murray ja Serena Williams kaks miljonit naela. Kogu auhinnafond ulatus 28 miljonini, mida oli 6,4 protsenti 2015. aasta turniirist rohkem.

Kuna Suurbritannia otsustas aga Euroopa liidust lahkuda ning sellega langes ka naela vahetuskurss, peab briti ajalehe The Timesi sõnul All England Club tänavu auhinnafondi aga märgatavalt tõstma. 

Kuigi täpsed suurused pole veel teada, siis langenud naela tõttu peaks võitja tänavu saama 2,25 miljonit naela, et saada kätte sama palju raha kui mullu. 

2016. aasta turniir toimus loetud nädalad pärast Brexiti hääletust. Referendumi tulemusel läks nael võrreldes dollariga vabalangemisse. Kui Andy Murray võitis 10. juulil meeste üksikmängu, oli üks nael väärt 1,29 USA dollarit. Samas 23. juunil, enne hääletustulemuste avaldamist, oli üks nael väärt 1,48 USA dollarit. 

Seega teenisid Murray ja Williamsi võidu eest 2,6 miljonit USA dollarit, mida on tervelt 380 tuhat vähem, kui turniir oleks toimunud enne Brexiti hääletust. 

Võrreldes teiste Suure slämmi turniiridega on Wimbledoni auhinnafond suuruselt kolmas. US Open andis võitjatele 3,5 miljonit dollarit (praegu 2,7 miljonit naela). Austraalia lahtiste tšempionid teenisid 2,8 miljonit dollarit (2,2 miljonit naela). Kõige vähem saab Prantsusmaa lahtiste võitja - 2,1 miljonit eurot ehk ligikaudu 1,8 miljonit naela.