Francesco Totti.Foto: MAX ROSSI
Jalgpall
3. mai 2017, 18:22

GALERII | Legendaarne Totti lahkub jalgpallimurult, kuid mitte AS Romast

Roomas sündinud, Roomas kasvanud, Rooma nimel elanud – nõnda võib kokku võtta Itaalia jalgpallilegendi Francesco Totti senise elu. Üks ajastu on läbi: selle hooajaga lõppeb Totti hiilgav jalgpallurikarjäär.

Kaheksa-aastaselt jalgpallitrenni läinud Totti iidoliks oli juba lapsena AS Roma kapten Giuseppe Giannini. Väikeklubidesse kuulunud noor jalgpallur unistas suurelt ja jõudiski 1989. aastaks AS Romasse, mida vedas endiselt tema suur eeskuju. Ilmselt ei osanud keegi toona aimata, et Totti ei lahku klubist enam kunagi.

Francesco Totti. Foto: PIER PAOLO CITO

Noore poisi karjäär sai särava alguse: 1992. aastal tegi ta 16aastasena debüüdi Itaalia kõrgliigas, esimese värava lõi Totti 1994. aastal. Kaks aastat hiljem tuli ta U21-koondisega Euroopa meistriks, 1998. aastal debüteeris Totti juba A-koondises.

Temast sai tõeline Roma meeskonna hing, meeskond on juba mitu kümnendit just tema nägu. 2001. aastal võideti suurte konkurentide ees Itaalia meistritiitel, 2007. ja 2008. aastal Itaalia karikas. Mõru tilgana meepotis peab Totti tagasi vaatama koguni kaheksale kõrgliigas saadud teisele kohale. Võimalik, et üks hõbemedal lisandub ka paari nädala pärast.

Karjääri suurim võit saabus aga 2006. aastal, kui Itaalia võitis MMi finaalis Prantsusmaad. Totti alustas algkoosseisus, Zinedine Zidane lahkus areenilt kuulsa pealöögi ja punase kaardiga, Itaalia võitis penaltiseeria 5:3.

Francesco Totti. Foto: JASPER JUINEN

Samas jäädakse Tottit peamiselt mäletama ikkagi lojaalse ja vaimustava klubikarjääri tõttu. 25 aastat, 783 mängu, 307 väravat – paljude jaoks võib Totti ja AS Roma vahele tõmmata võrdusmärgi. Eelmainitud numbritesse teeb vanameister hooaja lõppfaasis veel korrektiive.  

Selle sajandi jalgpallis liiguvad tohutud summad ja rahapatakaga on püütud ka Tottit meelitada. Tulu pole sellest aga tõusnud, mees on vankumatu sõdalasena teeninud ainult oma lapsepõlve lemmikklubi.

Francesco Totti. Foto: FILIPPO MONTEFORTE

Hooaja lõpus taandub Totti küll jalgpallimurult, kuid AS Romat ta maha ei jäta. Kolmapäeval kinnitas klubi spordidirektor Ramon Rodriguez Verdejo ehk Monchi, et Tottile leitakse klubi juhtimises kandev roll.

"Francesco ongi Roma. Tahan olla temale võimalikult lähedal. Tahan temalt õppida kasvõi ühe protsendi nendest uskumatutest teadmistest," rääkis Monchi.

Totti karjääri viimane matš toimub 28. aastal mail Genoa vastu.

Francesco Totti. Foto: GABRIEL BOUYS