KülliFoto: Priit Grepp
Liigume
4. mai 2017, 14:49

Uuel aastal ülekilodest lahti: 4 kuuga 40 kg!

Aasta alguses lubasid kuus naist langetada saabuvaks suveks ülekaalu. Kokku sai nelja kuuga kaotatud 40 kilo, kasvatatud vastupidavust ja lihaseid, parandatud trenni- ja toitumisharjumusi. Mis aga kõige tähtsam – ajakirja TervisPluss algatatud ja koostöös Arigato spordiklubiga teoks saanud projekt pani naised eriliselt särama ning hoolimata selle lõpust, kavatsevad Pille, Laura, Ellen, Ketlin, Ruti ja Külli uut elustiili jätkata!

Külli (36)
Kaal aasta alguses 82 kg, aprillis 71 kg!

Olen oma pingutusega väga-väga rahul. Projekt aga minu jaoks veel läbi ei saa – sellest on saanud juba elustiil ja minu isiklik projekt! Mida enam tulemusi märkan, seda rohkem annab see mulle jätkamiseks hoogu juurde.

Arigatost on saanud mu teine kodu ja kavatsen siin treenimist jätkata vähemalt kolm korda nädalas. Juba see emotsioon, millega administraatorid iga päev tervitavad, ja pühendumus, mis tuleb treeneritelt ka väljaspool trenniaega, on üliäge. Nagu ka kõik antud projektis osalenud inimesed ja muidugi Ruti, kellega oleme teineteist algusest peale heas mõttes piitsutanud.

Alguses oli väga raske trenni minna, kui olin end töölt saabudes juba koju sisse pakkinud. Nüüd on mul spordikott kogu aeg autos kaasas, et iga päev ikkagi leida see tund-poolteist trenni jaoks. Lihtsalt plõks käis ühel hetkel peast läbi ja ma ei otsinud enam vabandusi, vaid võimalusi.

Söögi koha pealt on igapäevase tervisliku toitumise planeerimise ajakulu küll suur, ent olen tühja kõhu ja virvendava pildiga trennis käimise kogemusest õppinud, et sööma peab. Lisaks ei haara ma näljaga enam millegi ebatervisliku järele, vaid leian kotist ikka mõne puuvilja. Hot dogi ja burgerite järele ma enam isegi ei igatse ja ehkki üritustel võtan mõne koogitüki ikka, siis kodus mul saia ja maiustusi enam ei leidu. Täitunud on ka minu kõige suurem soov – olla oma tütrele eeskujuks. Olen suutnud panna ta rohelist salatit sööma ja oleme koos trenniski käinud!

Ruti Foto: Priit Grepp

Ruti (31)
Kaal aasta alguses 78 kg, aprillis 72 kg!

Kogu sel aastal tehtud trenni üle saan väga uhke olla. Õhtuti olen olnud kella kaheksani tööl ja kella kümneni spordiklubis. Selline ind on sisse tulnud, et tahaks järjest rohkem ja rohkem trenni teha! Toituma peaksin küll korralikumalt, ent ei leia selleks eriti aega ega ka isu: hommikuti söön küll tublisti, ent päeva peale tulevad toidukogused soovitatust väiksemad. Õnneks olen õppinud ära veejoomise – enne oli see minu jaoks väga raske.

Lisaks on mul hea meel, et meie grupp kujunes “Suveks rannavormi” programmiga kahest inimesest suuremaks ja saime sellega nii paljude ägedate inimestega tuttavaks. Ka treenerid Egle Eller-Nabi ja Roman Gritsanjuk on lihtsalt suurepärased, andes lahkesti nõu isegi väljaspool oma tööaega. 

Mingi hetk oli raske see, et kaal ei tahtnud hoolimata trennitegemisest langeda. Õnneks ühel hetkel see muutus! Ja muidugi ka trennid on rasked olnud, aga samas jällegi väga tõhusad. Eks nii olegi, et mida rohkem teed, seda rohkem jõuad, ja iga harjutus läheb lihase kasvades järjest kergemini.

Unistus olla kevadisel juuksurikooli lõpetamisel kergem ja ilusam täitub peagi. Nüüd mahub selga ka selleks välja valitud kleit! Kindlasti kavatsen aga trenni edasi teha, sest kui ei liiguta, tulevad kaotatud kilod varsti tagasi. Suvel saab viibida palju õues, ent ma ei kavatse unustada ka selle projekti käigus avastatud lemmikut – jõusaali.

Personaaltreener Egle Eller-Nabi:

Külli ja Ruti on olnud mõlemad ääretult tublid! Kaal on mõlemal langenud ja eesmärk polegi enam niivõrd kaalu langetada, kuivõrd tõsta lihastoonust. Viimane parandab hästi ka ainevahetust ja rühti. Mõlemal on tekkinud korralik trenniharjumus ja soovin väga, et see ka püsima jääb.

Ketlin Foto: Priit Grepp

Ketlin (37)
Kaal aasta alguses 81 kg, aprillis 75 kg

Aasta alguseks oli mu kaal võrreldes jõulueelse ajaga tõusnud veel 3 kg võrra – tänaseks olen suutnud selle langetada ja lisaks veelgi. Kaalust olulisem on aga see, et rasvaprotsent pidevalt langeb ja lihasprotsent kasvab. Trenni tehes olen andnud endast maksimumi, käin spordiklubis peaaegu iga päev ja püüan teha 15 000 sammu päevas.

Olen väga rahul, et saime emaga personaaltreener Katrena Tenno käe all treenida. Ka kogu Arigato keskkond on nii toetav, et jään kindlasti siin edasi käima ja Katrenaga kohtuma. Iga nädal tutvustas treener meile uut kava, mis oli raskem kui eelmine – seega kogu aeg toimus areng! Ma ei saa nüüdki jääda nende vanade kavade rasva peale opereerima, sest mu keha vajab edasist arengut ja muutust.

Alguses arvasin, et kõige keerulisem saab olema töö ja pere kõrvalt trenni tegemiseks aja leidmine. Tegelikult osutus see üllatavalt lihtsaks: oli lihtsalt kättevõtmise asi. Samamoodi tuleb aega võtta õige toitumise planeerimiseks. Varasemalt oli nii, et jõin päeva jooksul mitu kohvi ja petsin oma söögiisu ära. Nüüd tean, et sellest mu kehale ei piisa, ja arvestan vajalike toitainetega. Loomulikult ma ikka patustan ka vahel, aga kogused hoian siis varasemast väiksemad.

Suvel plaanime emaga ette võtta Pilgrimi rännaku Portugalist Hispaaniasse: 266 kilomeetrit jalgsimatka 10 päevaga. Ikka selleks, et panna nüüd kogu sellele vahukoorele ilus kirss otsa. Ja füüsiline vorm on ju selleks ka nüüd hästi ette valmistatud!

Ellen Foto: Priit Grepp

Ellen (55)
Kaal aasta alguses 92 kg, aprillis 84 kg

Ma ei usu iseenda võimeid! Kui ma jaanuaris Arigato spordiklubis käima hakkasin, ei suutnud ma praktiliselt midagi teha. Nüüd on mul võhma, painduvust ja tahtmine iga päev trenni tulla – sellest on saanud harjumus ja elustiil. Kaal küll ei lange nii kiiresti kui ma oleksin tahtnud, aga seda püsivamalt see seekord langeb. Rõivanumbri langetasin nende kuudega 48 pealt 44 peale!

Varasemalt olen käinud päris paljudes Tallinna spordiklubides, aga Arigatos tunnen end kõige kodusemalt. Personal on uskumatult abivalmis ja sõbralik ning personaaltreener Katrena Tenno on pannud mind tegema asju, mille peale alguses ütlesin: ei saa! Nüüd saan kõike ja rohkemgi veel.

Kui ma varasemalt ei osanud trennis rasvapõletust teha, kasutasin lihtsalt toorest jõudu ja see maksis mulle ka kätte, siis nüüd on Katrena õpetanud mind trenni tegema tõhusamalt: aeglasemalt ja järjepidevamalt. Näiteks jooga, mis mulle vanasti kuidagi ei istunud. Arigatos sobib mulle väga hot yoga. See on nii mõnus, kõigile võimetekohane ja sõna otseses mõttes pannakse seal ka karud tantsima.

Ka edaspidi plaanin jätkata Arigatos käimist ja Katrenaga kohtumist vähemalt üks-kaks korda kuus. Sooviksin saavutada oma unistuste kaalu 75 kg, seda hoida ja tekitada sellest harjumus. Käsi on nüüd juba antud ja pooleli ma seda protsessi enam ei jäta!

Personaaltreener Katrena Tenno:

Ellen ja Ketlin on olnud emale ja tütrele omaselt väga sarnased: mõlemad positiivsed, teotahtelised ning fantastiliselt tublid! Kui neile trennikava ette anda, siis nad ka järgivad seda ja on hingega asja juures. Trennist on nende jaoks saanud elustiil ja loodan väga, et nad jätkavad seda teekonda!

Laura Foto: Priit Grepp

Laura (24)
Kaal aasta alguses 68 kg, aprillis 63 kg

Kui projekti algus läks kergelt, siis ühel hetkel läks olemine raskeks – kaal keeldus langemast ja tekkis tunne, et ma enam ei jaksa. Õnneks ei lasknud ma sellel enda üle võimust võtta: tulin ikkagi trenni ega löönud hetkeksi käega. Nüüd saan rõõmustada, et olen andnud endast selle projekti raames kõik, mida oleksin saanud anda.

Arigato spordiklubi ning treenerite Anna Sarapi ja Roman Gritsanjukiga olen olnud ülirahul. Olen alati eelistanud rühmatrenne, mis on mulle tuttavad. Treenerid panid mind aga olukorda, kus tuli mugavustsoonist välja astuda ja proovida ka teisi rühmatrenne. See arendas keha tegelikult paremini ja andis head vaheldust. Kui ma enne kartsin, kas ma üldse viitsin pärast tööd ja koju saabumist veel trenni minna, siis õnneks muutus see rütm ruttu nii loomulikuks, et nüüd kui mõnel õhtul trenni ei lähe, ei oska enam midagi kodus oma vaba ajaga ettegi võtta!

Tahaksin enne suve veel 3-4 kg kaotada, et eesootavatel reisidel ja teistel toredatel ettevõtmistel veelgi parem välja näha! Seega jätkub mu režiim: viis planeeritud tervislikku toidukorda päevas, söök karpidega tööle kaasa ja õhtul trenni. Soovin, et see jääkski mulle harjumuseks.

Lisaks jätkan vaikselt veel ühe unistuse täitmist: saada treeneriks! Ühe korra on mul juba õnnestunud Arigatos Body Pump’i juhendada ja see oli super. Olen saanud selleks toetust ja julgust treener Annalt. Ja kuna treener peab olema treenitud ning tugev, motiveerib seegi mind ikka edasi pingutama!

Pille Foto: Priit Grepp

Pille (34)
Kaal aasta alguses 88 kg, aprillis 84 kg

Kui ma projekti alguses ajasin taga kindlaid kaalulangetuse numbreid ja jõuludega oli lisandunud veel paar kilo, siis nüüd olen rõõmus, kui kaal langeb ka vaid kilo kaupa kuus. Tean, et olen õigel teel ja see on alles algus! Eks tulemusi ole mõjutanud ka stress kogu projekti pärast, rohked trennid, toitumisplaanist arusaamine ja selle järgimine ning kilpnäärmehaiguse ravi.

Minu pingutused kajastuvad kõige paremini enesega rahulolus, andes trennis endast kõik, valmisolekus proovida uusi treenimisstiile, nagu näiteks jooga ja jõusaal, ning tahtejõus, mis aitab end ületada, et väljuda mugavustsoonist. Suures plaanis oli minu jaoks kõige olulisem pidurdada ja tagasi pöörata eelmise aasta suvel alguse saanud kaalutõus ning selle olen ma treenerite ja toitumisnõustaja abiga ka saavutanud.

Ma olen viimase 12 aastaga läbi käinud peaaegu kõik Tallinna spordiklubid ja Arigato on kahtlemata kõige enam minu maitse järele. Sealjuures on treenerid Anna Sarap ja Roman Gritsanjuk väga vinged! Nende käe all treenimine on pingutus igal sammul, samas on nad rasketel hetkedel toetavaks õlaks. Treeningkavad olid alati hästi individuaalsed, mis arvestasid ka minu soovidega ja muude isiklike tegemistega, sest trenn peab olema nauditav, mitte vastumeelne. Toitumisnõustaja Kristiina Kaitsi abiga õppisin oma toitumist ise reguleerima – nüüd suudan teha häid valikuid õiges koguses.

Edasi plaanin jätkata sama teekonda, langetades vaikselt, aga järjekindlalt kaalu ja olles võimalikult aktiivne. Mai keskel jooksen Riias oma teist poolmaratoni ning osalen ka Bosch maastikurattasarjas peaaegu täismahus.

Personaaltreener Anna Sarap:

Viimasel ajal olid Laura ja Pille paar korda haiged ja see pidurdas kaalulangetamist. Küll aga on nad mõlemad väga sihikindlad ja tublid, plaanime jätkata treeningutega ja saavutada püstitatud eesmärgid!

Personaaltreener Roman Gritsanjuk:

Pille ja Laura on projekti ajal pidanud tegema oma tavaelus ja harjumustes palju muudatusi ning tänu sellele on lisaks kilodele ja sentimeetritele vähenenud ka nende rasvaprotsent. Mõlemad on tänaseks tugevamad ja energilisemad: Laural tekkis tunduvalt parem võhm ja Pille püstitas oma rekordi maratonil.

Kaalulangetust kommenteerib Qvalitas Arstikeskuse peaarst Toomas Põld:

Kuidas organism treeningutele ja dieedile reageerib?

Organism reageerib esialgu väga kiiresti ja ainevahetus muutub praktiliselt kohe. Esimesed kilod kaovad kergelt ja see annab inimesele jätkamiseks positiivse tõuke. Küll aga jääb pärast seda kehakaal mõneks ajaks püsima ja edasi hakkab langema aeglasemalt. Treeningutega alustades on energiakulu suur, mis paneb kehakaalu koheselt langema, sest kulutatakse rohkem kaloreid. Küll aga hakkab organism väärtuslikke kaloreid tagasi püüdma, lisaks inimene väsitab end rohkem – nii kasvab ka söögiisu ning portsude suurus taldrikul.

Kuidas suurenenud söögiisu, kaaluseisaku ja teiste tagasilöökidega hakkama saada?

Veidi suurenenud söögiisu ei ole tegelikult vaja vältida. Selleks, et lihasmass saaks tekkida, tulebki asuda targalt toituma piisava valgukogusega, sest ega rasvarakkudest lihasmassi teki. Kindlasti ei tasuks ka kaaluseisakust ära ehmatada, vaid võtta seda kaalulangetuse protsessi loomuliku osana. Kui tekivad tervisemured, siis tavaliselt on need seotud jaksamise ehk võhmaga. Treeningut ei tohiks teha rohkem kui inimene jaksab, või siis vaid väikene nõks rohkem, ja püüda iga korraga seda nn nõksu veidi enam edasi lükata. Alles nii saab treenija õige tasakaalu kätte, sest organismis on tegelikult tagavarasid arvatavast rohkem. Personaaltreening on siinkohal väga tänuväärne, aidates organismil koormust ühtlaselt lihasgruppide vahel jaotada. Teadmatult treenides ja valides vaid neid harjutusi, mis tunduvad mugavamad, võib ühed lihasgrupid liigselt ära kurnata, samal ajal kui teised ei saa piisavalt koormust ning nii ei parane oodatud määral ka üldine vorm ja vastupidavus.

Milliste muudatuste korral tuleks arsti poole pöörduda?

Tervisekontrolli peaks tulema siis, kui tekib treeningu ajal õhupuudus ja hing lööb kinni, samuti kui inimene hakkab näiteks sagedamini urineerima või on tal ootamatult muutunud joogijanu nii, et peab iga poole tunni tagant jooma klaasi vett, samuti kui söögiisu tõuseb oluliselt, kaob sootuks või kui mõne toiduaine vastu tekib vastikustunne vms oluliste muutuste korral. Viirushaigust põdedes tuleb aga puhata ja palju vedelikku tarbida ning sel ajal ei tohi trenni teha. Lihaserebendite korral tuleb esimesel ööpäeval ahendada veresooni külmaga, näiteks hepariini sisaldavate geelidega, nt Liotoniga. Pärast juba lähevad käiku aga ketoprofeeni sisaldavad soojendusgeelid, nt Diclac. Kui liiges vm piirkond on ära venitatud, siis treeningul peaks see olema ortoosi või elastiksidemega kaetud.

Mida soovitate naistele pärast kaalulangetamise projekti lõppu?

Mingi aeg võiksid nad nüüd kindlasti ka iseseisvalt trenni teha, ent soovitaks ikka pidada edasi nii toitumis- kui ka trennipäevikut. Siis saab näiteks poole aasta pärast uuesti personaaltreenerit külastada ja vaadata koos üle, kas trenni on tehtud piisaval määral kõikidele lihasgruppidele ning kus võib seisneda võimalike tagasilöökide põhjus. Kui arvepidamine inimesel ära kaob, siis hakkab ta sagedamini ka käega lööma. Lisaks tasub motivatsiooni hoidmiseks trennitegemisse kaasata ka edaspidi oma sõbrannasid või teisi meeldivaid inimesi. Üks hea nipp veel: kui kõndimise ajal või sörkides saab vabalt kaaslasega ilma hingeldamata rääkida, siis koormus on paras, võimaldades inimesel ikka ka kenasti hingata!