Ibrahim Mukunga Wachira.Foto: Reigo Teervalt
Kergejõustik
11. mai 2017, 09:58

Tartu Jooksumaratoni võitnud keenialase juhtum pahandab Jane Salumäed: arvan, et me hirmutame aafriklastega ära meie jooksjad (50)

Nädalavahetusel toimunud Tartu Jooksmaratoni võitnud Ibrahim Mukunga Wachira kütab sotsiaalmeedias kirgi. 

Eesti pikamaajooksja Tiidrek Nurme postitas enda Facebooki lehele Postimehe artikli keenialasest võidumehega. Sotsiaalmeedias läks väga elavaks aruteluks, kas Wachira ja teised välismaalased peaksid Eestis korraldavatel jooksuvõistlustel osalema. Eriti häälekalt võtab sõna maratoonar ja meie rekordinaine Jane Salumäe, kes praegu elab Hispaanias. 

"Tere,minu isiklik arvamus.Ma ei náe absoluutselt mingit mótet tuua aafriklasi eestisse vóstlema.Miks me ei vóks nautida nendega,kes meil hetkel on olemas ja panema panus noortele,tulevikule,kes tahab joosta :Number úks :puudub konkurents ja nagu manib siin Jaak Uudmáe::Otsin IAAF-ededabelist????," kirjutab Jane Salumäe. 

Mukunga kaitseks asub välja Nurme ise. "Mukunga on täna samas olukorras nagu sina paljudel elus tehtud võistlustel. Andekas jooksja, kes jookseb välismaal ning võidab. Mul endast kahju pole kui Mukunga mind edestab. Kaotada on ebameeldiv. Iga kaotus tõstab motivatsiooni teda järgmine kord edestada." 

Jaak Uudmäe aga nõustub Salumäega. "Olen Janega 100 prossu nõus. See oligi minu mõte, et ala arendamisele tuleb mõelda." 

Salumäe jätkab: "Arvan,et me hirmutame aafrikastega ára meie jooksjad ja siis veel sada korda mainides,et jooksis sokkides. Ma olen olnud aafrikas ja treeninud seal ja enne,kui Nurme,ajad móóduvad."

Praeguseid ja endiseid sportlasi üritab rahustada poliitik Meelis Atonen. "Lugupeetud spordikorüfeedel on muidu jutt väga õige, aga ei ole ka. Sest Mukungat ei too keegi riiklikult sisse. Kui toodaks, siis oleks loomulikult jama, et sellele ressurssi raisatakse. Selle asemel peaks tõesti noortega tegelema või ka omade vanematega. Riiklikult kindlasti. Aga Mukunga tuleb täiesti legaalselt Eestisse, eraviisiliselt, ei ole isegi oluline, kas sõber kutsub või saab ta muudmoodi viisa. Nii on tal ka täielik õigus siin üritustel kaasa lüüa... ja kui on õigus kaasa lüüa, siis on õigus ka võita. Nii lihtne see ongi."

Kuid sellega Salumäe ei piirdu ning jätkab:  "Loomulikult!Vón veel rohkem neid saata ja siis pole ka teist,kolmandat,neljandat........kohta.  Eesti sportlast ei eksisteeri,kas seda me tahame Meelis???" 

Atonen vastab: "MIna olen väga meie sportlaste poolt. Mõnda isegi toetan. Aga neid ei saa kuidagi tugevamaks teisi keelates."

Sellega arutelu aga ei lõppe ning täispikka mõttekäiku saab lugeda allpool postitatud Facebooki lingist.