Tammeka alistas meistriliiga tänavuse hooaja avamängus Infoneti. Mai lõpus minnakse vastamisi karikafinaalis. Kas valitsev meister suudetakse ka teist korda üle mängida?Foto: Aldo Luud
Spordivaria
11. mai 2017, 17:06

Tammeka peatreener: karikasarja edu nimel me meistriliigas allahindlust ei tee

See kevad on tartlastest spordisõprade jaoks varasemast erinev, sest korvpall ja jalgpall on vahetanud kohad.

Tartlased on harjunud, et nende korvpallimeeskond mängib Eesti liiga finaalis – sel aastal seda ei juhtunud. Taaralinna jalgpallurid pole enamasti Eestis kõrges mängus osalenud – sel aastal on teisiti ja kuidas veel.

Tõsi, jalgpalli karikasarjas, kus üllatused kergemad tulema, on tartlased taasiseseisvumise järel kaks korda varemgi finaali jõudnud. 2008. aastal mängis karikafinaalis Maag/Tammeka, kes jäi toona 1:3 alla Florale. Järgmisena jõudis karikafinaali Tartu Santos, kes kaotas 2014. aastal 0:4 Levadiale.

Nüüd tegi seda Tammeka, kui teisipäeval mängiti poolfinaalis pärast väravateta normaal- ja lisaaega penaltiseeriaga üle Paide. „Ma usun, et kõigi jaoks on see natuke uus olukord ja vajab veel harjumist. Ikka väike šokimoment. Kõigepealt elame rolli sisse ja siis hakkame edasi mõtlema,” ütleb intervjuus Linnalehele üks Tartu kahest peatreenerist Mario Hansi.

Teadupärast rakendab Tammeka tänavu meetodit, kus peatreenereid on kaks, lisaks Hansile veel Kaido Koppel. „Me mõlemad Kaidoga anname endast niipalju kui vähegi võimalik. Hea diskussiooni ja suhtlemisega suudame igasugused küsimused selgeks mõelda. Lahkarvamusi lõppkokkuvõttes ei teki,” võtab Hansi senise koostöö kokku.

Kahe peatreeneri suurim eksam toimub aga 27. mail Lilleküla staadionil karikafinaalis, kus vastamisi minnakse valitseva Eesti meistri Infonetiga. Mäletatavasti lõhkas Tammeka meistriliiga avavoorus suurüllatuse, kui alistas Infoneti 2:0. Samas on Infonet praegu liigatabelis alles viiendal kohal, jäädes liidritest maha juba 12 punktiga. Ilmselgelt on Infonet karikafinaali eel väga näljane. „Palju oleneb sellest, millise meelestusega nad mängima tulevad. Võib oletada, et Premiumi liiga esimeses mängus nad natuke alahindasid meid. Karikafinaal tuleb kindlasti palju raskem kui meistriliiga avamäng,” hindab Hansi.

Tammeka peatreener märgib, et karikafinaalis on kõige tähtsam ülesanne anda endast maksimum. „Kui tänu sellele juhtub midagi ilusat ja me näiteks võidame, on super. Aga kui anname maksimumi ja karikavõitu ei tule, ei saa ma öelda, et oleksin mängijates väga pettunud,” on Hansil mängijatele kindlad nõudmised.

Võiks ju eeldada, et olukorras, kus ees on karikafinaal, võtab Tammeka nüüd mõnda aega meistriliiga mänge kergemalt, et keskenduda suurmänguks. Hansi lükkab sellise spekulatsiooni kindlalt ümber: „Premiumi liiga on meile sama tähtis kui karikafinaal. Allahindlust ei saa kusagil teha ja igat mängu läheme ikkagi võitma. Puhtalt juba sellepärast, et kui hakkaksime Premiumi liigas natuke veiderdama, kaob hea tuhh ära ja selle pealt on raske karikafinaali minna. Selleks, et jõuda karikafinaali tippvormis, peab Premiumi liigas hästi mängima.“

Kuigi Tammeka alustas tänavu meistriliigat hästi, ollakse praegu tabelis seitsmendal kohal. Tabelikohta võib mingil määral mõjutada asjaolu, et tartlastel on tänu karikamängudele olnud sel kevadel väga tihe graafik. „Meeskonda on raske treenida, kui sul on kuue päeva jooksul kolm mängu. Mängijatel kulub sel juhul palju aega taastumiseks,” pakub Hansi välja, miks meistriliigas on Tammeka kirja saanud üksjagu kaotusi ja viike.

Samas on kuuendal kohal olev Paide vaid punkti kaugusel. Sel reedel kell 19 lähevad kaks meeskonda Tamme staadionil jälle vastamisi. Paidel kumiseb mõttes kättemaksusoov karikasarja kaotuse eest, Tammekal on aga soov tabelikohta parandada.

„Kindlasti peame mentaalselt selleks matšiks väga hästi valmistuma, sest Paide tuleb kindlasti mängima väga suure emotsiooniga. Peame nendest asjadest kinni pidama, mida oleme harjutanud ja milles kokku leppinud ning igas olukorras maksimumi andma. Usun, et paberi peal oleme küllaltki võrdsed meeskonnad. Mängu võtab see, kes rohkem tahab,” arutleb Hansi.

----------------------------

Tartlaste invasioon Lillekülla

27. mail kell 16 karikafinaaliga kulmineeruv päev Tallinnas Lilleküla staadionil on tõeline klubijalgpalli pidupäev, mida ilmestavad jalgpalliturg ja palju muud tegevust. Näiteks kell 13 mängitakse samas naiste karikafinaal Pärnu JK ja Tallinna Kalevi vahel.

Tammeka klubi annab endast kõik, et võimalikult palju Tartu klubi fänne sel päeval Lillekülla tuua. „Tammekas mängib jalgpalli tuhatkond inimest, meie eesmärk on tuua neist kolmandik A. Le Coq Arenale meeskonda toetama. Kui palju tuleb fännibussidega, hakkab selguma esmaspäevast, kui avame registreerimise. Usun, et fännibuss on kõige põnevam viis ajaloolisest finaalist osa saada, sest meil on bussilistele kavas mitmeid üllatusi!” ütleb Linnalehele Tammeka kommertsjuht Kalle Paas.