Palliga on Rapla mees Rasham Suarez, kaitses Erik Keedus ja Timo Eichfuss.Foto: Martin Ahven
Korvpall
12. mai 2017, 20:54

7 VÕTIT | Soosik võttis teisel poolajal oma, BC Kalev/Cramo - Rapla Avis Utilitas 72:52 (2)

Eesti korvpallimeistrivõistluste finaal algas ägedalt, kui Rapla Avis Utilitas võitis esimese mängu avapoolaja BC Kalev/Cramo vastu 32:30. Teisel poolajal pani tiitlikaitsja siiski paremuse maksma - 72:52. Õhtuleht võtab heitluse kokku seitsme küsimuse abil.

1. Mis otsustas mängu saatuse?

Kalev võttis end teise poolaja alguses kokku. Ega poolajaks kahe punktiga alla jäänud Kalev siis liiga halvasti mänginud - kui lauavõitlus välja arvata -, lihtsalt tegutses Rapla ülimalt hingestatult ja haaras teenitult kerge initsiatiivi. Kui kalevlased pärast vaheaega platsile astusid, võtsid viis meest end korra ringi kokku ja rääkisid midagi. Oli selge, et vastast võetakse veelgi tõsisemalt kui mängu alguses. Kohe tehtigi 6:0 spurt, Rapla vastas kohe omapoolsega, kuid viiv hiljem tõttasid võõrustajad veelgi hoogsamalt ette - oma lauda kontrolliti, periood lõpetati 16:1 spurdiga ja viimaseks väikeseks vaheajaks juhiti juba 54:41. Viimast vaatust ei saadud kõige paremini vedama, kuid Mirkovici kaks järjest tabatud kolmest võtsid punni eest.

2. Kas Tartu Rocki (Ülikooli) puudumist finaalist oli tunda?

Ei! Tartlased on paljudel aastatel kohtunud finaalis Kalev/Cramoga ning see finaalpaar on lausa loomulikuks kujunenud. Rocca al Mare suurhall on päris suur ja seda annab publikuga täita. Õnneks on Rapla teinud sel kevadel nii vingeid mänge, et rahvas ei jäänud tartlasi taga igatsema ning tuli vaatama, mida suudavad punased revolutsionäärid tiitlikaitsja vastu. Suurhallis tekkis mõnus atmosfäär, millele innukalt tegutsenud raplalased veelgi vunki lisasid. Kes enne mängu olid neutraalsed, leidsid lemmiku, kellele kaasa elada.

3. Kas kõik kalevlased on ikka finaalimehed?

Järgmised mängud näitavad. VTB Ühisliigas mängiva Kalev/Cramo ridadesse kuuluvad kogenud mängumehed, kuid mõnigi neist hüppas vähemalt esimesel poolajal lati alt läbi. Vitali Ljutõtš vaidles kohtunikega ja laiutas käsi ega tabanud ka täiesti vabadelt positsioonidelt. Kui Cedric Simmons oli tasemel, siis teised välismaalastest eesliinimehed mitte. Mickell Gladness jäi Thomas van der Marsiga hätta ning ka Mark Tollefsen oli kahvatu.

4. Kes oli mängu parim?

Sten-Timmu Sokk. Timmu näitas nii liidriomadusi kui ka suutlikkust meeskonda sobivasse mängurütmi suunata. Avapoolajal ta viskas vähe, võitles lauas ja jagas 5 korvisöötu. Pärast vaheaega võttis mitmel korral mängu ka julgelt enda peale ning Varrak praktiliselt ei saanud teda puhkama kutsuda - see võimalus tekkis kolm minutit enne lõppu selges eduseisus. Timmu kogus lõpuks 10 punkti, 5 lauapalli ja 6 korvisöötu ning umbes teist sama palju sööte jätsid kaaslased realiseerimata. Timmu mänguaeg venis 30 minutile, tema +/- saldo oli +19.

5. Mida peavad meeskonnad edasist silmas pidades parandama?

Kalev peab algusest peale keskenduma lauavõitlusele hoopis hoolsamalt. Ning nagu ülalpool märgitud, tuleks mõnegi mehe vaimu järgmiseks kohtumiseks finaalseeriale vastavamaks timmida. Rapla hoidis esimesel poolajal end kaitse ja lauavõitluse abil mängus, aga kui Kalevi rünnak natukenegi ladusamalt jooksma hakkas, tuli vahe sisse. Korvpallipealinna esindus peab leidma võimaluse rünnakul juurde panna, sest tänase 52 punktiga ei purjeta edaspidigi kaugele.

6. Mida ütlesid asjaosalised?

Avaldame asjaosaliste kommentaarid esimesel võimalusel.

7. Mis saab edasi?

Kullaseeria jätkub pühapäeval teise mänguga samuti Rocca al Mare suurhallis. Raplasse minnakse esimest korda neljapäeval, 18. mail.