ÜKS JA AINUS: Nelja Eesti tippklubi palluri peavad õigeks Tallinna derbiks Flora ja Levadia vastasseisu. Pildil Gert Kams (vasakul) ja Jevgeni Kobzar. Foto: Tiina Kõrtsini
Jalgpall
13. mai 2017, 04:00

Sõna saavad Ingemar Teever, Vladimir Voskoboinikov, Mait Toom ja Karl Mööl.

Milline on õige Tallinna jalgpalliderbi? Vutimehed ühest suust: Flora - Levadia (2)

Tänu Nõmme Kalju ja FCI Tallinna (endine Infonet) esiletõusule saame juba mitmendat hooaega rääkida jalgpallimeistrivõistluste vägevast pealinna nelikust. Ometi kohtab pisut hirmuäratava kõlaga sõnapaari "Tallinna derbi" enamasti seal, kus on juttu Eesti edukaimate klubide FC Levadia ja FC Flora vastasseisust. On’s just tolle rivaliteedi müstifitseerimine endiselt õigustatud? Milline on ikkagi see õige Tallinna vutiderbi aastal 2017?

Õhtuleht vestles tõeotsinguil nelja pealinna tippklubi mängijaga. Nii Ingemar Teever (Levadia), Vladimir Voskoboinikov (Infonet), Mait Toom (Flora) kui ka Karl Mööl (Kalju) jõudsid üksmeelselt tõdemusele, et kuuest võimalikust variandist on ainuõige Tallinna derbi ikkagi Levadia ja Flora vastasseis.

"Kõige klassikalisem vastasseis, kus on tunda raginat ja sportlikku viha," märkis Flora väravavaht Toom. "Levadia – Flora derbi on nii pikalt olnud ning momendil (enne 11. vooru – M.T.) on mõlemad liidripositsioonil ka," põhjendas Levadia ründaja Teever. Infoneti edurivimees Voskoboinikov jätkas: "Kaljul ja Infonetil on ainult üks tiitel, sellepärast on natuke vara rääkida, et nad on tõelise derbi osapooleks."

Ainult Mööl, kes esimesena nimetas samuti Flora – Levadia rivaliteeti, oli nõus pisut mööndusi tegema. "Kui jätta ajalooline pool kõrvale ning vaadata meeskondade tugevust ja viimase aja saavutusi, siis võib hakata Kaljutki derbisse tooma," arutles Mööl, kes varem kandnud ka Flora särki. "Okei, Kaljul on ainult üks meistritiitel, aga oleme viimastel aastatel stabiilselt esikolmikus olnud (erandiks hooaeg 2014, mil jäädi neljandaks – M.T.) ja Euroopaski edu saavutanud.

Praegu jätaksin Infoneti kõrvale, sest tegemist on kõige uuema klubiga. See, et nad ühe korra tiitli võitsid ei ole minu jaoks veel derbi tekitamine. Derbistaatus tuleb rohkem kui aastaga välja teenida, eelmised paar-kolm aastat oldi tegelikult konkreetselt neljandad. Infonetiga mängides pole mul kunagi derbitunnet."

Pallurid on rääkinud. Aga paari sõnaga Flora – Levadia derbi, mille juured ulatuvad aastasse 1999, taustast. Edukuse mõõdet on juba nimetatud, kuid ajalooliselt on mitmel tasandil tegu kahe vastandliku klubiga.

Vastasseisu algusaastail, nagu teavad vanemad vutihuvilised rääkida, oli selgelt tegu rahvuspõhise derbiga, kus Flora esindas eesti- ja Levadia venekeelset elanikkonda. Aastal 2017 see enam päris nii ei ole, kuigi Levadia ultrafännid ergutavad meeskonda siiani vene keeles.

Levadia fännid möödunud hooaja viimasel mängul Floraga. Foto: Tiina Kõrtsini

Teine oluline kontrast on klubide filosoofias. Aivar Pohlaku 1990. aastal asutatud Flora võttis 90ndatel endale selge eesmärgi arendada kohalikku jalgpalli üle kogu vabariigi, mille tunnistuseks on omatud tütarklubisid näiteks Viljandis, Kuressaares, Pärnus, Valgas, Lelles ja Rakveres. Samuti võlgneb vutirahvas Florale tänu Lilleküla staadioni olemasolu eest.

Metalliärimees Viktor Levada on algusest ehk 1998. aastast saati pannud rõhu tippjalgpallile ja tulemustele. Võib väita, et edukalt, sest Florast ollakse maas vaid ühe tiitliga, kuigi variante kuldmedali võitmiseks on olnud kaheksa hooaja võrra vähem. Niisamuti mäletavad jalgpallisõbrad ilmselt hästi Levadia vingeid partiisid eurosarjades, näiteks 1:0 võit hollandlaste FC Twente üle, 1:1 viik türklaste Galatasarayga ning 0:1 kaotusega päädinud väärikas lahing Newcastle Unitediga.

Eile alistas seesama Levadia meistriliiga 11. vooru keskses kohtumises tulemusega 2:1 Kalju. Võitjate mõlema tabamuse eest hoolitses Svjatoslav Jakovlev, Kalju kasuks lõi värava vahetusest sekkunud Tarmo Neemelo. 

***

Klubide saavutused Eesti meistrivõistlustel

FC Flora
Meistriliigas aastast 1992.
10 meistritiitlit (viimati 2015), 6 hõbedat ja 5 pronksi.

FC Levadia
Meistriliigas aastast 1999 (algselt Maardu, aastast 2004 Tallinna nimega).
9 meistritiitlit (viimati 2014), 6 hõbedat ja 2 pronksi. 

Nõmme Kalju
Meistriliigas aastast 2008.
1 meistritiitel (2012), 2 hõbedat ja 2 pronksi.

FC Infonet
Meistriliigas aastast 2013.
1 meistritiitel (2016), 0 hõbedat ja 0 pronksi.